Főoldal > DIÉTA > 6 tuti dolog, ami miatt érdemes céklát enni

6 tuti dolog, ami miatt érdemes céklát enni

cékladiétaétkezésfogyásfogyasztgasztrorostrostbeviteltáplálkozásvasvasbevitelvitamin
0

Írta:

Legtöbbször csak savanyúság formájában kerül az asztalra ez a sötétbordó, jellegzetes illatú zöldség, a cékla. Pedig olyan egészségügyi hatásokkal rendelkezik, hogy rendszeres fogyasztása mellett a háziorvosod telefonszámát akár el is felejtheted.



Az egyik legrégebbi európai zöldség. A népi hagyomány annyira bízott a cékla gyógyerejében, hogy a dinasztiaalapító Nagy Károly még rendeletben is szabályozta a kötelező termesztést. Ez mára persze már megszűnt, de a zöldség gyógyhatásait azóta is számon tartják. Jellegzetes sötétbordó színét a kén-cukor komplexnek (betanin) köszönheti, ahogyan a magas tápértékét is.

1. Remek vitaminforrás 

Elsősorban a gyökeréért termelik, de a növény többi része is hasznosítható, a levél nagyon finom salátában vagy gyógyteaként. Télen és nyáron is termeszthető, mégis a téli zöldségek egyike, ugyanis a cékla vitaminokban és ásványi anyagokban különösen gazdag, amelyekből télen nincs túl nagy választék. Többek között bővelkedik C-, illetve B-vitaminokban, béta-karotinban, de sok vasat, rezet, folsavat, magnéziumot, kalciumot is tartalmaz.

2. Csökkenti a vérnyomást

Az Egészségügyi Világszervezet által végzett kísérlet korábban már rámutatott a céklából kinyert nitrátok szervezetre gyakorolt előnyös tulajdonságaira. Ez annyit jelent, hogy egy pohár céklalé elfogyasztása már tíz higanymilliméterrel csökkenti a vérnyomást. A kutatók adatai szerint a zöldség leve órákra lejjebb viszi a vérnyomást, sőt, még másnap is jelentkezik hatása.

3. Javítja az állóképességet

Nemcsak vérnyomáscsökkentő, hanem állóképesség-javító tulajdonságokkal is rendelkezik, amit nem csak az élsportolók használhatnak ki, hanem te is, ha rendszeresen edzel. A 2012-es londoni paralimpián induló David Weir például nagyon is tisztában volt ezekkel az információkkal, nem hiába fogyasztott rendszeresen céklalevet.

cekla2.jpg ()

4. Elbutulás ellen is véd

Ez a zöldség akár a demenciát – köznapi nevén az elbutulást – is gyógyíthatja. A benne található nitrogén-monoxid ugyanis javítja a vér áramlását, ezáltal pedig segíti az agy működését. Magas folsavtartalma révén akár az Alzheimer-kór ellen is hatásos lehet. A cékla élénk színét egy bizonyos betacyanin nevű vegyületnek köszönheti, melyet rendkívül erős antioxidánsként tartanak számon.

5. A vérszegénység ellen hatásos

A vérszegénység – anémia – nagyjából egymilliárd embert érint világszerte. Kialakulásának hátterében leggyakrabban a vashiány áll. A havi ciklus során bekövetkező vérveszteség miatt elsősorban a nők érintettek a betegségben. A céklát a népi gyógyászat is kiváló vérképzőnek ismeri, noha vastartalma nem nagyobb, mint más növényeké. A vérre gyakorolt pozitív hatásait annak köszönheti, hogy a szervezet a céklából nyert nyomelemeket sokkal jobban tudja hasznosítani.

6. Az influenza elleni harc csodaszere

A céklából készült ital segít leküzdeni a náthát és az influenzát, de tisztítókúrát is tarthatsz vele. Rendszeres fogyasztásával a közérzet javulni fog, és a savtúltermelésből származó gyomorpanaszok is megszűnnek. Mivel fogyasztásával elkerülhető a táplálék és a toxikus anyagok hosszas időzése a gyomorban és a bélcsatornában, csökkenti az ebből eredő különböző betegségek kockázatát. Enyhe hashajtó hatása is jótékony lehet. Nem árt tudni, hogy száz gramm cékla már fedezi a napi ajánlott rostfogyasztás 10 százalékát.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

diétaéhség

6 étel, amitől csak éhesebb leszel

Írta:
0

Jobb esetben csak akkor eszünk, ha éhesek vagyunk, ám ekkor sem mindegy, hogy mennyire telítő ételt választunk. Vannak olyan táplálékok, amelyekből pár falat is elég ahhoz, hogy tele legyünk, míg más étkezések után egy órával később már korog a gyomrunk.

Kövess Facebook-on!
X