Amit az ánizsról tudnod kell… Legfontosabb összetevője a benne lévő illóolaj, amely görcsoldó és baktériumölő hatású, serkenti az emésztőrendszer és a nyál kiválasztását, így az ánizs hatásos felfúvódás és rossz emésztés ellen. Sok antioxidáns hatású flavonoidot tartalmaz. Megtalálhatod köptető és köhögéscsillapító teakeverékekben is, mert oldja a felső légúti lerakódásokat. Az ánizs nem keverendő össze a csillagánizzsal, […]
Amit az ánizsról tudnod kell…
- Legfontosabb összetevője a benne lévő illóolaj, amely görcsoldó és baktériumölő hatású, serkenti az emésztőrendszer és a nyál kiválasztását, így az ánizs hatásos felfúvódás és rossz emésztés ellen.
- Sok antioxidáns hatású flavonoidot tartalmaz.
- Megtalálhatod köptető és köhögéscsillapító teakeverékekben is, mert oldja a felső légúti lerakódásokat.
- Az ánizs nem keverendő össze a csillagánizzsal, amely tartalmazza az ánizshoz hasonló összetevőket, de más növénynek a termése.
Hogyan használd fel?
- Mindig egész szemű ánizst vásárolj, mert őrlés hatására a szemekből elillannak az értékes illóolajok.
- Felhasználás előtt darálóval, vagy kis mozsárban őröld apróra.
- Mindig csak keveset használj belőle, mert íze édeskés, jellegzetes.
- Fűszerezd vele a gyümölcssalátákat, tésztákat és péksüteményeket. Ez utóbbiakat mindig az egészségesebb durumlisztből és édesítőszer hozzáadásával készítsd!
Tudtad-e?
– Az eredetileg Keletről származó ánizst, a 800-as években bencés rendi szerzetesek hozták Európába.
– Napjainkban az Egyesült Államokban, a volt Szovjetúnió utódállamaiban és dél-európai országokban terjesztik.