Főoldal > DIÉTA > Fogyni az ünnepek után

Fogyni az ünnepek után

diétafogyókúrakarácsonyünnepek
0

Írta: and

A bejgli és a szaloncukrok csábításának is igen nehéz ellenállni, ezért a pezsgőzésből, bulizásból január első napján felriadva nem csoda, ha rémülten szembesülünk a tükör előtt a keserű valósággal. Csatlakozz te is a WellnessCafe Újévi fogyókúrás játékához! Kezdd most! Nagyon gyorsan meg kell a kilóktól szabadulnunk! – gondoljuk magunkban, és nekiállunk a tisztítókúráknak, turbodiétának – […]

A bejgli és a szaloncukrok csábításának is igen nehéz ellenállni, ezért a pezsgőzésből, bulizásból január első napján felriadva nem csoda, ha rémülten szembesülünk a tükör előtt a keserű valósággal.

Csatlakozz te is a WellnessCafe Újévi fogyókúrás játékához! Kezdd most!

Nagyon gyorsan meg kell a kilóktól szabadulnunk! – gondoljuk magunkban, és nekiállunk a tisztítókúráknak, turbodiétának – tehát a gyors sikerrel kecsegtető módszereknek. Azt felejtjük ilyenkor el, hogy testünk reakciói nem követik emberi logikánkat, ezért ha alig eszünk, akkor soványak leszünk, de nem pont úgy, ahogy elképzeljük. A zsírraktárak sokáig el tudnak látni minket energiával, a nem megfelelő fehérje-, vitamin-, ásványi anyag-, szénhidrát-bevitel a kevés testmozgással együtt (kinek van energiája éhezés közben mozogni?) azonban nem annyira zsírtömegünket, hanem a zsír égetésében résztvevő, és a rossz tápanyag-ellátottságra nagyon érzékeny izomtömegünket építi le.
Nem véletlen, hogy ilyenkor a fogyás után is zsírosnak érezzük –látjuk magunkat, hiszen amíg nem érünk el kóros soványságot, addig ezzel a módszerrel nem jutunk el a kemény testhez, feszesek és fittek pedig ezen az úton járva sohasem leszünk. Ami talán még rosszabb: az eredmények egyáltalán nem tartósak. Elégedetten nézünk a pár hét alatt 8-10 kilóval kevesebbet mutató mérlegre (azt, hogy mely belső szervünk mennyire károsodott jobb, ha nem is sejtjük), és elkezdünk rendesen enni. A kilók pedig újra felszaladnak, szervezetünk kétségbeesve próbál tartalékolni, hátha újra éhezni fog.

A hamar munka ritkán jó, szól a mondás, és bármilyen közhelyes is, fedi a valóságot. NINCS más mód a tartós fogyásra, csak ha szépen lassan, fontolva haladunk. Mit kell tennünk az ünnepek alatt felszaladt kilók legyőzése érdekében?

  • Az első lépés, hogy fokozatosan újrakezdjük az elhanyagolt edzéseket, lassan növelve a terhelést, ugyanekkor azt is jobban meg kell válogatnunk, hogy mit és mennyit eszünk.
  • Nem koplalásra, szigorú fogyókúrára, hanem tartós változtatásra van szükség, amely nem a tiltásokon alapul.
  • Néha-néha egy-két kocka csoki, pár szem chips nem teszi tönkre eredményeinket, és kitartásunkat is erősíti, közben pedig nem kínozzuk magunkat. A megérdemelt eredmény nem marad el: tavaszra vagy legkésőbb a fürdőruhaszezonra büszkén húzhatjuk ki magunkat, igen, mi valóban megcsináltuk! És tapasztalatainkból okulva belátjuk, legközelebb érdemes mértéket tartani az ünnepek alatt is.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X