Főoldal > DIÉTA > 3 fogyókúrás fűszerezési tipp – a dietetikus ajánlja

3 fogyókúrás fűszerezési tipp – a dietetikus ajánlja

diétafogyókúrafűszerek
0

Írta: and

Szeretsz enni, de régi vágyad, hogy a nagy eszem-iszomok után ne kelljen a teljes ruhatáradat lecserélni? 3 fűszerezési tippünk most segítséget nyújthat a rég áhított álomalak eléréséhez.  1. Paprika - A zsírpárnák ellenA paprika szó eredete a „piper”, azaz bors szóra vezethető vissza, ami – akár csak a régi indiai vagy törökbors elnevezés – ismert fűszernövényünk csípősségére utal. […]

Szeretsz enni, de régi vágyad, hogy a nagy eszem-iszomok után ne kelljen a teljes ruhatáradat lecserélni? 3 fűszerezési tippünk most segítséget nyújthat a rég áhított álomalak eléréséhez. 

1. Paprika - A zsírpárnák ellen

A paprika szó eredete a „piper”, azaz bors szóra vezethető vissza, ami – akár csak a régi indiai vagy törökbors elnevezés – ismert fűszernövényünk csípősségére utal. Peruban és Mexikóban évezredek óta nagy hagyománya van a paprika fogyasztásának. A magyar konyha is régóta használja a paprikát: csípős-izzasztó ételekkel kínozza a vendég gyomrát. Mára azonban kiderült, hogy a paprikás fűszerezés – ha nem jár együtt mértéktelen étel- és italfogyasztással – akár gömbölyűbb testrészeidre is kedvező hatással lehet! A csípős paprika kapszaicinje ugyanis befolyásolhatja a szervezet zsírraktározását és hőtermelését – hasonlóan másik kedvelt fűszernövényünkhöz, a borshoz, amit azonban csak mértékkel ajánlunk fogyasztani!

0015662_1.jpg ()

2. Gyömbér – Az anyagcsere megsegítésére

A gyulladáscsökkentőként is alkalmazott gyömbér eredetileg Ázsiából származik, de hazánkban is megterem. Ez a kedvelt fűszernövény anyagcsere fokozó hatású, sőt afrodiziákumként is népszerű. A gyömbér befolyásolhatja a zsírfelszívódás ütemét, de erről még keveset tudunk. Ami bizonyos, hogy a gyömbér vizes kivonata gátolhatja a táplálkozással bevitt zsírok felszívódását. A keleti konyha így az étkezéseket és a pásztorórákat is megfűszerezheti, és jól kiegészítheti a fogyást elősegítő étrendet. 
 
3. Bolondítsd meg fűszerekkel a fogyókúrás ételeidet!

A fogyókúrák gyakori velejárói az ízetlen, sótlan ételek. Tedd fűszerekkel, fűszeres mártásokkal még ízletesebbé a zsírszegény zöldségköreteket, párolt és grillezett húsokat, salátákat! Olajos salátaöntetek helyett készíts inkább változatos, friss és szárított fűszerekkel (pl: bazsalikom, oregánó, kakukkfű, lestyán) megbolondított könnyű joghurtos finomságokat! De ne feledd: a fűszerezéssel sem árt mértéket tartani!  

Jó, ha tudod!
– A gyömbérnek étvágyfokozó hatása is van, ezért nagy mennyiségben kerüld a fogyasztását!
– A fűszerek energiatartalma igen csekély, így fogyókúrás étrendedbe is beillesztheted őket.
– Vannak olyan fűszerek, amelyek nagy mennyiségben nem tesznek jót a gyomrodnak (pl: bors, erőspaprika).
– A szerecsendió mértéktelen fogyasztása  
májkárosodást és hallucinációkat okozhat.
– Az olcsó cassia fahéjban lévő kumarin májkárosodást és vérzékenységet idézhet elő.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X