Főoldal > DIÉTA > Önbizalom – másképp

Önbizalom – másképp

fogyókúralélekpárkapcsolat
0

Írta: and

Úgy érzed, hogy párod nem értékel eléggé? Fel sem tűnik neki, ha egy új ruha van rajtad, vagy lefogytál néhány kilót? Esetleg durva megjegyzésekkel rombolja amúgy is gyenge alapokon nyugvó önbizalmadat? Lehet persze, hogy pont az ellentéte igaz! Csodálatával üldöz, miközben annyira féltékeny, hogy levegőhöz sem tudsz jutni mellette? Már majdnem befejeztem ezt az írást, […]

Úgy érzed, hogy párod nem értékel eléggé? Fel sem tűnik neki, ha egy új ruha van rajtad, vagy lefogytál néhány kilót? Esetleg durva megjegyzésekkel rombolja amúgy is gyenge alapokon nyugvó önbizalmadat? Lehet persze, hogy pont az ellentéte igaz! Csodálatával üldöz, miközben annyira féltékeny, hogy levegőhöz sem tudsz jutni mellette?

Már majdnem befejeztem ezt az írást, mikor tegnap az edzőteremben fiatal párra lettem figyelmes. Napi edzésüket végezték, illetve a lány már csak “őgyelgett” az erőgépek fémdzsungelében. Nem messze voltak tőlünk. A fiú az egyik géptől feltápászkodva, így szólt barátnőjéhez: “Csinálj még néhány szériát, mert eléggé lógnak a farizmaid”… A fiú, amúgy csinos barátnőjét, oldalról a tükörhöz irányította és paskolással látható nyomatékot adott szavainak.  A lány könnyes szemmel folytatta a súlyzós guggolásokat a tükör előtt.

Szomorúságát kilestük…, de csak mi láttuk. Párja rendíthetetlenül kattogtatta az erőkart, saját világában elmerülve.

Az egészséges, kiegyensúlyozott párkapcsolathoz a személyiség bizonyos fokú érettsége szükséges. A megfelelő önismeret, a pozitív önértékelés általában a családban alakul ki s az érett személyiség sajátja. Sokan azonban éretlenül, alacsony szintű önismerettel, megtépázott, negatív önértékeléssel kerülnek bele az adott párkapcsolatba s ilyenkor a partnerre “szülői szerep” is hárul: a gyenge alapokon nyugvó önbizalom megerősítése. Konfliktusos kapcsolatot eredményez, ha a partnerek felváltva, sértett, követelődző kisgyermekként egymástól várják önbizalmuk helyreállítását. Bizonyos gyanújelek valószínűsíthetik, hogy a pár tagjainak önértékelési problémái túlságosan megterhelik a kapcsolatot.

0002504_1.jpg ()

A pár valamelyik tagja saját értékeinek állandó megerősítésre áhítozik. Önmagába vetett hite bizonytalanságának ellensúlyozását partnerétől várja, aki rendszerint szülői szerepbe kényszerül mellette. (Ugye, szeretsz? Elég szép/okos stb. vagyok?) A partner állandó kritikával, lenézéssel viseltetik irántad, miközben saját nagyszerűségét hangsúlyozza. Valószínű, hogy önbizalomhiányából eredően, saját negatív tulajdonságait ruházza rád. Ezáltal, ő úgy érzi, “felértékelődhet”. (Örülj neki, hogy mellettem lehetsz! Csak kár, hogy ilyen-olyan vagy…)
Ha kapcsolatotokban túlzottan eltolódik a hangsúly a külsőségek, a testi szépség felé, biztos, hogy más területeken hiányokkal küzdötök. Általában az érzelmek hiányoznak. Gyakori az is, hogy valamelyik fél saját alacsony önértékelését partnere szépségével ellensúlyozza.”Nézzétek, ÉN kellek, ennek a szépnek!”
A féltékenység is jelezheti, hogy partnered bizonytalan önmagában, illetve saját érzéseiben.

Ha a fenti gyanújelek észlelhetők kapcsolatotokban, egymás gyötrése helyett, tanácsos először tisztába kerülni önmagatokkal. Adjatok egymásnak egy kis időt és mindenki “kezdjen el söprögetni a saját portáján”, ahelyett, hogy ezt partnerétől várná. Esetleg szakember segítségét is igénybe vehetitek, hogy megtanuljátok értékelni azt, akik vagytok és kibontakoztathassátok tehetségeteket, körvonalazódjanak céljaitok.

A fent említett önismereti, önértékelési gondok megoldásának kulcsát önmagadban kell keresned, mivel párkapcsolatodat túlzottan megterhelné. Azonban kétségtelen, hogy a kiegyensúlyozott, stabil párkapcsolat segítheti személyes fejlődésünket és kibontakozásunkat. Az ilyen párkapcsolati “légkör” megteremtésében pároddal legjobb társai lehettek egymásnak.

Az egymás iránti kölcsönös szeretetnek és csodálatnak a gyakori megfogalmazása és táplálása teremti meg a párkapcsolatban azt a pozitív “alaphangot”, amivel párunkat támogathatjuk abban, hogy “igazi” nőnek/férfinak érezhesse magát. Önbizalma erősödjön, személyisége fejlődhessen a kapcsolatban. Az egymás iránti pozitív érzések táplálása a konfliktusok rendezéséhez is jó alapot ad, hiszen nyilván nem “utálod” párodat a felmerülő vita ellenére sem.

Néhány kérdést gyűjtöttünk az egymás iránti kölcsönös szeretet és csodálat erősítésére. Válogassatok és beszélgessetek róla!

  • Gyűjtsetek össze kölcsönösen néhány dolgot, amit különösen szerettek/csodáltok a másikban.
  • Mire vagytok a legbüszkébbek a kapcsolatban?
  • Mi az, ami mindkettőtökben közös? Mi az, amit együtt tudtok csinálni?
  • Miben áll különbözőségetek s hogyan sikerült ehhez alkalmazkodni? Mondjatok köszönetet ezért egymásnak!
  • Beszélgessetek az első találkozásról!  Közös fényképeket is nézegethettek!
  • Készítsetek egymással interjút! Kinek ki/mi a kedvenc színésze/hobbyja/műve/virága/étele stb., kitűzött céljai, vágyai?
  • Beszélgessetek róla, hogy miért jó, hogy együtt vagytok?
  • Miben számíthattatok leginkább egymás támogatására?Miért volt ez fontos?
  • Írjatok mindketten egy-egy listát arról, hogy milyen meglepetések (nem tárgyi) esnek jól a párotoktól! Cseréljétek ki ezt a listát, és váratlanul szerezzetek örömet társatoknak!

Ilyen és ehhez hasonló témájú beszélgetésekkel teremthető meg az a pozitív “alaphang” párkapcsolatodban, ami hozzásegít női,- illetve férfi mivoltod kibontakozásához.
Párod ebben nem eszköz!
Ám nőiség és férfiúság – csakis egymást kiegészítve lehet a legteljesebb…

 

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X