Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 tulajdonság, amit eddig nem tudtál a mangóról

6 tulajdonság, amit eddig nem tudtál a mangóról

antioxidánsásványi anyaggyógyulásgyümölcsmangómangólérákvitamin
0

Írta:

A mangó nem csak különleges íz világának, hanem magas vitamin-, és ásványi anyag tartalmának is köszönheti, hogy nagy népszerűségnek örvend. De talán nem is sejtetted, hogy mennyi betegség gyógyítására is alkalmas!

1. Jótékony hatóanyagokban bővelkedik

A gyümölcs A-provitaminban, B1-, B2-vitaminokban gazdag. Rengeteg E-vitamint tartalmaz, sok benne a tápanyag, tele van rostokkal, antioxidánsokkal, de ugyanakkor bővelkedik C-vitaminban, K-vitaminban, rézben, káliumban, szelénben, magnéziumban, foszforban, cinkben, vasban, Omega-3 és -6 zsírsavakban, és keményítőben is.

2. Gyomorbarát

Az enzimeknek köszönhetően gyomorvédő hatása is van. A mangó emészthető enzimeket tartalmaz, amelyek segítenek a fehérjék lebontásában és támogatja az emésztőrendszer megfelelő működését. Rendkívül hatásos a gyomorsav elleni harcban is. Magas rosttartalmának köszönhetően a székrekedés ellen is jó.

3. Véd a rák ellen

Csökkenti a koleszterint, erős antioxidáns hatása van, ezáltal immunerősítő és csökkenti a rák kialakulásának esélyét. A mangó kifejezetten olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek megvédik a szervezetet többek között a vastagbélráktól, emlőráktól, prosztataráktól és a leukémiától is.

4. Cukorbetegség ellen is hatásos

Cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott. A mangó normalizálja a vér inzulinszintjét, mivel 41-60 közötti a glikémiás indexe, ennek köszönhetően nem növeli a vércukorszintet. Ezt a betegséget azonban nem csak a gyümölccsel enyhítheted, hanem a levelével is. Forralj fel néhány mangólevelet vízben, majd hagyd állni egy éjszakán át. A főzetet szűrd le és reggel éhgyomorra fogyaszd.

5. Csökkenti a vérnyomást

Mivel a mangóban rengeteg a kálium, csökkenti a vérnyomást. Jelentős A-, és E-vitaminforrás, valamint szelén is nagy mennyiségben található meg benne. Ezek együttes hatása pedig azért felelős, hogy megvédjen a szív-és érrendszeri problémáktól.

6. Lassítja az öregedést

A mangóban található antioxidánsok lassítják az öregedési folyamatokat, halványítják a már kialakult ráncokat, és puhábba teszik a bőrt.

Szerencsére már idehaza is kapható az illatos gyümölcs, így a legtöbb zöldségesnél hozzájuthatsz. Vásárláskor érdemes a nem teljesen puha gyümölcsöt választani, mert ha szobahőmérsékleten tartod, akkor néhány nap alatt megérik. Érett állapotban 1-2 napig a hűtőszekrényben is eláll.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X