Főoldal > DIÉTA > Pluszkilók télen

Pluszkilók télen

diétafogyókúrakalóriakiló
0

Írta: and

Vajon elkerülhetnénk az elpuhulást, a szorosabb szoknyákat-nadrágokat, a fullasztó érzést, amikor begomboljuk ingünket, a lepattanni készülő gombú kiskosztümöket? Télen fizikai aktivitásunk általában csökken, a nappalok sötétek és rövidek, felkelnünk is nehezebb, mint egy verőfényes nyári reggelen. Sokunkon úrrá lesz ilyenkor a levertség, rosszkedv, erőtlenség, és álmosabbak is lehetünk a megszokottnál. A folyamat hátterében az évszakok, […]

Vajon elkerülhetnénk az elpuhulást, a szorosabb szoknyákat-nadrágokat, a fullasztó érzést, amikor begomboljuk ingünket, a lepattanni készülő gombú kiskosztümöket?

Télen fizikai aktivitásunk általában csökken, a nappalok sötétek és rövidek, felkelnünk is nehezebb, mint egy verőfényes nyári reggelen. Sokunkon úrrá lesz ilyenkor a levertség, rosszkedv, erőtlenség, és álmosabbak is lehetünk a megszokottnál. A folyamat hátterében az évszakok, a fény mennyiségének változása és idegrendszerünk erre adott válasza áll – mai életritmusunk viszont lehetetlenné teszi, hogy napirendünket is ehhez igazítsuk.

0001707_1.jpg ()

Szervezetünk alkalmazkodik a hideg idő beálltához, a nehezebb, laktatóbb ételeket is jobban kívánjuk, mint nyáron a vízparton vagy munkahelyen ülve. A hőtermelés fokozza energiaszükségletünket, így indokoltnak tekinthetnénk energia-bevitelünk növekedését.

Legyünk azonban őszinték: a hideg időt meleg irodákban, bevásárlóközpontokban, tömegközlekedési eszközökön és autókban töltjük, ha kidugjuk az orrunkat a szabadba, azt is vastagon bebugyolálva, sok rétegbe öltözve tesszük, így a fokozott hőtermelésre bizony már nincs sok szükségünk. Testünk reakciói azonban még a régiek, ami a meleg hangulatú családi étkezésekkel együtt már-már háborút indít idomaink ellen.

Mi a megoldás?

A legfontosabb az, hogy ne aggódjunk! Pár kilót – 2-3 kg-ot – nyugodtan felszedhetünk télen, ez természetes, és ahogy jön a jó idő, le is vándorol majd rólunk. Ha azonban ennél nagyobb mértékben mozdul el a mérleg nyelve, vagy úgy tapasztaljuk, hogy minden évben csak felfelé mozdul el a súlyunk, de tavasszal-nyáron sem indul meg lefelé, akkor legyünk óvatosabbak az evéssel.
A legfontosabb, hogy ne hanyagoljuk el se a rendszeres testmozgást, sem az egészséges táplálkozást. Nem kell megfosztanunk magunkat minden jótól, de az edzőtermek többsége ünnepek között is nyitva áll. Tudjuk jól, hogy több hetes-hónapos kihagyások után a legnehezebb újrakezdeni a sportot, és a mértéktelen evészetek során felszaladt kilókat az egészséges táplálkozás csak hosszú hónapok alatt faraghatja le, így a falánkok számára egyenes az út a drasztikus és gyors fogyókúrákhoz, melyeket rossz közérzet és hamar visszaszedett kilók követnek. Ördögi kör. Az egyetlen biztos megoldás a kilók ellen a mértékletesség és tudatosság!

Együnk, amennyi jól esik, de mindig figyeljünk arra, hogy az evészeteket követően mozogjunk is kicsit a téli friss hidegben – jól beöltözve, kipirosodott arccal!

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X