Főoldal > DIÉTA > 1 hetes tisztító leveskúra

1 hetes tisztító leveskúra

fogyókúraleveskúraméregtelenítés
0

Írta: and

Leveskúra  Legjobb frissen tisztított biozöldségeket használni, de ha erre nincs mód, a mélyhűtött, sőt időnként a konzerv formájában eltett zöldség is jó. (Olvasd el a címkét, és ha csak zöldséget, sót és vizet tartalmaz, nyugodtan felhasználhatod. Ha segédanyag és cukor is szerepel az összetevők között, inkább vegyél le a polcról egy másik fajtát.) A már említett […]

Leveskúra 
 Legjobb frissen tisztított biozöldségeket használni, de ha erre nincs mód, a mélyhűtött, sőt időnként a konzerv formájában eltett zöldség is jó. (Olvasd el a címkét, és ha csak zöldséget, sót és vizet tartalmaz, nyugodtan felhasználhatod. Ha segédanyag és cukor is szerepel az összetevők között, inkább vegyél le a polcról egy másik fajtát.)

A már említett rákészülés után mindennap másféle levest főzz magadnak. (Ha valamelyik különösen ízlett, azt megismételheted néhány nap elteltével.) A levest több részletre osztva, mindig melegen fogyaszd el. Ha szereted a csípős ízeket, nyugodtan tegyél bele gyömbért vagy csípős paprikát bele. A csípős fűszerek javítják az emésztés hatásfokát, serkentik a zsírégetést. Fűszerek közül babérlevelet, lestyánt, borsikafüvet, kakukkfüvet, bazsalikomot, majorannát nyugodtan használhatsz. Vegetát, leveskockát most ne tegyél a levesbe, kiváló ízesítő viszont a bioboltokban kapható „Natúr ételízesítő”, ami nem tartalmaz sót és mesterséges anyagokat. Minél kevesebb sót tegyél a levesekbe, az utolsó napokon márt szinte egyáltalán ne. A sós ízt erősíti a vasfű, ha ezt teszel az ételbe, kevesebb sóval is ugyanazt a hatást éred el. Most tésztát, rántást, habarást ne használj, csak tisztítsd meg a hozzávalókat, és fűszeres vízben főzd meg őket. Ha elkészült a levesed, 2 kanál olívaolajat tegyél a tetejére, de ekkor már ne főzd tovább. Az olaj támogatja az epe működését, és segít lebontani a szervezetedben lerakódott zsírokat.

Íme néhány finom és hatékony választás:

Bableves
A beáztatott szárazbabot ízlés szerint válogatott zöldségekkel főzd meg, tegyél hozzá ízesítésnek 1-2 babérlevelet és 2 gerezd fokhagymát.

Vegyes zöldségleves
Sárgarépa, zeller, krumpli, fehérrépa, karalábé kell hozzá kicsi karikákra vagy kockákra vágva. Csak addig főzd, amíg a krumpli megpuhul, nem baj, ha a többi hozzávaló kicsit még ropogós marad. Zeller zöldjével vagy szárított lestyánlevéllel szórd meg, ha elkészült.

Zöldborsóleves
Főzd meg az ízlésed szerint kiválasztott zöldségeket – sárgarépa, zeller, fehérrépa javasolt –, és amikor már majdnem készen van, add hozzá a zöldborsót és főzd még egy keveset.

Zellerleves
Egy kisebb zellert tisztíts meg, vágd szeletekre és főzd meg répával és krumplival.

Karfiolleves
A nagyobb mennyiségű karfiolt karikára vágott répa és krumpli színesítse. Ha változatosságra vágysz, gazdagíthatod natúr joghurttal.

Zöldbableves
A zöldbabot és a zöldségeket együtt főzd meg. Ha konzerv zöldbabod van, akkor a kész zöldséges lébe keverd a babot. Petrezselyemzölddel ízesítve a legfinomabb.

A kúra után párolt zöldségekkel, főtt kásákkal egy-két nap alatt térj vissza a megszokott életrendedhez. Mivel a levesek fehérjében és zsiradékban szegények, egy hétnél hosszabb kúrát ne tarts velük.

Miért ajánlott?
Kimondottan érdemes ezt a kúrát választanod, ha fázós vagy, gyakran hideg a kezed és a lábad, az arcod sápadt, a vérnyomásod alacsony, fáradékony és kedvetlen vagy. Ha a kúra alatt gondot okoz a puffadás, az azt jelenti, hogy a vastagbélben élő jótékony baktériumoknak támogatásra volna szükségük, ehhez a Probiotikum forte kapszulát ajánljuk. A kúra idején egyél magad készítette borókaport, minden étkezés után 1 kávéskanálnyit. (1-1 evőkanál borókabogyót, édesköménymagot, köménymagot és ánizsmagot kávédarálón őrölj meg.) Máskor is vehetsz be belőle egy kiskanálnyit puffasztó étel fogyasztása után.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X