Főoldal > DIÉTA > Kell a kálcium!

Kell a kálcium!

diétaegészségkalciumwellness
0

Írta:

A kálcium a növekedésben játssza a legfontosabb szerepet. A csontok megerősödése érdekében a folyamatos kálcium-ellátás ezért elengedhetetlen egészen addig, amíg elérjük a 30-35. életévünket. Tehát egészen kiskortól fogva étrendünk fontos elemei kell, hogy legyenek a kálciumot tartalmazó ételek, italok. A 30. életévet átlépve aztán a csontok sűrűsége a csúcspontjára érkezik, és megkezdődik az öregedésnek egy lassú […]

A kálcium a növekedésben játssza a legfontosabb szerepet. A csontok megerősödése érdekében a folyamatos kálcium-ellátás ezért elengedhetetlen egészen addig, amíg elérjük a 30-35. életévünket. Tehát egészen kiskortól fogva étrendünk fontos elemei kell, hogy legyenek a kálciumot tartalmazó ételek, italok. A 30. életévet átlépve aztán a csontok sűrűsége a csúcspontjára érkezik, és megkezdődik az öregedésnek egy lassú folyamata  -legalábbis a csontozatunk állapotát tekintve -, a csontok pedig fokozatosan gyengülnek.

Szükségünk van folyamatos kálcium-ellátásra ahhoz, hogy csontjaink meg tudják tartani ellenálló-képességüket. Hiszen, ha nem kapnak elégséges mennyiséget, törékenyebbé válnak, és fennáll a veszélye olyan betegségeknek, mint a csontritkulás vagy a csontvelőgyulladás.

Szakértők becslése szerint az 50 éves korosztály felettiek között háromból egy nő és 12-ből egy férfi szenved csontritkulásos megbetegedésben. A szakértők azt is megállapították, hogy a fiatalok többségének hiányzik a megfelelő mennyiségű kálcium az étrendjéből. Néhány szakértő pedig egyenesen azt jósolja, hogy a közeljövőben a nők túlnyomó többségét nem kerüli el a csontritkulás veszélye.

Mennyi kálcium elegendő?
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján 700 milligramm kálcium szükséges naponta – nők és férfiak számára egyaránt - egészségünk megőrzéséhez.  A gyakorlatban ez a következőket jelenti:

  • napi egy pohár tej
  • két pohár natúr vagy gyümölcs joghurt
  • kb. 80 gramm sajt

Vegetáriánusok és laktózérzékenyek számára a következő élelmiszerek pótolhatják a kálciumot, és őrizhetik meg csontjuk egészségét:

  • szójából készült  tej, joghurt, sajt
  • sötétzöld levelű zöldségek, pl. sóska, spenót, brokkoli
  • mandula, szezámmag a saláták tetején
  • szárított gyümölcsök pl. datolya, füge, sárgabarack
  • ha nem vagy vegetáriánus, szardínia,  garnéla rák, szardella

Jó hír az, hogy az optimális testsúlyod megőrzését is biztosíthatod az által, ha a fenti mennyiséget elfogyasztod, mivel nem zsíros ételekről van szó. Ugyanannyi kálciumot tartalmaz a sovány, mint a zsírdúsított tej. Ugyanez a helyzet a sovány joghurttal vagy sajttal is. Ahhoz, hogy gondoskodj csontjaid egészségéről, nem kell a zsírdús változatokat fogyasztanod!

Cikkünk alapjául a http://www.bbc.co.uk írása szolgált.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X