Főoldal > DIÉTA > A leghizlalóbb konyhai eljárások

A leghizlalóbb konyhai eljárások

diétafogyókúrafőzéshizlalórecept
0

Írta: and

Finom ételt főzni, bizony alapos jártasságot igényel. Alapvetően azt kell tudd, hogy a legtöbb aroma (íz+zamat+illat) anyag megjelentetéséhez, elővarázslásához forró zsiradékra van szükség! Ez a zsiradék pedig lehet növényi (különféle hőálló olajok formájában), állati (vaj, tejszín, tejföl, disznó-, vagy baromfizsír formájában) eredetű. Azok számára, akik testsúlyukat szeretnék csökkenteni, a felhasznált zsiradékok mennyiségét és a megfelelő […]

Finom ételt főzni, bizony alapos jártasságot igényel. Alapvetően azt kell tudd, hogy a legtöbb aroma (íz+zamat+illat) anyag megjelentetéséhez, elővarázslásához forró zsiradékra van szükség! Ez a zsiradék pedig lehet növényi (különféle hőálló olajok formájában), állati (vaj, tejszín, tejföl, disznó-, vagy baromfizsír formájában) eredetű. Azok számára, akik testsúlyukat szeretnék csökkenteni, a felhasznált zsiradékok mennyiségét és a megfelelő konyhai eljárás kiválasztását fontos szem előtt tartani.

Nézzünk néhány energigazdag elkészítési módot:

0013531_1.jpg ()

Panírozás
A panírozás lehet száraz (rántott), nedves (párizsias, sörtésztás stb.) – szinte mindegy, melyik módszert választod, a panírbunda a legnagyobb odafigyelés mellett is megszívhatja magát zsiradékkal. Ezen még az sem segít, ha papírtörlővel is leitatod vagy lecsepegteted a felesleget.
A legveszélyesebb a rántott sajt, hiszen a legtöbb esetben zsíros trappista vagy camembert sajtot választunk, majd duplán panírozzuk, hogy ne folyjon ki a sajt a sütés közben.

Számolj csak utána:
100 gr trappista sajt: kb. 380 kalória
dupla panír 100 kalória
olaj, amit felszív: 20 gr/200 kalória
Vagyis közel 700 kalória lesz a végén.

Ha ehhez még hozzászámolod a majonézt vagy az áfonyaszószt és a sajt mellé választott, szintén olajban sült krokettet (ami tulajdonképpen olajban kisütött burgonyapüréből van), egy ilyen, látszólag egyszerűnek tűnő ebéd kb. 1500 kalóriát kóstál.
Tippünk:
Ha rántott csirkét vagy halat szeretnél enni, akkor vegyél előpanírozott, fagyasztott színhúsból készült terméket és forró, előmelegített sütőben vagy mikrohullámú sütőben, akár zsiradék nélkül is elkészítheted. 

Rántás
Nézzük, hogyan lehet „agyonütni” egy egészségesnek induló főzeléket. A friss alapanyagból a fejenkénti 180-200 gramm hozzávaló helyett csak 100 grammot használnak, a többit pedig rántással is helyettesítve besűrítik.
Ráadásul további tejföllel, tejszínnel ízesítik tovább, feleslegesen növelve a kalóriamennyiséget.
Tippünk:
Nem érdemes spórolni a friss zöldségekkel, tedd bele bátran az adagonkénti mennyiséget, és vagy csak habard be (friss joghurttal vagy kefirrel) vagy nagyon vékonyan rántsd be. Ha más módszert alkalmaznál, burgonyával is sűrítheted, mint a csecsemőknek készített ételek esetében.     

Salátaöntetek majonézzel
A fentiekhez hasonló módón rontható el egy egészségesnek, üdének induló saláta. Rossz módszert választasz, amikor egy könnyű, friss fűszerekben gazdag joghurtos mártás helyett alaposan megöntözöl majonézzel, úgy, hogy szinte tocsognak a salátalevelek vagy a salátazöldségek benne.
Tippünk:
Próbáld ki a hagyományos burgonyasalátát, salátahagymával és joghurtos-mustáros öntettel!

Habarás
Az ízletes leveseket is fel lehet turbózni az ún. „legírozással” – azaz, amikor már készen van a leves, akkor egy tejszínes-tojásos habarással tovább krémesítjük, dúsítjuk.
Tippünk:
A fenti eljárás helyett inkább a leves alapanyagának 1/3-át érdemes leturmixolva visszaadni a leveshez.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X