A „trópusok almája” sárga, zöld, esetenként piros héjával csábító látványt nyújt a piacokon. Íze kellemesen édes, illata enyhén savanykás, kissé fűszeres. A Fülöp-szigeteken és Jáván még a gyümölcs fájának levelét is felhasználják. Fogyaszd reggelire édesség helyett vagy akkor, amikor farkaséhes vagy. Lássuk, miért érdemes a mangót választanod! Miért olyan értékes ez a gyümölcs? Sok emésztést […]
A „trópusok almája” sárga, zöld, esetenként piros héjával csábító látványt nyújt a piacokon. Íze kellemesen édes, illata enyhén savanykás, kissé fűszeres. A Fülöp-szigeteken és Jáván még a gyümölcs fájának levelét is felhasználják. Fogyaszd reggelire édesség helyett vagy akkor, amikor farkaséhes vagy. Lássuk, miért érdemes a mangót választanod!
Miért olyan értékes ez a gyümölcs?
- Sok emésztést serkentő ballasztanyagot tartalmaz.
- A benne lévő vas segít a vérképzést.
- E-vitamin tartalma védi a bőrt a káros UV-sugárzástól
- Sok béta-karotin van benne, ami a szelénnel, a C- és E-vitaminnal együtt védi a szervezetet a káros szabadgyökökkel szemben.
- Sok E-, C-, B1- és B2-vitamint tartalmaz.
Mire figyelj a mangó vásárlásánál és tárolásánál?
- Mindig hibátlan darabot vásárolj.
- Színei (sárga, zöld és piros) jelzik a gyümölcsök érettségét, de ne feledd, hogy vannak olyan fajták, amelyeknek a héja éretten is zöld színű – a mangó mindig akkor érett, ha érzed az illatát és tapintásra puha a gyümölcs
- Nem tűri jól a hideget és csak rövid ideig tartható el.
- Ha nyersen szeretnéd fogyasztani, várd meg, amíg megérik teljesen.
Jó ha tudod!
– A gyümölcs fogyasztása egy benne lévő vegyület miatt, az arra érzékenyeknél allergiás reakciókat válthat ki (pl. bőrkiütés)
– A mangónak magas a kalóriatartalma (60 kcal/100g) ezért ha diétázol, fogyasztásával kapcsolatban kérd ki szakember véleményét!
– A mangónak több mint ezer fajtája létezik