Az influenza elég kellemetlen betegség. Ha szeretnéd mielőbb kiheverni, akkor okos táplálkozással segítheted a szervezetedet.
Ne egyél gyorsételeket
Bármennyire is jólesne valami gyorséttermi “finomság”, jobb, ha távol tartod magad tőlük. A bennük található sok olaj és só ugyanis hozzájárul a gyulladások tartós fennmaradásához, és a vírusok, baktériumok szaporodását is segítik.
Kerüld a tejtermékeket
A tejtermékek is nyákképző hatásúak – vagyis ha valamilyen tejterméket fogyasztas, nem sokkal utána azt fogod érezni, hogy nyák képződik a torkodban, amit szeretnél felköhögni. Ennek oka, hogy a tejtermékekben lévő baktériumok segítik és felgyorsítják a nyálkahártyán megtapadt baktériumok szaporodását. Influenza idején jobb, ha kerülöd a tej, vaj, sajt, túró, tejföl és a joghurt fogyasztását.
Óvakodj a finomított gabonáktól
A kenyér, tésztafélék és a kétszersültek fogyasztása fokozza a nyáktermelést és akár allergiás reakciót is kiválthatnak betegség idején. Jobb, ha ilyenkor kerülöd a gluténtartalmú gabonaféléket.
Le a cukorral
A cukor és a cukrot tartalmazó élelmiszerek is tiltólistásak. Hogy miért? Tanulmányok szerint már egy teáskanál cukor is csökkenti az immunrendszer által mozgósított falósejtek aktivitását, azaz a sejtek nem tudnak harcolni a kórokozókkal. Kerüld a szénsavas italok, tömény cukros italok, csokoládé, sütemények és torták fogyasztását. A gyümölcs és gyümölcslé is hasonló hatással van az immunrendszerre.
Kerüld a savképzőket
A savképző élelmiszereket érdemes kerülni betegség idején: ilyen a búza, a tej, a vörös hús, a baromfi, a tojás, a rizs, a különböző magvak, a margarin, a cukor, a szója, a koffein, a fekete tea és az alkohol. Ezek negatív hatással vannak a szervezet pH-értékére, mert lebontásukhoz a szervezetnek sok savat kell termelnie, a savképzés pedig elnyomja a szervezet ellenanyag-termelését, és megnehezíti az immunrendszer működését.
Ne legyen zsíros és feldolgozott
A magas zsírtartalmú ételek csökkentik a vérkeringés aktivitását és fokozzák a szervezetben a gyulladást. A feldolgozott ételek pedig allergéneket, tartósítószereket, ízfokozókat és mesterséges szinezékeket tartalmaznak, lebontásukhoz a testnek sok energiára van szüksége, ez pedig tovább gyengíti az immunrendszert.
Akkor mit egyél?
A szervezetnek betegség esetén finom és tápláló ételekre van szüksége, amelyek segítenek a káros vagyületek, méreganyagok kiürítését. Fogyassz sok zöldséget, valamint meleg leveseket, és sok folyadékot. Jó választás, ha káposztát, petrezselymet, zellert, brokkolit, fokhagymát tartalmazó leveseket, sok zöldséget tartalmazó erőlevest főzöl, és jöhet a tea is, melyet fahéjjal, gyömbérrel, citrommal ízesítesz.
Fotó: 123RF