A babérnak elsősorban a bogyóját és a levelét hasznosítják. A bogyókat még éretten szüretelik le és belőle nyerik a babérvaj nevű olajat. A levelek sok ún. cineolban gazdag illóolajat tartalmaznak. Miért értékes ez a növény? Illóolaja jó fájdalomcsillapító, vírus-, baktérium- és gombaölő hatású – orvosi ellenőrzés mellett fül-orr gége fertőzések, influenza és Candida-gombafertőzés ellen is használják. Belsőleg a növény hatásos […]
A babérnak elsősorban a bogyóját és a levelét hasznosítják. A bogyókat még éretten szüretelik le és belőle nyerik a babérvaj nevű olajat. A levelek sok ún. cineolban gazdag illóolajat tartalmaznak.
Miért értékes ez a növény?
- Illóolaja jó fájdalomcsillapító, vírus-, baktérium- és gombaölő hatású – orvosi ellenőrzés mellett fül-orr gége fertőzések, influenza és Candida-gombafertőzés ellen is használják.
- Belsőleg a növény hatásos emésztési zavarok ellen (pl: renyhe emésztés és puffadás)
- Külsőleg jó a szájnyálkahártya betegségei ellen és mérsékeli az afták okozta fájdalmakat.
- A növényből kisajtolt babérvaj az ízületi fájdalmak és reuma hatásos ellenszere.
Hogyan használd fel?
Emésztési zavarokra készíts teafőzetet: 10 g szárított levelet főzz meg 1 liter forrásban lévő vízben. Hagyd állni 10 percig és szűrd le. Naponta 2-3 csészével fogyassz belőle
Tudtad?
- Még napjainkban is tartanak azok a kutatások, amelyekben japán tudósok, a cineol nevű anyag rák elleni hatását vizsgálják.
- A babér gyógyhatását már az ókorban is ismerték: a reuma leküzdésére babérlevélkenőcsöt használtak.
- A növény örökzöld levele a dicsőség jelképe és a halhatatlánság szimbóluma - az ókori hadvezérek és költők homlokát díszítették vele.