Főoldal > DIÉTA > Fogyókúra és rákmegelőzés egyben: paradicsommal

Fogyókúra és rákmegelőzés egyben: paradicsommal

diétafogyókúrarák
0

Írta:

Az aztékok főként azért termesztették ezt a csodásan lédús, piros húsú gyümölcsöt, mert úgy vélték, hogy fergeteges hatással van mindkét nem szexuális vágyaira. Mára ez a tulajdonsága szinte teljesen feledésbe merült, ehelyett viszont főszerepet játszik a rákmegelőzésben, roborálásban és a fogyókúrában is. Jó, ha tudod, hogy az éretlen paradicsomból csak óvatosan érdemes falatoznod, és inkább az érettből […]

Az aztékok főként azért termesztették ezt a csodásan lédús, piros húsú gyümölcsöt, mert úgy vélték, hogy fergeteges hatással van mindkét nem szexuális vágyaira. Mára ez a tulajdonsága szinte teljesen feledésbe merült, ehelyett viszont főszerepet játszik a rákmegelőzésben, roborálásban és a fogyókúrában is.
Jó, ha tudod, hogy az éretlen paradicsomból csak óvatosan érdemes falatoznod, és inkább az érettből készülhet igazán egészséges saláta, hisz éretlen állapotában tartalmazza – az érés során elillanó – szolanin vegyületet, mely akár fejfájást, álmosságot is okozhat.

Tudtad?
A konzerv paradicsomban a nyers változatnál több C-vitamin van, mert a friss paradicsomokban lévő C-vitamin az azonnali felhasználásnak köszönhetően kevésbé károsul. 

0010150_1.jpg ()

Miért olyan jó?

  • A benne lévő C-vitaminnak köszönhetően erősíti az immunrendszert, és az idegrendszerre is jótékony hatással van, ezen kívül pedig segít leküzdeni és enyhíteni a hétköznapi stressz okozta tüneteket.
  • Sok-sok ásványi anyagot és vitamint, nyomelemeket tartalmaz, ennek hála kiváló segítőd lehet egy átmulatott este után: ha kissé másnaposan ébredsz, egy nagy pohár paradicsomlével gyorsan pótolhatod az éjszaka során felszívódott ásványi anyagokat.
  • 100 grammjában mintegy 0,5 gr ásványi anyag található, ezekből is a legtöbb a kálium, melynek köszönhetően kiváló vízhajtó és ezáltal vérnyomáscsökkentő hatással is bír.

Tartalmaz még: 

  • B-vitamint
  • E-vitamint
  • Magnéziumot
  • Vasat, foszfort és rezet
  • Nyomelemek közül kobaltot, cinket és nikkelt

Bajnokunk, a likopin
A paradicsom legfontosabb összetevője a likopin nevű karotinoid, mely mintegy védőburkot hoz létre a sejtjeink körül, így védi azokat a káros szabad gyököktől. De nemcsak ezért olyan hasznos az emberi szervezet számára: a rákmegelőzésen túl fontos szerepet játszik a koleszterinszint csökkentésében és az érelmeszesedés megelőzésében is.

Paradicsom a szépség szolgálatában
A gyulladt, zsíros bőrre is jótékonyan hat ez a csodás piros gyümölcs. Vékonyra szeletelve pakolásként alkalmazható, de akár egész éjszakára is készíthetsz belőle borogatást, melynek hatására a gyulladt, de napégette bőr pirossága is enyhül és megnyugszik.

Paradicsom a fogyókúra szolgálatában
Amilyen sok, az egészségedre hasznos összetevőt tartalmaz a paradicsom, annál hatásosabb lehet számodra, ha szeretnél megszabadulni a felesleges kilóktól. A paradicsom ugyanis igen kalóriaszegény, és mintegy 94%-át víz alkotja!

Receptünk: túrós töltött paradicsom hagymás kenyérrel

Hozzávalók:
• őrölt bors
• só
• 10 dkg sovány túró
• 5 dkg reszelt lilahagyma
• 2 db paradicsom

Elkészítés:
A paradicsomok tetejét levágjuk és a belsejüket kikaparjuk egy kis tálkába. Hozzákeverünk egy fej reszelt lilahagymát, 10 dkg sovány túrót, pici sót és ízlés szerinti mennyiségű őrölt borsot, majd ezt a keveréket visszatöltjük a paradicsomokba, tetejüket visszahelyezzük és máris tálalhatóak. Frissen, hagymás kenyérrel fogyaszd!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X