Főoldal > DIÉTA > Ha a pasi fogyókúrázik – a dietetikus szakértő szemével

Ha a pasi fogyókúrázik – a dietetikus szakértő szemével

diétaelhízásfogyókúrapasi
0

Írta: and

Elérkezett az idő arra, hogy a férfiak is komolyabban elkezdjenek odafigyelni testsúlyukra. Nemcsak azért, mert az egészségesen izmos férfitest esztétikai élményt nyújt, hanem azért is, mert a túlsúly a férfiak körében is mind jellemző, cukorbetegséget, magas vérnyomást és szív- és érrendszeri betegségeket előidéző állapot. Bár sokáig élt az a nézet, miszerint az igazi férfi legalább […]

Elérkezett az idő arra, hogy a férfiak is komolyabban elkezdjenek odafigyelni testsúlyukra. Nemcsak azért, mert az egészségesen izmos férfitest esztétikai élményt nyújt, hanem azért is, mert a túlsúly a férfiak körében is mind jellemző, cukorbetegséget, magas vérnyomást és szív- és érrendszeri betegségeket előidéző állapot.
Bár sokáig élt az a nézet, miszerint az igazi férfi legalább 90 kilót nyom, ha mérlegre áll, mára elsődleges szempont, hogy a teremtés koronái – ha nagyobb testsúllyal is rendelkeznek – egészségesek és életerősek legyenek. Jelen cikkünkkel nem az a célunk, hogy minden pasiból kockásan izmos hasú és remekművé formált karizmokkal rendelkező Adoniszt varázsoljunk. Tippjeink abban nyújtanak segítséget, hogy a férfiakra oly jellemző, sokszor igen egészségtelen táplálkozási szokásokon változtatni tudjon az, akinek nemcsak a férfiassága, de az egészsége is fontos.
Lássuk, mit mivel érdemes helyettesíteni, mit érdemes az életmód terén megváltoztatni!

0014892_1.jpg ()

Sörre bor – avagy változtass az alkoholfogyasztási szokásokon!

  • A legjobb természetesen az lenne, ha a fogyókúrázó férfiak teljesen elhagynák az alkoholt. Ez azonban általában nem szokott működni. Alább következő tippjeink segíthetnek a megoldásban.
  • Ha valaki nem tud lemondani egy finom borról vagy egy nemes pálinkáról, javasoljuk, hogy az eddig fogyasztott mennyiséget felezze meg, fogyasszon a szokásosnál kevesebbet.
  • A másik lehetőség, hogy alacsonyabb alkoholtartalmú italt választasz. Ha idáig kizárólag tömény italokat ittál (pálinka, likőr, égetett szeszek), akkor cseréld le alacsonyabb alkoholtartalmú italra – az eddig fogyasztott mennyiséget megtartva.
  • Ha idáig naponta 2-3 felest ittál, akkor elégedj meg 2-3 dl sörrel, vagy ha idáig 2-3 pohár bort ivott, akkor inkább fele mennyiségből igyál egy jó fröccsöt!

Hús nélkül nem élet az élet – avagy változtass húsfogyasztási szokásaidon!

  • A legjobb lenne természetesen egy időre – a fogyókúra idejére legalább – elhagyni a zsíros húsokat, mint a tarja, a karaj, a csülök, kolbász, szalonna vagy a kenőmájas.
  • Ha a fenti tippet megvalósíthatatlannak ítéled, válaszd a disznóhúsból a soványabb részeket – combot például -. és csak fűszerezve – akár fokhagymát, csípős fűszereket is  használva – zsiradékmentesen elkészítve – grillezve, párolva, zöldséges ragunak elkészítve – kerüljön a tányérra.
  • Egyszerűbb megoldás, de csak a kezdetekben elegendő, ha egy adagnak csak a felét eszed meg, 1 hónap után pedig javasolt a soványabb húsokra való áttérés.
  • Kóstold meg a baromfihúsból, halakból készült ételeket is!

Cigaretta – a hizlaló pótcselekvés
Bár a cigarettázás helyett legtöbbször nehéz lenne bármit is ajánlani, néhány tippet mégis adunk arra, hogyan válj meg ettől a rossz szokástól – vagy ha nem is hagyod abba egészen, akkor miként csökkents az elszívott cigaretták számát!

  • Ha mindenképp szeretnél rágyújtani, először igyál egy nagy pohár vizet, lassan elkortyolva.
  • A cigarettás dobozban tarts rágót is, és minden 2. cigaretta helyett rágózz inkább!
  • Ha egyedül nem megy a leszokás, fordulj segítségért háziorvosodhoz!

Képek forrása: Profimedia.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X