Főoldal > DIÉTA > 1 hónap 10 kiló – a biztos módszer?

1 hónap 10 kiló – a biztos módszer?

diétafogyókúratáplálkozás
0

Írta: and

A legegészségesebb, legbiztonságosabb fogyási ütem, ha ugyanannyi idő alatt fogyunk le, mint amennyi idő alatt sikeresen felszedtük nemkívánatos kilóinkat. Ez bizony elég riasztó!!! Természetesen, ha valaki 10 év alatt hízott 20 kg-t, bizony elég nehéz lenne kivárni a súlyleadást, de odafigyeléssel ez nem is szükséges, hisz a súlyvesztés az egészségre is odafigyelő módszer megválasztásával lényegesen […]

A legegészségesebb, legbiztonságosabb fogyási ütem, ha ugyanannyi idő alatt fogyunk le, mint amennyi idő alatt sikeresen felszedtük nemkívánatos kilóinkat.
Ez bizony elég riasztó!!! Természetesen, ha valaki 10 év alatt hízott 20 kg-t, bizony elég nehéz lenne kivárni a súlyleadást, de odafigyeléssel ez nem is szükséges, hisz a súlyvesztés az egészségre is odafigyelő módszer megválasztásával lényegesen egyszerűbben is kivitelezhető.

Amit mindenképp szem előtt kell tartanunk, hogy a fogyás üteme bizony ingadozó, és sok mindentől függ. Függ attól például, hogy a normál súlyhoz képest mekkora a súlytöbblet. Ha például valaki 10 kg súlyfelesleggel próbál fogyni, annak a legcélszerűbb legalább 4-6 hónapot adnia magának, így biztos, hogy nem koplalni fog, és a bőre állapota sem romlik meg, illetve nem kell plasztikai sebészhez fordulnia a lelógó vagy hirtelen ráncosodó bőr miatt.

Ha viszont ennél jóval jelentősebb a felesleges kilók száma, (ekkorra valószínűleg, már az elhízás szövődményei is megjelennek), akkor bizony átlagosan lassabb ütemű fogyást kell megcélozni. Nem szabad elfelejteni, hogy a gyors, hirtelen leadott kilók az „egészségi” vagy betegségi állapotokat ronthatják, felerősíthetik, vagy lappangás esetén felszínre hozhatják. Ezekben az esetekben akár gyógyszeres kezelést is be kell iktatni, vagy műtéti úton (gyomorgyűrű) kell az elhízottat támogatni. Jelentős túlsúly esetén – 25-60 év között – inkább 2-4 év a fogyás ideje, egészen a kornak megfelelő normál súly eléréséig. Ebben az esetben valószínűleg plasztikai sebészeti beavatkozásra is szükség lehet. 60 év felettiek esetén pedig már 10% súlycsökkenés is jelentős állapotjavulást eredményezhet, rájuk fokozottabban kell figyelnünk.

0003436_1.jpg ()

Azok a programok, melyek 1 hónap alatt ígérnek mínusz 10 kilót (feltételezve, hogy nem tápanyaghiányos étrenden alapulnak, hanem a fogyni vágyóra szabottan állították össze!!!), elsősorban az igen jelentősen elhízottak – vagyis 120 kg felettiek - esetében lehetnek sikeresek, de ebben az esetben is személyre szabott étrendre és folyamatos kontrollra van szükség. Hiszen 1 hónap múlva nem szabad magára hagyni a fogyni vágyót, illetve hónapokig ugyanazt az étkezés követésére (mondjuk egy előírt napi program esetén) utasítani.

Az átlag fogyási ütemet heti 0,5-2 kilogrammban határozhatjuk meg (ez hónapokra lebontva, folyamatosan lassuló ütemben), de ez függ a nemtől, kortól, egészségi állapottól, betegségektől és a szervezeti sajátosságoktól, illetve attól, hogy a fogyni vágyó mellett szakember segít-e!

Soha ne felejtsük el, magában a csökkentett energiatartalmú étrend, vagy magában csak a mozgás (energianövelés) soha sem lehet olyan sikeres, mint a kettő egymással kombinálva, a fogyni vágyóra szabva, figyelembe véve a napi élet-, és munkaritmusát!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X