Főoldal > DIÉTA > Támad a fogyókúra!

Támad a fogyókúra!

diétaegészségfogyókúratáplálkozás
0

Írta: and

A fogyókúra lelki hatásai A fogyókúra önmagában a lelket megterhelő élethelyzet. Az elhatározás nehéz, a terv kivitelezése pedig méginkább problémás. Főként, ha úgy fogjuk fel, hogy a fogyókúra egyet jelent a lemondással, az önmegtartóztatással, vagyis azzal, hogy adott ideig vagy soha többé nem ehetünk valamilyen élelmiszert vagy ételt. Ennek a betartása úgyszólván lehetetlen. Mivel jó […]

A fogyókúra lelki hatásai

A fogyókúra önmagában a lelket megterhelő élethelyzet. Az elhatározás nehéz, a terv kivitelezése pedig méginkább problémás. Főként, ha úgy fogjuk fel, hogy a fogyókúra egyet jelent a lemondással, az önmegtartóztatással, vagyis azzal, hogy adott ideig vagy soha többé nem ehetünk valamilyen élelmiszert vagy ételt. Ennek a betartása úgyszólván lehetetlen. Mivel jó esetben nem kampányszerű fogyókúráról van szó, hanem egy jól kidolgozott, megtervezett életmódváltásról, időnként némi édesség is engedélyezett, de nem bűnözésként! Hiszen az egészséges táplálkozásban semmilyen étel sem tilos, csak az elfogyasztható mennyiségek korlátozottak.

Fogyókúrázni, egészen lemondani bizonyos ételekről tehát annak szokásos értelmében óriási hiba, hiszen éhezés után vagy közben gyakoriak a kontrollálhatatlannak tűnő falásrohamok. Helyesebb tartós életmódváltásról beszélni, melynek kezdetén testsúlyunk csökkentésére is szükség lehet. Ha ezt az elvet tartjuk szem előtt, lelkünk is megenyhül, és a kúra nem önsanyargatás, hanem önmagunkra való fokozott odafigyelés lesz, amitől egyre jobban érezzük magunkat, és ha egészen soha nem mondunk le semmiről, akkor nem egyre lehangoltabban érkezünk a célunkhoz.

Az ingadozó hangulat kiegyensúlyozására egy baráti beszélgetés, kölcsönzőből kivett mulatságos film vagy relaxáció lehet hasznos, szemben a később megbánt sütikkel. Előfordulhat, hogy fel akarjuk adni, ezt beszéljük meg valakivel, és motiváljuk magunkat a vágyott célok részletes elképzelésével! Szerencsére pozitív változások is bőségesen vannak, így javulhat közérzetünk és önbizalmunk, megerősítve kitartásunk.

0003403_1.jpg ()

Fizikai jelenségek

A fogyókúra befejeztével számos változást észlelhetsz magadon. Azon túl, hogy a mérleg kevesebbet mutat és az addig szűk szoknyáid lötyögnek rajtad, számos olyan tünet is megjelenhet, ami elsőre ijesztőnek hat.

Gyakori jelenség, hogy akinek a fogyókúrát megelőzően anyagcsere-problémái voltak, és székrekedése volt, annak a rostgazdagabb étrend hatására fokozódnak tünetei, de az is előfordulhat, hogy naponta többször is meg kell látogatnia ilyen ügyben a mellékhelyiséget.
Aki pedig a túlsúlyos időszakában gyakran tapasztalt puffadást, az a kilók lefaragása után megkönnyebbülhet a panaszok enyhülése miatt – másoknál pedig a puffadt has tünete pont karcsúbb időszakában jelentkezik.
Jó esetben pár hét alatt kialakul az egyensúly emésztőrendszerünk működésében! Arra azonban ügyelj, hogy többnapos-többhetes kellemetlenségek, véres széklet vagy erős fájdalmak esetén feltétlenül vizsgáltasd ki magad!

Fejfájás is előfordulhat a kilók leadása alatt és után. Ha a helyzet nem elviselhetetlen, akkor ne kapkodj feltétlenül gyógyszerek után. Ha túl keveset eszel, szédülés is jelentkezhet – ezt a rendszeres kis étkezések segíthetnek megelőzni, azoknál pedig, akik vércukorproblémákkal küzdenek, komolyabb panaszok is kialakulhatnak. Ha fennáll ilyen gond, akkor előzetesen beszélj szakemberrel, tartsd vele folyamatosan a kapcsolatot!

Rosszul összeállított étrendnél hiányállapotok is könnyen alakulhatnak ki, így a bőrön gyulladások jelentkezhetnek, ajkunk cserepes lehet, hajunk hullhat. Ne várjunk addig, míg komoly lesz a baj, kérjük ki orvosunk tanácsát!

Melyik tünet milyen tipikus hiányra utalhat?

Hajhullás: fehérje és/vagy energiahiány

Látásban bekövetkezett változások
A vérnyomás és vércukorszint változásai idézhetik elő, de az A-vitamin hiány is kihathat a látásra.

Alvászavarok fogyókúra ideje alatt nem jellemző tünet.

Cserepes, repedezett ajkak: niacin, riboflavinhiány

Vérző íny: C-vitamin hiány

Bőr gyulladásai: cink, A-vitamin, fehérje, B-vitaminok

Túl gyors ütemű fogyásnál vagy nagyobb felesleg leadásánál bőrünk általában véve és a mell különösen megereszkedhet. Kozmetikai kezelések javíthatnak ezen, valamelyest az is segít megelőzni, ha edző segítségével rendszeresen végzünk testmozgást. Nem lehet letagadni, hogy nagy feleslegnél vagy beletörődünk ezekbe a jelenségekbe, vagy plasztikai sebész segítségét vesszük igénybe. Ami pozitív, az az, hogy könnyebben lesz mozgásunk, lassan megszűnik a kényelmetlen nehéz légzés, a fulladás, esetleg kevésbé izzadunk, jobban érezzük magunkat a bőrünkben.

Összességében, ha céljainkat elértük, akkor a jobb közérzet, sikerek a másik nem körében, párunk büszke vagy éppen féltékeny pillantása, és a nagyobb állóképesség, teljesítőképesség jól összeállított testsúlycsökkentő étrend esetében kárpótol minket a nehézségekért. Ha egészségtelen módszerekkel próbálkozunk, nem változtatunk tartósan életmódunkon, nem kérjük ki szakemberek tanácsát, akkor viszont sajnálatos módon előfordulhat, hogy nem érünk el tartós változást, károsodik egészségünk, rosszabb is lehet a helyzet mint mikor belevágtunk. Vigyázzunk magunkra, tervezzük meg gondosan életmódunk megreformálását!
Azért javasolt orvos és dietetikus segítségével fogyni, hogy meg tudjuk kérdezni melyik utalhat nagyobb bajra, és mit is érdemes tennünk megszüntetésére.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X