Főoldal > DIÉTA > A csoki jobb, mint a szex?

A csoki jobb, mint a szex?

diétafogyókúrakalóriazsírégetés
0

Írta:

Egy kis csoki történelemAz istenek eledele, ahogy őshazájában az azték indiánok nevezték eredetileg forró, fűszeres és keserű ital, mely a papok, varázslók és előkelőségek kiváltsága volt. A szent főzetet nem pazarolták: csak különleges alkalmakon fogyasztották, hogy termékenységet és bölcsességet hozzon az embereknek. Európába a hódítók hozták a XVI. században, de ma ismert formáját csak a […]

Egy kis csoki történelem
Az istenek eledele, ahogy őshazájában az azték indiánok nevezték eredetileg forró, fűszeres és keserű ital, mely a papok, varázslók és előkelőségek kiváltsága volt. A szent főzetet nem pazarolták: csak különleges alkalmakon fogyasztották, hogy termékenységet és bölcsességet hozzon az embereknek. Európába a hódítók hozták a XVI. században, de ma ismert formáját csak a XIX. században nyerte el, mikor a kakaóport kakaóvajjal vegyítették. Mit tud ennek a trópusi fának a magja, hogy meghódította a világot, és az egész emberiség évszázadok óta odavan érte?   

Mi történik az agyadban?
Ahogy az első falat szétolvad a szádban, finoman, selymesen, az ízlelőbimbóidtól indulva egész testedet-lelkedet átjárja valami édes megnyugvás. Ugye már rohansz is a büfébe, mert ez olyan jó, hogy soha nem elég belőle? De mitől olyan jó? Hogy lehet, hogy míg egy ízes ebéd is kellemes lehet, egy ropogós alma is remekül eshet, egyik sem vált ki belőled ilyen intenzív érzéseket, egyiket sem kívánod ilyen veszetten.

0009449_1.jpg ()

A csokoládé telis-teli van olyan anyagokkal, melyek stimulálják az agyat, különböző kémiai vegyületek termelését serkentve. Az egyik ilyen anyag, mely természetes formában található meg a szervezetedben, az amfetaminhoz hasonlóan hat: jóleső izgalmat, eufóriát kelt. Ez a huncutság az agy örömközpontját célozza meg, aminek az orgazmus átélésben is nagy a szerepe. Most már nem kell csodálkoznod, miért kívánsz úgy időnként egy falat csokit, mint egy kiadós szexet.
Egyes kutatások szerint a kakaóbab a marihuána hatásához hasonló anyagot is tartalmaz: ez az agy olyan receptorait aktiválja, melyektől feldobottnak érezheted magad. Mielőtt gyermekedtől megvonnád a veszélyes finomságot, nem árt tudni, hogy a gyomorsav ennek a vegyületnek nagy részét közömbösíti, mielőtt az bekerülne a véráramba. Az istenek eledelének további kellemes összetevője az az esszenciális aminosav, mely segít ellazulni, harmóniába kerülni a világgal és önmagaddal. Nem csoda hát, hogy egy feszült nap után olyan jólesik egy „falat boldogság”. Ráadásul a csoki „bűnös élvezet” a benne lévő zsír és kalóriák miatt: a tiltott gyümölcs pedig ugye mindig édesebb.

Tarts mértéket!
A modern tudomány felfedte azt a titkot, amit az aztékok már évszázadokkal ezelőtt tudtak: hogy a csokoládé olyan táplálék, mely szervezetedre különlegesen hat. Ellazít, feldob, megnyugtat – miközben a túlhajszolt karcsúság-ideál miatt bűnös élvezete még kívánatosabb. De néhány kocka még a szigorú dietetikusok szerint is csak javadra válhat: baj csak akkor van, ha tested-lelked megérdemelt dédelgetése helyett problémáid valódi megoldása helyett menekülsz a mértéktelen csokievésbe.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X