Főoldal > DIÉTA > Fogyókúra férfiszemmel

Fogyókúra férfiszemmel

diétafogyókúra
0

Írta: and

Mi, férfiak Mi, férfiak általában kicsit földhözragadtabbak vagyunk. Például kell némi szülői vagy a párunk részéről érkező nevelés, dresszírozás, hogy ne felejtsük el az évfordulókat, apró figyelmességekkel lepjük meg szeretteinket, és adott esetben ahhoz is szükségeltetik némi támasz, hogy a napi betevőnket az egészséges életmód szempontjai szerint válasszuk meg. Ezek az elvárások kétségtelenül csak akadályok […]

Mi, férfiak
Mi, férfiak általában kicsit földhözragadtabbak vagyunk. Például kell némi szülői vagy a párunk részéről érkező nevelés, dresszírozás, hogy ne felejtsük el az évfordulókat, apró figyelmességekkel lepjük meg szeretteinket, és adott esetben ahhoz is szükségeltetik némi támasz, hogy a napi betevőnket az egészséges életmód szempontjai szerint válasszuk meg.

Ezek az elvárások kétségtelenül csak akadályok az élet egyébként sima és széles országútján, melyeket direkt azért tesznek ki a gyengébb nem képviselői, hogy elbukjunk rajtuk… Száz szónak is egy a vége, nem tagadhatjuk, hogy praktikusan gondolkodunk, ami sok esetben vakká tesz minket apróbb vagy az ésszerűségtől eltérő síkon értelmezhető problémák iránt (persze képességeink fejleszthetőek, ne adjuk fel férfitársaim! :-)).

A férfiak és nők energia és tápanyagigénye némileg eltér, de a fogyáshoz vezető lépések alapvetően ugyanazok. A nehézségek viszont eltérőek: a férfiak alakjára ritkábban tesznek megjegyzést, sőt van, aki kifejezetten vonzónak tartja ha egy férfi pocakos, ezért sokunk egyszerűen nem is akar lefogyni. Ha eljutunk az elhatározásig, kőkeményen végig is csináljuk, amit kell – de odáig nagyon hosszú út vezet. Magas vérnyomással, potenciaproblémákkal, kezdődő cukorbetegséggel küzdő fiatal és idősebb embereket ismerek, akiknek eszük ágában sincs fogyni, és egyáltalán: tenni bármit is az egészségükért. Míg a nők egészségük árán is fogyóznak (a rossz hozzáállás miatt általában sikertelenül), a férfiak az egészségükért sem szoktak… De ne általánosítsunk, a barátok, a család támogatása mindenkit kimozdíthat a semmittevésből!

Kilóra mérhető izmok
Vannak a férfilétnek azért kifejezett előnyei is: természetes módon nagyobb az izomtömegünk, mint egy átlagos nőnek, akárcsak az energiaigényünk, így nagyon drasztikus diétákra férfiaknak ritkán van szüksége. Rendszeres testmozgás esetén gyorsan felszedünk pár kiló izmot (viszonylag kevés férfi fél attól, amitől sok nő tart indokolatlanul, tehát hogy „túl izmos” lesz), ez pedig gyorsan javít alakunkon.
A szokásos helytelen, nagymértékű izomvesztéssel járó éhezős fogyókúrák helyett – bár a kicsit nőiesebb, lágyabb, vékonyabb “metroszexuális” stílusú férfi is egyre elfogadottabb a társadalomban – körünkben népszerűbb az a megoldás, hogy egy viszonylag egyszerű étrend és rendszeres testmozgás – edzőteremben cardiogépek és súlyzók – segítségével nem egyszerűen lefogyunk, hanem sportosabb, férfiasabb formát öltünk.
Az eredmény ebben az esetben értékesebb, mintha csak a kilókra ügyelnénk, mivel fizikai terhelés hiányában a testtömeg-vesztés jelentős része az izomból történik. Ez az oka, hogy sok nő hiába fogy, mégsem éri el soha álmai feszes-formás alakját – ehhez ugyanis izomnak kellene kitöltenie a felesleg korábbi helyét. Azok csinálják jól, (legyenek akár férfiak akár nők), akik a rendszeres testmozgásra és a helyes étrendre egyaránt ügyelnek.

Tányérmustra

0001839_1.jpg ()

Tapasztalataim szerint a csokifüggőség ritkább körünkben, a misztikusan hangzó szín-, horoszkóp-, és hold-diéták pedig egyenest idegesítők számunkra, és nehéz minket megvezetni 1-2 hetes csodakúrákkal is. Ugyan ritkább a csokoládé iránti mindent elsöprő vágy – gyakoribb viszont a nagyobb mértékű alkoholfogyasztás, amit feltétlenül mérsékelni kell egészségügyi okokból is, és azért is, mert ez a tevékenység bizony sok üres kalória elfogyasztását jelenti, így gátja lehet a fogyásnak. A baráti társaság komoly visszahúzó erő: ha haverjaink sörözni vagy bulizni hívnak nehéz nemet mondanunk, ezért az a legjobb ötlet, ha rávesszük őket, jöjjenek le velünk “gyúrni”.

Kevés az ínyenc férfi, legtöbbünk egyszerű, de ízletes ételekkel is beéri, és itt az egyszerűségen van a hangsúly. Ha egy férfi tudja, hogy pontosan mennyi energiát, fehérjét, szénhidrátot vihet be egy nap, általában letölt egy tápanyagtáblázatot az internetről és szépen kiszámolja a napi étrendjét. Ezt sok nő is megteszi, ám ők a modell alkat elérésére törekedve gyakran túlzásokba esnek, és a kelleténél alacsonyabbra viszik le az energia-bevitelt. Mint férfi tudom ha főzni kell, az sokunknak önmagában akadály lehet. Ha nagyon kényelmesek vagyunk, ilyenkor jöhet szóba az ételszállítás, bár egy szelet tengeri halat vagy csirkemellet valamennyien képesek vagyunk megsütni, és a párolt zöldség vagy egy saláta elkészítése sem ördöngősség.

Megoldások a súlyproblémákra férfiaknak és nőknek
A sikeres és tartós fogyás alapelvei ugyanazok mindkét nemnél, még ha a buktatók és az igények kicsit el is térnek: első lépésként meg kell találnunk azokat a célokat, amelyek miatt érdemes fogynunk – amíg ez nincsen meg, addig párunk unszolása mit sem ér. Ha kitűztük a célokat, itt az ideje annak, hogy kivizsgáltassuk magunkat orvosunkkal, és megtudjuk, van-e a fogyókúrának és rendszeres testmozgásnak bármilyen egészségügyi akadálya. Ezután legjobb, ha dietetikussal összeállíttatnunk egy pár hetes változatos, de nem túl bonyolult étrendet, amit egyedül vagy környezetünk segítségével képesek vagyunk nap, mint nap követni, és személyi edző segítségét igénybe véve belevágni az edzésekbe is.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X