Töltsd fel magad energiát és erőt adó ételekkel: legyél az, amit megeszel!
Szeder
Igazi antioxidánsbomba, gazdag fenolsavakban, melyek semlegesítik a szabadgyököket, és aktiválják a szervezet rákellenes enzimjeit. A szeder segíthet a rák elleni védekezésben, véd a szívbetegségektől és lassítja az öregedési folyamatokat. Magas rosttartalma jó hatással van az emésztésre is.
Cékla
A tél slágere ez a sötétvörös zöldség. A cékla bővelkedik antioxidánsokban, különösen a szemet védő luteinben és zeaxantinben. Gyulladáscsökkentő hatóanyagai csökkentik a szívbetegségek, a rák, az Alzheimer-kór és más krónikus betegségek kialakulásának esélyét is.
Piros grapefruit
Az édeskés, lédús, frissítő gyümölcs tele van fitonutriensekkel, melyek javítják a szív állapotát, mert csökkentik a koleszterinszintet és az artériák gyulladását. Antioxidánsai erősítik az immunrendszert, csökkentik a rák kialakulásának kockázatát is.
Mandula
Egészséges zsírokat tartalmaz, E-vitaminban, rostokban és ásványi anyagokban is gazdag, és jó fehérjeforrás. A mandula segít a fogyásban és az izomépítésben, csökkenti a rák, a szívbetegség és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is.
Vízitorma
A vízitorma rendszeres fogyasztása segíthet a mellrák megelőzésében, de más ráktípusok kockázatát is csökkenti. Segít felvenni a harcot az öregedéssel, mert remek forrása a C-, B1-, B6-, K- és E-vitaminoknak, ezen kívül vasat, kalciumot, magnéziumot, mangánt, káliumot és cinket is tartalmaz.
Joghurt
Jótékony baktériumai a probiotikumok, javítják az emésztőrendszer és az immunrendszer működését, emellett a fehérjék, a kálcium, a kálium, a B12-vitamin és az ásványi anyagok szállításában is segítenek.
Quinoa
Ez a közkedvelt magféle gazdag fehérjében, remek forrása a mangánnak, a magnéziumnak, a vasnak, a réznek, a foszfornak és a rostnak.
Lencse
Remek rost- és fehérjeforrás, ezen kívül nagyon sok ásványi anyagot, például folsavat, molibdént, mangánt, vasat is tartalmaz. A lencse javítja a szív- és érrendszer működését, segít a vérszegénység megelőzésében, csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, stabilizálja a vércukorszintet is.
Lazac
Nagyon jó fehérjeforrás, segít az erős, egészséges izmok felépítésében és megtartásában. Rengeteg omega-3 van benne, ez az egészséges zsírsav segít kivédeni a szívbetegségeket, az Alzheimer-kórt, a rákot, segít elkerülni az ízületi fájdalmakat, a depressziót, valamint a gyulladásokat is.
Fotó: 123RF