Főoldal > DIÉTA > Fogyókúra cukorbetegen?

Fogyókúra cukorbetegen?

cukorbetegdiabéteszfogyókúrakalóriasúlyfelesleg
0

Írta: and

A cukorbetegség ugyan komoly problémát jelent, de sok esetben az emelkedett testsúly korrekciójával a betegség súlyossága és a szövődmények megjelenése, illetve azok súlyossága is jelentősen csökkenthető! Mivel a cukorbetegség kezelésének az alapja az egészséges étrend, ha eddigi étrendünkből elhagyjuk a cukrot, mézet (illetve ezekkel készült ételeket), valamint étrendünket dietetikussal is alaposan átbeszéljük, majd további 3-4 […]

A cukorbetegség ugyan komoly problémát jelent, de sok esetben az emelkedett testsúly korrekciójával a betegség súlyossága és a szövődmények megjelenése, illetve azok súlyossága is jelentősen csökkenthető!

0003004_2.jpg ()

Mivel a cukorbetegség kezelésének az alapja az egészséges étrend, ha eddigi étrendünkből elhagyjuk a cukrot, mézet (illetve ezekkel készült ételeket), valamint étrendünket dietetikussal is alaposan átbeszéljük, majd további 3-4 alkalommal kontrollra is elmegyünk hozzá, akkor bizony bő 1 hónap alatt akár magunktól is összeállíthatunk egy megfelelő étrendet!

Azt fontos szem előtt tartani, hogy a dietetikus vagy orvosunk által előírt szénhidráttartalmú étkezést be kell tartani.

Ami diabetikus, az nem hizlal?

Sok cukorbeteg hiszi azt, hogy a diabetikus termékek egyben kalóriaszegények is, és ha ezeket fogyasztja, akkor garantáltan nem lesz súlyproblémája. Sajnos ez a legtöbb esetben nem így van.

Nagyon fontos, hogy meg tudjuk különböztetni, az úgynevezett diabetikus termékeket, és a „light” termékeket, mert bizony a kettő nem ugyanaz.

  • A diabetikus termékek répacukor helyett gyümölcscukorral vagy energiát adó édesítőszerrel készülnek, illetve esetenként kissé több növényi zsiradékot is használnak, a megfelelő állagú (élvezhetőség miatt) élelmiszer előállításához. Így előfordulhat, hogy a diabetikus termék magasabb kalóriájú (5-10%-kal), mint az ahhoz hasonló nem diabetikus termék.
  • A light az jelenti (akár cukor-, akár zsírtartalomról van szó), hogy a normál termékhez képest minimum 10%-kal kevesebb cukrot vagy zsírt tartalmaz. Persze, jobb esetben a light termék nagyobb százalékban csökkentett energiatartalmúak is. Sőt egy terméken belül a zsírt jelentősen csökkentik, a cukrot pedig energiát nem adó édesítőszerrel helyettesítik. A fogyni vágyó cukorbetegeknek inkább ezekre a termékekre lenne szükségük az étrendjükben.

Javasolt testsúlycsökkentési ütem

0003004_1.jpg ()

A lassú, vagyis heti 0, 5 kg fogyás az optimális ütem cukorbetegség esetén. Természetesen ez csak az átlag, hiszen ha valakinek extrém túlsúlya van, az valószínűleg eleinte többet fog fogyni is. Itt sincsenek csodamódszerek, a szénhidrát-hiányos, fehérjebőségen alapuló (Atkins-, South Beach, Update stb.) étrend, valamint a népszerű, de szakmailag nem alátámasztott elválasztásos elven működő 90 napos étrend pedig szigorúan TILOS!

Mit kerülj?

  • Érdemes elkerülni a rántott – panírozott húsokat, és az ugyanígy készülő zöldségeket is (rántott gomba, sörtésztában kisült cukkini, stb.), a nem light diabetikus termékeket, a nagy adag főtt rizst-, tésztát, illetve az olajban sült burgonyát.
  • A 100 %-s gyümölcsleveket vagy hígítva fogyaszd (1 dl 100%-s gyümölcslét 1 dl vízzel), vagy cseréld le light gyümölcslével. Az igazi ebben az esetben is a friss gyümölcs (napi körülbelül 30 dkg elég, de ez is függ a szénhidráttartalmától).
  • Nagyon jók a zöldséglevek, és a friss, vagy csak éppen megpárolt zöldségek, joghurtos habarással kézült főzelékek, friss saláták – nem majonézzel, hanem almaecetes, kefires öntettel.
  • A diabetikus vagy graham kenyérre-, péksüteményre csak lihgt margarint vagy light sajtkrémet kenjünk! Tej-, tejtermékek közül pedig részesítsük előnyben az alacsonyabb zsírtartalmú, és cukormentes változatrokat:

Honlapunkon már megtalálható Wellness-étrend és GI-étrend a személyes konzultáción résztvevő cukorproblémával küszködő cukorbetegre szabható, figyelembe véve mindennapi tevékenységét, és a bevezetendő sport idejét, mennyiségét! Gyerekek esetében fokozottabb felügyelet szükséges, hiszen éppen jönnek a nyaralások, nyári táborok, ahol 1-2 speciális tábor kivételével nem biztos, hogy van lehetőség cukormentes, számolt szénhidrát mennyiséget feltüntető étkezés megvalósítására!

Nagyon fontos a testtömeghez, és a további egészségi állapothoz megfelelő mozgást választania, mégpedig több variációval, hogy bárhol is van a cukorbeteg, mindig a megfelelő időben a végzett mozgáshoz kell a szénhidrátot fogyasztani.

A mozgás kiválasztáshoz szívből ajánlom a lelkiismeretes szakedzőket, szövődmények esetén pedig a gyógytornászokat!

Bővebben Wellness-étrendünkről – Kattints ide!

Bővebben a GI-étrendről – Kattints ide!

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X