Főoldal > DIÉTA > 5 könnyen emészthető étel

5 könnyen emészthető étel

diétaemésztésfogyókúra
0

Írta: and

Egy nagyobb lakomázás vagy mennyiségét tekintve kisebb étkezés után, bizonyára te is többször tapasztaltad, hogy a különböző ételek telítőértéke – tehát az az idő, ameddig jóllakottá tesznek minket, vagyis ameddig az étel a gyomrunkban tartózkodik – eltérő. A könnyen emészthető, alacsony telítőértékű ételnek magas víztartalma, egyenletesen elosztott állománya, alacsony zsír- és rosttartalma gyorsabb távozást tesz […]

Egy nagyobb lakomázás vagy mennyiségét tekintve kisebb étkezés után, bizonyára te is többször tapasztaltad, hogy a különböző ételek telítőértéke – tehát az az idő, ameddig jóllakottá tesznek minket, vagyis ameddig az étel a gyomrunkban tartózkodik – eltérő. A könnyen emészthető, alacsony telítőértékű ételnek magas víztartalma, egyenletesen elosztott állománya, alacsony zsír- és rosttartalma gyorsabb távozást tesz lehetővé a gyomorból, míg a szárazabb, darabosabb, zsírosabb és/vagy rostosabb ételek tovább jóllakottá tesznek minket.

Könnyen emészthető=egészséges?
Gyakori félreértés, hogy a lassú emésztést – beleértve a ritka kiválasztást – azonosítjuk a szervezet anyagcseréjének lassúságával, és így azt sokan közvetve a hízásért is felelőssé teszik. A valóság ennél bonyolultabb: mivel a nehéz ételek gyakran zsírosak, így nagyobb mennyiségben fogyasztva valóban elősegíthetik a testtömeg gyarapodását, ez azonban mennyiségtől is függ. A könnyű emészthetőség nem jelenti azt, hogy nem hízlal az adott étel, ahogyan az alacsony glikémiás index sem jelenti azt, hogy egészséges vagy fogyókúrás egy étel, gondoljunk csak egy jó tokaszalonnára, aminek igazán nem magas a glikémiás indexe, nem emeli gyorsan a vércukorszintet. Egy étel különböző jellemző tulajdonságait együttesen kell értékelni, hogy eldönthessük mennyire hasznos szervezetünk számára, vagy mennyire árt.

Melyek az igazán könnyen emészthető ételek és italok?
Az igen kevéssé eltelítő ételek és italok kis mennyiségben fogyasztva általában rövid időt, 1-2 órát töltenek gyomrunkban, így nem terhelik azt hosszú ideig. Hogy egészségesek-e, az azonban nem csak ettől függ!

1. Folyadékok
A víz (csap-, forrás-, ásványvíz), a híg cukros oldatok, húsleves és a különféle gyümölcslevek rövid ideig tartózkodnak a gyomorban. Víz- és ásványi anyagforrásként, gyümölcslevek esetében vitamin- és rostforrásként is szolgálnak, ám a magasabb cukortartalmú folyadékokat nem javasolt nagyobb mennyiségben innod!

2. Gyümölcsök
A gyümölcsök előnyeit vég nélkül sorolhatnánk: víz-, ásványi anyag-, szénhidrát-, vitamin- és rostforrásként szolgálnak, és általában gazdagok bioaktív vegyületekben, így például antioxidáns hatású anyagokban, ezért egészséges könnyű eledelek akár magukban fogyasztva, akár egy könnyű étkezésként, gyümölcssaláta formájában, fűszerekkel, mézzel, joghurttal megbolondítva! A mértéket persze itt is tartani kell: ha napi több kiló szőlőt, vagy jó pár banánt elfalatozunk, akkor még ezek a csemegék is hizlalhatnak!

0009798_1.jpg ()

3. Forralt tej, kakaó
A tej jó kalcium- és fehérjeforrás, rendszeres fizikai aktivitás mellett segíthet a csontritkulás megelőzésében, illetve az állapot romlásának lassításában. Ugyanakkor sokan szenvednek a tejcukor lebontásának zavarától, náluk a tej puffadást és hasmenést is okozhat (számukra speciális, laktózmentes készítmények fogyasztása jelenthet megoldást), egy túlzottan cukros kakaó pedig nem kifejezetten jó választás, még ha könnyen emészthető is – utóbbi esetben a házilag, valódi kakaóporból kikevert és édesített kakaó jelenthet megoldást.

4. Lágy tojás
A tojás teljesértékű fehérjeforrás, amia fehérjén túl lipidekben (zsírokban, foszfolipidekben, koleszterinben) és bizonyos vitaminokban (például A-, B1-, B2-, D- és E-vitaminban), valamint karotinoid vegyületekben is viszonylag gazdag. A kemény tojás lassabban, a lágy tojás gyorsabban ürül a gyomorból, ám önállóan ritkán eszünk tojást, így kísérői is kihatnak arra, mennyi ideig tartózkodik ott. Amire ügyelnünk kell az az, hogy a tojás gyakori és nagyobb mennyiségű fogyasztása magas koleszterintartalma miatt nem ajánlott. Egészséges emberek természetesen nyugodtan ehetnek alkalmanként egy-két lágy tojást.

5. Gabonakásák
A különféle gabonapelyhekből, darákból vízben főtt kásák – például zabkása, búzakása – olajos magvak és más, nehezebben emészthető összetevők nélkül, kevés mézzel, ízletesen fűszerezve könnyen emészthető ételek, melyek gazdag összetett szénhidrát és rost, ásványi anyag- és vitaminforrásaink lehetnek. Mértékkel fogyasztva rendszeresen beilleszthetőek az egészséges táplálkozásba.

Hogyan válassz?
Ügyelj arra, hogy étrendedben azok az ételek domináljanak, amik nem terhelik meg nagyon a gyomrodat Ha nem így teszel, elég nehéz lesz megvalósítanod az ajánlott napi 5 kisebb étkezést, de néha még a 3 étkezést is, és a nap folyamán is gyakran kellemetlenül érezheted magad. Mégsem az emésztés időtartama kell, legyen a fogyasztandó ételek kiválasztásának kizárólagos szempontja, gondold inkább át, hogy mit tudsz az adott ételről-italról. Ha könnyű ételekre vágysz, vedd figyelembe azok egészségességét is, és legyél mértéktartó!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X