Főoldal > DIÉTA > Egészségtipp: vértisztítás csalánnal

Egészségtipp: vértisztítás csalánnal

egészségfogyókúrawellness
0

Írta:

A csalánt (latin nevén Urtica dioica) nagyanyáink reumatikus panaszaik enyhítésére használták. A friss hajtásokkal a fájdalmas testrészeket enyhén megcsapkodva a tünetek enyhültek, az ízületi fájdalmak csökkenése pedig még a növény szúrós levelei által keltett piros, viszkető pöttyöket is feledtette velük. Itt az ideje, hogy te is hasznát vedd ennek a gyakran feledésbe merülő, gyógynövénynek. A […]

A csalánt (latin nevén Urtica dioica) nagyanyáink reumatikus panaszaik enyhítésére használták. A friss hajtásokkal a fájdalmas testrészeket enyhén megcsapkodva a tünetek enyhültek, az ízületi fájdalmak csökkenése pedig még a növény szúrós levelei által keltett piros, viszkető pöttyöket is feledtette velük. Itt az ideje, hogy te is hasznát vedd ennek a gyakran feledésbe merülő, gyógynövénynek. A kúra talán tavasszal a leghatékonyabb, amikor a friss hajtások előbújnak a növény szárain, de télen is érdemes néhány napos csalánkúrát tartanod, ha szeretnéd felkészíteni szervezeted a havazásra, hidegre, és már most szeretnéd megelőzni immunrendszered legyengülését.

A csalán ugyanis kiváló vértisztító és vérképző hatással bír, kedvezően hat a hasnyálmirigyre, így sikerrel csökkenthető vele a már kialakult magas vércukorszint is. Serkenti a székletürítést, így a fogyókúrázók körében oly gyakran előforduló székrekedés megszüntetésében is segít, és belülről gyógyítja a bőr ekcémás megbetegedéseit.

Ha a sötét, munkával töltött napok után fáradtnak és kimerültnek érzed magad, akkor is a csalán a lehető legjobb választás: magas vastartalmánál fogva átsegíthet a mélyponton, megszüntetheti a vashiány okozta fejfájást, ellenállóbbá tesz a megfázással, influenzával szemben is. 

Hogyan fogyaszd?
A csalánkúrához érdemes magad gyűjtötte friss csalánhajtásokat forrázni. A gyógynövénynek elegendő mindössze félperces áztatás. Ha  ez nem áll rendelkezésedre, a drogériákban kapható filteres csalántea is megfelel. Az egyhetes kúra során éhgyomorra fogyassz el egy bögre csalánteát, majd a nap során további 2 bögrével kortyolj el ebből az egyáltalán nem kellemetlen ízű forrázatból. Ha mégsem ízlik, mézzel és citrommal ízesítsd!

Szépségtipp:
A csalán nemcsak belülről szépít. A frissen főzött csalánforrázatot a szokásos hajmosás után dörzsöld a fejbőrödbe és egy törölközőbe bugyoláld a hajad, hogy hatóanyagai még jobban felszívódjanak. Az eredmény: fényes és csillogó, dús haj.

Tudtad?
A csalán azoknak is hasznos barátja lehet, akik a kertjükben természetes módon szeretnének megszabadulni a kártevőktől. A hosszabb ideig vízben áztatott csalánlevelekből készült permet ugyanis felveszi a harcot a kártékony rovarokkal és a zöldségekbe, gyümölcsökbe fészkelő férgek ellen is.   


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X