Főoldal > ÉV EDZŐJE > A szabad mozgás varázsa: FRC Aktív Mobility edzés

A szabad mozgás varázsa: FRC Aktív Mobility edzés

edzéserősítésízületmobilitásmozgás
0

Írta:

Belegondoltál már, mi lenne veled, ha nem lennének ízületeid? Valószínűleg egész nap állnál kővé dermedve, mint egy szobor. Ennek ellenére az edzések során legtöbbször az izmok fejlesztése kerül reflektorfénybe, az ízületek átmozgatása, megerősítése a háttérbe szorul. Ezen próbál változtatni az FRC Aktív Mobility edzés.

Mi ez?

Az FRC (Functional Range Conditioning – funkcionális mozgástartomány szabályozás) egy tudományos alapelvekre épülő, átfogó ízületi-mobilitás edzésrendszer. Mozgásszabadságunkat a mobilitásunk határozza meg, ami az ízületek aktívan használható mozgástartománya – az FRC Aktív Mobilityvel éppen ezt fejlesztheted. Növeli a teherbíró képességet, megerősíti a kötőszöveteket, feljavítja az idegrendszeri kontrollt és optimalizálja az aktívan használható mozgástartományt.

Minden emberi mozgásnak megvannak a szükséges előfeltételei. Sokan viszont nem ismerik, vagy figyelmen kívül hagyják ezeket a követelményeket. Ahhoz, hogy egy gyakorlatot/mozdulatot egyáltalán végre tudj hajtani, szükséged lesz bizonyos képességekre. Ezek figyelmen kívül hagyása nem kívánatos kompenzációkat, más testrészek túlterhelését, elgyengülését, akár sérülést is okozhat a jövőben. Ahogy a mozgásforma neve is mutatja, az FRC-vel a mobilitásodat, azaz a szabad és könnyed mozgás képességét fejlesztheted.

Aki kipróbálta: Oroszlán Zsófi hobbisportoló

„Az óra előtt izgultam, hogy mi is fog történni velem, de ez a drukk hamar elszállt. Egy gyors átmozgatás után elkezdtünk a felső testrészeinkkel foglalkozni. Mint kiderült, az órának kétféle verziója van: egyik héten csak a felsőtestre, másik héten csak az alsótest átmozgatására koncentrálunk. Mi az előbbit próbáltuk ki, így elsősorban a karokban, vállakban és ujjakban található ízületeket dolgoztattuk meg. Jó pár sportágat, mozgásformát kipróbáltam már, ennek ellenére az FRC tudott újat mutatni: szerintem sose mozgattam még csak és kizárólag például a lapockáimat úgy, hogy semmi más testrészem nem mozoghat. Pont ezért az elején nagyon kellett figyelnem a gyakorlatok kivitelezésére, de miután megéreztem, hogyan is működök, már kifejezetten jól esett. Az edzőnk alaposan elmagyarázott mindent, és nagyon figyelt, hogy tényleg precízen, jól csináljuk a mozdulatokat.”

Ez tetszett a legjobban: az egy óra nagyon gyorsan elrepült, hazafelé pedig azt éreztem, hogy minden stressz elszállt belőlem, olyan könnyű és laza lettem.

Aki kipróbálta: Lipóth Krisztina hobbisportoló

„Arra számítottam, hogy egy stretching jellegű órán fogok részt venni, ahol elsősorban nagy, egész testre kiterjedő, nyújtó mozdulatokat kell majd gyakorolni. Ezzel szemben meglepően apró mozdulatokkal dolgoztunk, egy-egy ízületet elkülönítve dolgoztattunk meg, (ide beszúrhatjuk majd a nevét) az edzőnk pedig figyelmesen ellenőrizte a legkisebb csuklóforgatást és vállkörzést is. Az első percek után azt gondoltam, nekem ez meg se fog kottyanni, de kellemes csalódással nyugtáztam, hogy ezek az apró, koncentrált mozdulatok is kifárasztottak az óra végére. Bár a pörgősebb, dinamikusabb edzésekhez vagyok szokva, meglepően gyorsan eltelt az egy óra, a végén pedig szó szerint úgy éreztem, hogy sokkal olajozottabban mozgok, az ízületeim fellélegeztek az alapos átmozgatástól.”

Erre számíts: az FRC nem egy kőkemény, izzasztó óra, vagyis nem fog rögtön az első percekben szakadni rólad a víz. Ha fázósabb típus vagy, inkább egy vékony, hosszú ujjú felsőben érkezz.

Fotók: RAGE


További cikkeink a témában

BiotechUSADiaz

Diaz fitt kulisszatitkai

Írta:
0

Csöndör László Diaz nevét már az egész ország ismerheti, hiszen a Fluor Tomival közös Wellhello zenekar elnökeként évek óta a hazai popzene csúcsán ad koncerteket országszerte és ontja magából a jobbnál jobb slágereket.

Kövess Facebook-on!
X