Főoldal > DIÉTA > Nassolj tervszerűen!

Nassolj tervszerűen!

diétaegészségfogyókúrakalóriáknassolás
0

Írta: and

Több levelet kapunk Tőletek, melyekben tanácsot kértek a napközbeni, esti nassolás ellensúlyozására. Ha sikerül jobban megértened nassolásod lelki hátterét, egy lépéssel közelebb visz önismereted felé. Ha a „csipegetést”, nassolást az eltervezettség biztonságával építed be napi étrendedbe, nem kell attól tartanod, hogy egészséges életmódodat akadályozza. Immár közhelyként beszélünk a különböző civilizációs ártalmakról. Ilyen ártalom az is, […]

Több levelet kapunk Tőletek, melyekben tanácsot kértek a napközbeni, esti nassolás ellensúlyozására. Ha sikerül jobban megértened nassolásod lelki hátterét, egy lépéssel közelebb visz önismereted felé. Ha a „csipegetést”, nassolást az eltervezettség biztonságával építed be napi étrendedbe, nem kell attól tartanod, hogy egészséges életmódodat akadályozza.

Immár közhelyként beszélünk a különböző civilizációs ártalmakról. Ilyen ártalom az is, hogy az evés, ivás elszakadt eredeti, létfenntartó funkciójától. Eszünk-iszunk valódi éhségérzet-szomjúság nélkül is. Az evésre mindig találunk valamilyen okot. Szomorúság, csalódottság, unalom, „feszültség-idegesség”. Aki az évek során rátanul arra, hogy negatív érzéseit evéssel oldja, az rosszkedv esetén egyre gyakrabban nassol. Az esetleges bűntudat további negatív hangulat melegágya s így „ördögi kör” alakul” ki.

Nassol az, aki végignézte szülei mozgásszegény, ám szénhidrátban „gazdag” életmódját. A járművön/üzletben síró/kiabáló kisgyermek, aki csupán unatkozik, melege van vagy mást szeretne csinálni, egészen biztos, hogy kap egy kiflivéget, mert „amíg rágcsál, addig is csendben marad!” Tény, hogy nehéz szakítani hosszú évek alatt beépült rossz szokásainkkal!

Aki negatív érzéseit nassolással – általában szénhidrátban gazdag, kalóriadús ételekkel – ellensúlyozza, elkerüli, hogy szembesülnie kelljen azzal a valós nehézséggel, problémával, ami ténylegesen a rosszkedv, belső feszültség hátterében áll. Az evéssel járó pillanatnyi megkönnyebbülés a probléma feletti kontroll téves biztonságát nyújtja.

0002758_1.jpg ()

„Ha elmúlt az idegesség/düh/ szomorúság stb. elmúlt a probléma.” – nem kell szembesülnöm azzal, hogy milyen helyzetben vagyok a munkahelyemen/ milyen nehéz kapcsolatot kialakítanom/ mennyire nem értjük egymást a párommal. A gondok azonban újra csak előkerülnek, megint nassolni „kell”.

Az esti nassolás hátterében, a lelki problémákon túl, a normális napi étkezés ritmusának és mennyiségének felborulása állhat. A koplalás vagy teljesen rendszertelen napközbeni evés megrongálja szervezetünk kényes egyensúlyát. Az normál anyagcsere kibillenése és a lelki egyensúly felborulása a nassoláson túl falásrohamokhoz is vezethet az önmagunkra kényszerített, napközbeni szigorú kontroll esténkénti elengedésével. (Erről bővebben olvashatsz a táplálkozási zavarokról szóló, két korábbi írásomban.)
Nem lesz bűntudatod a nassolás miatt, s a falatozás örömeiről sem kell lemondanod, ha megpróbálod betartani az alábbi tanácsokat!

Nassolj tudatosan!
Mielőtt még az étvágycsökkentésen túl, bármi másra is használnád az evést: rosszkedv, feszültség esetén, próbáld azonosítani a problémát. Mi az, ami bánt, mi történt; hogyan lehetne megoldani az adott kérdést? Kivel beszélhetnéd meg?
Gondolkozz, dolgozz a gond megoldásán!

Találj ki, a nassoláson túl, más feszültségoldó cselekvéseket!
A cselekvési alternatívák kidolgozása a biztonság és sikerélmény önbizalom növelő érzését nyújtja. Rágcsálás helyett pl. jógázz, sportolj, táncolj….Mozdulj ki, keresd a többiek társaságát!  Általában nincsenek „kész” tanácsok! Áldozz energiát arra, hogy kitaláld, hogyan javíthatod közérzeted!

Amikor eltervezed napi étkezésed, a nassolást is tervezd meg tudatosan!
Ne vásárolj meg olyan ételeket, amik mértéktelenségre késztetnek! Ám nyugodtan szerezz be egészséges nassolni valót: gyümölcs, zsírszegény joghurt, finom sajt, rostos üdítő, müzliszelet stb.

Egyél rendszeresen napközben, és ne hagyj ki étkezéseket!
A nasit se feledd, de csak annyit, amennyit engedélyeztél magadnak. A megfelelő élelmiszeradatokat és ajánlatokat az ételek csomagolásán megtalálod.

Otthon és a munkahelyen is jelölj ki egy-egy helyet, ahol étkezel!
Ülj asztalhoz, és csak azt edd meg, amit a tányérodra tettél. Ne mászkálj, és ne legyen a kezed ügyében más élelmiszer. Nincs mászkálás közben innen-onnan felkapkodott falatka!

Evés közben ne csinálj mást, lassan egyél és rágd meg az ételt!
Nincs TV, számítógép melletti rágcsálás, mert így nem tudsz szervezeted belső jelzéseire figyelni. Az étkezés befejeztével ki is mondhatod magadban: eleget ettem, jóllaktam.

Ne rágcsálj az étkezések között!
Csak az eltervezett nasit fogyaszd, a beütemezett időben. Az esti nasit is tervezd meg, mennyiségét érdemes a „józan észre és kalóriatáblázatra” bízni.

A tervszerű nassolás eredményeként ez a fajta étkezési mód elszakad feszültségoldó jellegétől. Felfedezheted élethelyzeti problémáid feloldásának alternatív lehetőségeit. Ha nem tagadod meg magadtól az ízek nyújtotta örömöket, a nyalánkságok fogyasztását kordában tudod majd tartani, elkerülve a mértéktelenséget. Ne aggódj, a rendszeresen fogyasztott, kisebb mennyiségű étel egyensúlyban tartja az anyagcserét, és nem vezet hízáshoz megfelelő testmozgás mellett.

Ez a módszer teljességgel rád épül! Önismeretedre, akaraterődre. A sikerélmény és a további önbecsapás lehetőségét is kezedbe adja. Csak rajtad múlik!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X