Főoldal > ÉV EDZŐJE > Lazulj bele! Kipróbáltuk a Yin-jógát

Lazulj bele! Kipróbáltuk a Yin-jógát

edzésedzőjógamozgássportyin jóga
0

Írta:

Ha eddig kizárólag a dinamikus, férfias, yang típusú mozgásformák vonzottak, a yin jóga a maga lassúbb, nőiesebb vonásaival szuperül kiegészítheti az edzésrutinodat. Most kipróbáltuk, mitől különleges, és valóban több-e mint egy egyszerű hajlékonyságfokozó jógatípus.

Aki kipróbálta: Jaksa Petra jógafanatikus

„Az elmúlt 10 év amatőr jógagyakorlásom ideje alatt volt szerencsém jó pár jógafajtát kipróbálni, a yin jóga azonban eddig valahogy elkerülte a figyelmem. Mivel a női jóga az egyik kedvencem, nagyon kíváncsi voltam, hogy ez az óra vajon miben lesz más. Az oktató – egy nagyon kedves, lágyhangú hölgy – a gyakorlás elején elmesélte, hogy miről szól ez az irányzat, majd egy rövid elcsendesedéssel megkezdtük a ráhangolódást. Számomra mindig meghatározó, hogyan kezdődik és végződik egy jógaóra, hiszen ettől függ, hogy a gyakorlás alatt kellőképpen magamra és az ászanákra tudok-e koncentrálni (és nem az aktuális problémáimra), illetve óra után milyen érzésekkel távozom a teremből. Itt mindkettő tökéletesen eleget tett az elvárásaimnak. Bemelegítés után következtek az ászanák (kizárólag ülő és fekvő), melyekben legalább 5-5 percet időztünk. Voltak, amelyek kitartását még simán bírtam volna, de egy-kettő olyan póz is akadt, amiből legszívesebben már két perc után kijöttem volna. Természetesen erre is megvolt a lehetőség, hiszen nem a szenvedés a lényeg – ha valami nagyon kellemetlen, fáj, akkor meg lehet állni, ki lehet ’csomagolódni’, majd szépen vissza lehet térni az ászanához. Azt azonban mindenképp szerettem volna kitapasztalni, hogy hol vannak a határaim, és hogyan tudok megbirkózni valamivel, ami az adott pillanatban kellemetlen. Rájöttem, hogy a yin jóga lényege éppen ez: hogy el tudom-e fogadni a határaimat, és hogy milyen ereje van a légzés segítségével történő feszültségoldásnak. A mély kilégzésekkel ugyanis valóban könnyebben el tudtam engedni a feszülést, így a kényelmetlen testhelyzetek is elviselhetőbbé váltak.”

Ez tetszett a legjobban: ez nem az a fajta mozgásforma, amitől kegyetlen izomlázad lesz, lelki felszabadulást, könnyedséget és kiegyensúlyozottságot azonban hozzám hasonlóan abszolút érezhetsz.

38584214 - young woman doing yoga exercises on yoga mat at gym

Aki kipróbálta: Guti Eszter hobbisportoló

„Számomra láthatatlan, de annál érezhetőbb varázslat volt a yin jóga. Láthatatlan, mert ugyan egyes pózok már ránézésre sem tűntek egyszerűnek, de azért mégiscsak másfél órán keresztül ’ücsörögtünk’, sőt feküdtünk. Közben viszont nagyon is világosan éreztem, a testem mely részei feszesebbek, az izomláz pedig, ami már pár óra múlva jelentkezett, semmivel sem volt enyhébb a dinamikusabb órák után tapasztalható izomláznál. A yin jógaórán mindig egy-egy meridiánra fókuszálnak az oktató által összeállított gyakorlatsorok. Én a vesemeridián-órán voltam, és kifejezetten jólesett a sok csípőnyitó, deréklazító mozdulat. Kezdőként nagyon szimpatikus volt, hogy számos segédeszköz állt rendelkezésre azoknak, akik nem kellően rugalmasak egy-egy póz kivitelezéséhez, és az oktató is végig odafigyelt rám. Sajnos amint meghallom az ’engedd el’ típusú instrukciókat, azonnal rágörcsölök (Eléggé el vagyok lazulva? Oké, de hogy engedjem el?), ám ezen az órán még így is sikerült kilépnem a fejemben pörgő mókuskerékből, és csak magamra figyelni. Ezt nagyban segítette, hogy egy-egy pózt minimum három percig tartottunk ki. Előzetes várakozásaimmal szemben ez egyáltalán nem bizonyult nehéznek, a végén őszintén meglepődtem, hogy már vége is a gyakorlásnak. Kellemes élmény volt, ami helyreállította a lelki békémet.”

Amire készülj: noha ez nem hot jóga, izzadás nélkül nem úszod meg. Érdemes a nap végére időzíteni az órát, és garantáltan jól fogsz aludni utána.

Mi ez?

A jógafajtákat többféle szempontból lehet csoportosítani. Az egyik ilyen a yin és yang típusú felosztás. Ez alapján a legtöbb jógaóra yang besorolást kapna, hiszen gyakorlásuk közben az akarat, az aktivitás és az izomerő érvényesülnek. Ezzel szemben a yin jóga egy passzívabb minőséget képvisel, az ellazulással, az elengedéssel a lágy, nőies energiáknak ad teret. Sokan keverik a női jógával, és habár sok szempontból hasonlóak, a kettő mégsem ugyanaz. A férfiak által is végezhető yin jóga lényege, hogy az órán résztvevők hosszan (3-5 vagy akár 10 percig) tartják ki az ászanákat, így az intenzív nyújtással a mélyebben fekvő szövetekre, sőt a meridiánokra is hatást gyakorolnak. Ez az indiai hatha jóga és a kínai taoista hagyomány találkozásából született öngyógyító jógatípus az ellazulásra, határaink felmérésére, a „jelen levésre” és az adott pillanat elfogadására helyezi a hangsúlyt. Segíti az elmélyülést, oldja a feszültséget, tisztít, lecsendesít. Emellett nagyon jó hatással van az ízületekre, a szalagokra, a porcokra, és remekül kiegészíti más mozgásformák hatását.


További cikkeink a témában

BiotechUSADiaz

Diaz fitt kulisszatitkai

Írta:
0

Csöndör László Diaz nevét már az egész ország ismerheti, hiszen a Fluor Tomival közös Wellhello zenekar elnökeként évek óta a hazai popzene csúcsán ad koncerteket országszerte és ontja magából a jobbnál jobb slágereket.

Kövess Facebook-on!
X