Főoldal > DIÉTA > 9 hónap vilalitás

9 hónap vilalitás

fogyókúrakismamaterhességvitalitáswellness
0

Írta:

A testsúlygyarapodás bizonyos mértékig egy természetes folyamat, a 9. hónap végére 12-14 kg-nyi súlytöbblet a versenysúlyodhoz képest normálisnak mondható. Ennek csak töredéke marad rajtad a szülés után, és a legtöbb esetben kicsi odafigyeléssel hamar optimalizálódik a testsúly. Ne feledd azonban, hogy a terhesség alatt tested és a baba csak az igényességet díjazza. Ez azt jelenti, […]

A testsúlygyarapodás bizonyos mértékig egy természetes folyamat, a 9. hónap végére 12-14 kg-nyi súlytöbblet a versenysúlyodhoz képest normálisnak mondható. Ennek csak töredéke marad rajtad a szülés után, és a legtöbb esetben kicsi odafigyeléssel hamar optimalizálódik a testsúly. Ne feledd azonban, hogy a terhesség alatt tested és a baba csak az igényességet díjazza. Ez azt jelenti, hogy maximalista módon kell táplálkoznod!

Ha eldöntötted, hogy olyan szuperbabát akarsz, mint amilyet legutóbb a Hihetetlen család tudhatott magáénak, akkor építs szilárd alapokra! Az alábbi 5 táplálék mindegyike érdekes színt visz a táplálkozásodba. Mind segítségedre lesz abban, hogy a lehető legjobb formában legyél, mire a testedben növekvő kis emberi lény rátekint a nagyvilágra. A terhesség során fellépő kisebb-nagyobb kellemetlenségek – magas vérnyomás, vizesedés, fertőzések – ugyanis megelőzhetők.

Búzakorpa, zabkorpa
Előbbi kicsit sötétebb színű és talán nagyobb darabkákból áll, mint világosabb társa, az erősen fűrészporra emlékeztető zabkorpa. A korpa hatalmas kincs a birtokodban, mivel rosttartalma hatalmas. Napi 24 gramm rost 51 százalékkal csökkenti a magas vérnyomás rizikóját! Vásárolj olyan gabonapehely mixet, amely tartalmaz korpát, vagy vedd meg külön és egyszerűen adagold kedvenc müzlimixedhez! A magas rosttartalmú müzlik folsavat is tartalmaznak, amelyek védik babád egészségét! Igyekezz müzlis reggelit enni legalább minden 2-3. napon! A száraznak tűnő müzlialapanyagok hamar megszívják magukat tejjel vagy joghurttal, ezért érdemes már 10 perccel az elfogyasztásuk előtt ’’beáztatni’’ a keveréket!

Narancslé
Napi 4-5 deciliter kis mértékben vérnyomáscsökkentő hatású, ezért hasznos a terhesség ideje alatt, amikor előfordulhat némi vérnyomásemelkedés. A magas C-vitamin tartalom segít abban, hogy a baba időben, szépen kifejlett állapotban jöjjön világra, ne legyen korai burokrepedés. Léteznek kalciummal felturbózott 100 százalékos narancslevek, amelyekből még több hasznot húzhatsz! A további jó hír pedig az, hogy a természetes narancslevek folsavat is tartalmaznak, ami a baba egészsége szempontjából nélkülözhetetlen! Ezért is tanácsolják sokszor extra folsav szedését.

Banános eperturmix
Micsoda ínyencség itt a lista közepén! Nem csupán te, hanem a babád is imádni fogja. A C-vitamin hozzájárul ahhoz, hogy a baba időben – ne korábban – érkezzen. A tejben, joghurtban lévő kalcium pedig segít a vizesedés megelőzésében, így gyönyörű lehetsz a 9. hónap utolsó napjáig! Egy egész, érett banán mellé dobj a turmixgépbe 3-4 szem érett epret, vagy 6-8 szem málnát! Turmixold krémessé és kész a tízórai! A piros gyümölcsök C-vitamin- és likopintartalma – antioxidánsokról lévén szó – még a bőröd is megfiatalítja!

Lazac
A szakemberek szerint ha hetente fogyasztasz lazacot a terhesség ideje alatt, kiemelten az utolsó 3 hónapban, a babád igen jó alvó lesz! Ez azoknak a jótékony zsírsavaknak tudható be, amelyeknek nagyszerű szív- és érrendszer védő hatása is van! A hidegvízi halak húsa igen gazdag ilyen zsírokban. A rózsaszín húsú lazac még antioxidáns hatású karotint is tartalmaz, melyből szervezeted A-vitamint szintetizál.

Zsírszegény joghurt
A joghurt magas kalcium és magas fehérje tartalma fontos a baba egészséges fejlődéséhez. Arról nem is beszélve, hogy ezek a tápanyagok segítik megelőzni a terhesség során időnként előforduló izomgörcsök kialakulását. A kalcium segít a túlzott vízvisszatartás, azaz vizesedés megelőzésében, a joghurtban lévő különleges gombák pedig karban tartják az emésztést, és távoltartják az ilyenkor előforduló gombás fertőzéseket.

Cikkünk szerzője a Fitnet alapító főszerkesztője.

Még több babavárás – várandósság:
http://kismama.lap.hu/ 
http://szules.lap.hu/
http://intim.lap.hu/
http://baba.lap.hu/ 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X