Főoldal > DIÉTA > Tudatos táplálkozás a várandósság alatt

Tudatos táplálkozás a várandósság alatt

táplálkozásvárandósságzöldségek
0

Írta: and

Bab Sok fehérjét és nukleinsavat – amely sejtfiatalító hatása miatt fontos – tartalmaz. Gazdag ásványi anyagokban és vitaminban: mint például vas, folsav és B1-vitamin. A babból készült ételek belülről tisztítják a pattanásos bőrt. A babhüvelyből készült teát különösen javasolt fogyasztanod a várandósság alatt, mert vizelethajtó, ezért hatékony segítség lehet ödéma esetén. Emellett a bab csökkenti […]

Bab

Sok fehérjét és nukleinsavat – amely sejtfiatalító hatása miatt fontos – tartalmaz. Gazdag ásványi anyagokban és vitaminban: mint például vas, folsav és B1-vitamin. A babból készült ételek belülről tisztítják a pattanásos bőrt. A babhüvelyből készült teát különösen javasolt fogyasztanod a várandósság alatt, mert vizelethajtó, ezért hatékony segítség lehet ödéma esetén. Emellett a bab csökkenti a vércukorszintet (természetes inzulint tartalmaz), a vérnyomást és serkenti a szívműködést.

Borsó

0005223_1.jpg ()

Magas a fehérjetartalma, gazdag A-, B1-, B6-, és B12- vitaminokban. Sok magnézium, vas, foszfor és kalcium található benne. Rostdús táplálék, ezért  hatásos a székrekedés megelőzésében, ami leginkább a várandósság második trimeszterétől okozhat problémát. Csökkenti a koleszterinszintet, javítja a fittségi állapotodat, támogatja az idegsejtek működését, ezért fáradékonyság ellen is hatásos. Ne feledd: ha emésztőrendszeri problémád van, nem tanácsos a fogyasztása, mert puffasztó hatású.

Paradicsom

Sok kálium, C- és E-vitamin található benne, antioxidáns hatású.  Csökkenti a vérnyomást.
Magas rosttartalma segíti az emésztést és megszünteti a székrekedést. Alacsony energiatartalma miatt a várandósság ideje alatt is bátran fogyaszthatod.

Burgonya

Igen elterjedt, olcsó és közkedvelt zöldségféle. Fontos C-vitamin és káliumforrás. Vízhajtó,- vérnyomáscsökkentő,- és antioxidáns hatású. Szénhidráttartalmának köszönhetően megnyugtatja a beleket. A nyers burgonya levét gyomorfájás esetén javasolt fogyasztanod, ami szinte minden várandós nőnél legalább egyszer jelentkezik (minden reggel egy dl-t igyál éhgyomorra). A burgonyahéjból készült tea immunerősítő, ezért a várandósság alatt főleg az őszi és téli időszakban kortyolgasd.

Cékla

Nagyon tápláló és zamatos zöldség. Erősíti az immunrendszert. Segíti az emésztőrendszer működését, megszünteti a székrekedést és az aranyeret, ezért nélkülözhetetlen a fogyasztása a várandósság alatt. A  terhesség második trimeszterére jellemző vérszegénység esetén is érdemes fogyasztanod, mert sok vas található benne.

Uborka

0005223_2.jpg ()

Sok C-vitamint tartalmaz, remek vízhatjó.  Ha bőrproblémád van a várandósság alatt, készíts belőle pakolást, amely tisztítja, hidratálja és felfrissíti a fáradt bőrt. (Reszelj le egy egész uborkát, és a péppel kend be az arcbőröd, a nyakad és a dekoltázsodat. Negyed óráig hagyd fenn és utána alaposan mosd le.)

Hagyma

Gazdag A-, B-, és C- vitaminban, de jelentős mennyiségű magnéziumot, kalciumot, foszfort, vasat is tartalmaz. Nyersen fogyasztva segíti az emésztést, megszünteti a krónikus székrekedést. A száraz hagymahéjból készült tea csillapítja a hasmenés tüneteit. Csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet. Kiváló immunerősítő,- és izzasztó hatású, mérsékeli a lázat, ezért ha a várandósság alatt megfázol, akkor semmiképp ne hagyd ki az étrendedből.

Karalábé

Gazdag C-vitaminban, de kiváló kálium-, kalcium-, vas-, foszfor-, magnézium-, jód-, A-, és B-vitamin forrás is. Vérnyomáscsökkentő-, hurutoldó-, só,- és kalóriaszegény növény. A várandósság ideje alatt, antibakteriális hatásának köszönhetően  segít megelőzni a fertőzéses megbetegedéseket, magas rosttartalma helyreállítja az emésztést.

Karfiol

Alacsony energiatartalmú növény, ám hamar eltelíti a gyomrot, ezért ha babavárás idején nagyon megéhezel, hamar csillapíthatod vele az éhségedet. Sok rostot és C-vitamint tartalmaz. Ne feledd: emésztőrendszeri problémák esetén nem javasolt a fogyasztása, mert puffasztó és bélgázképző hatású. Alacsony szénhidráttartalma miatt akkor is fogyaszthatod, ha cukorbeteg vagy.

Kukorica

0005223_3.jpg ()

Legértékesebb hatóanyagai a B1-vitamin és a mangán, de sok magnéziumot és vasat is tartalmaz. Segít izomgörcs,- és vérszegénység esetén, kiváló immunerősítő és sejtregeneráló hatású. Fokozza a szellemi teljesítményt és javítja a stressztűrő képességet. A kukoricahajból készült tea hatásos vízhajtó, ezért segíthet a  várandósság alatt kialakuló ödéma megelőzésében és gyógyításában.

Sárgarépa

Gazdag A-, C-, B-vitaminban és antioxidáns hatású karotinoidokban. Erősíti az immunrendszert, ezért a várandósság idején főleg az őszi és téli időszakban javasolt a fogyasztása. Kiváló vízhajtó hatású és könnyen emészthető. Megnyugtatja a nyálkahártyát, ezért ha gyulladásos bélbetegséged van, akkor is fontos kiegészítője lehet az étrendednek. Fertőtlenítő, köptető és nyákoldó hatása miatt, jótékonyan hat légúti problémák esetén is.

Ne egyél két ember helyett!
A terhesség első harmada után minden kismama úgy érzi, hogy több tápanyagra van szüksége a magzat fejlődéséhez, ezért ilyenkor többet is esznek, mint hetekkel korábban. A szakemberek véleménye szerint, a terhesség negyedik hónapjától a fokozott energiaszükséget akár a napi 350  kalóriát is elérheti, amely magasabb a nők várandósság előtti energiaigényénél. Ám ehhez nem kell dupla annyi ételt fogyasztanod, mint korábban. Inkább arra figyelj, hogy az elfogyasztott táplálék összetétele biztosítsa az egészségedhez, a magzat egészséges fejlődéséhez és növekedéséhez szükséges anyagokat.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X