Főoldal > ÉV EDZŐJE > Feszegesd a határaidat! Kipróbáltuk a crossfit edzést

Feszegesd a határaidat! Kipróbáltuk a crossfit edzést

crossfitedzésedzőizommozgássport
0

Írta:

A katonák és rendőrök egyik kedvenc mozgásformája nem tartozik a laza, csajos edzések közé, cserébe viszont rendkívül tónusos izmokat szerezhetsz a segítségével. Ezúttal csatlakoztunk a kemény maghoz és egy kőkemény órát teszteltünk.

Aki kipróbálta: Jaksa Petra hobbisportoló

„Nem voltak illúzióim. Sejtettem, hogy ez az óra nem lesz gyaloggalopp, de azt nem gondoltam, hogy az első 10 perc után ki fogom köpni a tüdőmet. Az óra elején különböző állatjárásokkal (medve-, rák-, pókjárás) melegítettünk be, amiről az embernek kicsit az általános iskolai tornaórák jutnak eszébe, és közben jön rá, hogy tulajdonképpen milyen hasznosak is ezek a típusú feladatok. Ezután következett egy 25 perces mobility blokknak nevezett rész, amikor mindenféle mobilizáló gyakorlatokat csináltunk, hogy bemozgassuk az összes izmot. Jó néhány korláton húzódzkodás után előkerült a kettlebell és a tárcsa, amivel alap erősítő feladatokat kellett végeznünk. Az egész gyerekjátéknak tűnt ahhoz képest, amit a mellettem látszólag szabadon, saját tempóban edző huszonéves forma lány csinált: súlyemelőket megszégyenítő módon emelgetett 40-50 kilót, de mint kiderült, ő már középhaladó szinten van. A másfélórás edzés végén levezetésként jött egy kardiós blokk, amikor pihi nélkül kellett dobozra felugrálni, burpee-zni és kettlebell gyakorlatokat végezni. Ha egy mondatban jellemezhetném a crossfitet, akkor azt mondanám, hogy ez tényleg a határaidat feszegeti. Ha hozzám hasonlóan eddig inkább csak a jóga-pilates-bodyart vonalán mozogtál, akkor hívd elő magadból a férfias őserőket, és készülj fel, hogy itt nem lesz lazsálás.”

Ez tetszett a legjobban: egy edzőtermi edzéssel ellentétben itt nincs flancolás, nem nézegeti magát senki a tükörben, hanem mindenki arra törekszik, hogy a maximumot hozza ki magából. Egyszerű, minden apró kis izmot megdolgoztató mozgásforma, a változatossága miatt pedig egy percig sem unatkoztam közben.

Aki kipróbálta: Bodnár Judit Lola funkcionális edzés-rajongó

„Jó ideje érdekelnek a funkcionális edzések, így tudtam, hogy a crossfit nem nyusziknak való – ez a későbbiekben csak megerősítést nyert. Ez a mozgásforma nem az ’észre sem veszem, hogy sportolok’ helye, a cél ugyanis az, hogy a test visszaterelődjön a természetes mozgásmintákhoz, ezt pedig nem lehet álmodozva, össze-vissza dobált tagokkal elérni, az összpontosítás elengedhetetlen. Hogy teljes legyen az Eye of the tiger-élmény, bevállaltam egy hajnali 7-es csoportos órát. Apropó, tigris: állatjárásokkal kezdtünk, a pók- és rákjárást ismertem, de voltak meglepő jószágok, és mivel ezek a teljes testet megdolgoztatják, két perccel a kezdés után már végképp ébren voltam. Ezután különféle nyújtásos és koordinációs gyakorlatokkal a csípőhorpaszt, a combot, a törzset, a vállat, az összes nagy ízületet mobilizáltuk. Hogy a rosszul rögzült mozgásokat újratanuljunk, elköteleződést igényel: a csoport, amellyel edzettem, már nyolc hete dolgozik együtt, így ők már rutinosan végezték a kettlebelles feladatokat, majd klasszikus súlyemelés és súllyal guggolás következett – én eközben a kettlebell szabályos felemelésének alapjait tanultam, egyenként beállítva minden testrész helyes pozícióját. Az edzést egy olyan feladatsor zárja, ahol a cél, hogy a megadott időbe minél több beleférjen a kiadott gyakorlatokból, kettlebell-lel és súlyemelő tárcsával dolgoztunk, és négyütemű fekvőtámasszal adtunk a pulzusnak. A nyújtás és hengerezés mindezek után a kínzás és a kényeztetés bizarr elegyét nyújtotta.”

Ez tetszett a legjobban: a crossfit „okossága”, hogy anatómiai ismeretek vannak minden mozdulat mögött, és hogy az edzés komolyan vétele közben azért a kínunkban nevetés is belefért.

29734040 - fit female athlete flipping a huge tire. muscular young woman doing crossfit exercise at gym.

Mi ez?

Egy Amerikában született funkcionális edzéstípus, melynek célja a test erejének, teljesítőképességének növelése. A crossfit lényege nem a látványos izomzat építése, hanem a valódi élet kihívásaira való „felkészítés” egyfajta funkcionális erő kialakításával. Szembemegy mindazzal, amit a testépítés képvisel, hiszen nemcsak a fizikai kondíció fejlesztésére fókuszál, hanem a mentális edzettségre is. Az egész testet átmozgatja a lábujjaktól kezdve a fejünk búbjáig, de a legnagyobb hangsúlyt a lábakra, a kar- és hátizmokra teszi. Sokatmondó tény, hogy katonák, rendőrök és harcművészek gyakorolják szerte a világban – tehát jobb, ha felkötöd a gatyát, ha belevágsz!


További cikkeink a témában

BiotechUSADiaz

Diaz fitt kulisszatitkai

Írta:
0

Csöndör László Diaz nevét már az egész ország ismerheti, hiszen a Fluor Tomival közös Wellhello zenekar elnökeként évek óta a hazai popzene csúcsán ad koncerteket országszerte és ontja magából a jobbnál jobb slágereket.

Kövess Facebook-on!
X