Főoldal > DIÉTA > 4 hét 4 kiló – Topformában karácsonyra

4 hét 4 kiló – Topformában karácsonyra

diétaelhízásfogyókúra
0

Írta:

Ha átalakítod életformádat, és „skandinávosítod” táplálkozási szokásaidat, egy hónap leforgása alatt látványos külső változást érhetsz el: – Energikusabbnak érzed majd magad, mert a fehérjedús étrend fitté tesz, így könnyebben nekiveselkedsz a sportolásnak is. – Antioxidánsraktáraid és vitaminkészleteid feltöltődnek; az elfogyasztott nagy mennyiségű zöldség és a bogyós gyümölcs hatására erősödik az immunrendszered, ami különösen hasznos a […]

Ha átalakítod életformádat, és „skandinávosítod” táplálkozási szokásaidat, egy hónap leforgása alatt látványos külső változást érhetsz el:

– Energikusabbnak érzed majd magad, mert a fehérjedús étrend fitté tesz, így könnyebben nekiveselkedsz a sportolásnak is.
– Antioxidánsraktáraid és vitaminkészleteid feltöltődnek; az elfogyasztott nagy mennyiségű zöldség és a bogyós gyümölcs hatására erősödik az immunrendszered, ami különösen hasznos a téli hónapokban.
– A halfélékben található omega-3 zsírsav regenerálja bőrödet, hajadat, körmödet.
– Négy hét alatt négy kilótól szabadulhatsz meg.

0015236_1.jpg ()

Halak, levesek, saláták
A skandináv országokban élők táplálkozása jelentősen eltér a közép-európai szokásoktól. A kevés napsütés miatt nem sok friss zöldség és gyümölcs terem meg – ezeket importból szerzik be –, ugyanakkor nagyon sok gabonafélét és halat fogyasztanak.

  • Reggelire általában szendvicset esznek. A smorrebrod alapja rozskenyér, félbarna vagy fekete parasztkenyér, amelyet különböző ízesítésű fűszeres vajjal kennek meg, erre rákot, kagylófélét, sajtot tesznek, de kerülhet rá sült hús, sonka pácolt hering is, rengeteg salátával, paradicsom- és uborkaszelettel. A szendvics mellé joghurt és péksütemény is az asztalra kerül, tea, kávé vagy tej kíséretében. De az sem ritka, hogy valamilyen kásafélével, müzlivel vagy gyümölccsel indítják a napot.
  • A főétkezéseket általában előétellel kezdik, a választék bőséges: halak párolva vagy sütve, illetve pácban érlelve, fűszeres hagymás lében áztatva, kagylók, rákok, hideg pástétomok.
  • Ebédre, vacsorára szívesen fogyasztanak savanykás ízű káposztalevest vagy hallevest heringből, lazacból, sügérből, esetleg csukából. A leves után következnek a kiadós sültek különböző mártások kíséretében – igen kedveltek a testes marhahúsok, a sertés-, illetve vadhúsok. Köretként gyakran párolt zöldségeket tálalnak fel. Jellegzetes étkezési mód a smörgasbord, vagyis a svédasztal. Ilyenkor meleg és hideg étel egyaránt az asztalra kerül.
  • Az étkezést sajt- és gyümölcstállal zárják.
  • Nassolásként sárgarépát, karfiolt, karalábét rágcsálnak.

Kiknek ajánlott?
A fenti ételek sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, a jelentős mennyiségű antioxidáns növényi rosttal kombinálva méregtelenítő hatású. A halfélékben lévő zsírok nagyon egészségesek, ezért ez az étrend mindazoknak ajánlott, akik életmódváltásra készülnek, szeretnének tudatosabban étkezni, és fontosnak tartják bőrük szépségét is.
Mivel ebben az étrendben magas a fehérjebevitel, ami hosszabb távon megterheli a vese és a máj működését, ezért a követése vese- és májproblémával küzdők számára nem ajánlott.

Hogyan alkalmazd?
A halakat ajánlott grillezve, roston sütve, esetleg párolva elkészíteni, valamilyen ízletes szósz és könnyű saláta kíséretében.

Ajánlott ételek:

  • A halfélék jelentős omega-3 zsírsavat tartalmaznak, és csökkentik az éhségérzet kialakulását. Jó, ha naponta legalább egyszer, de még jobb, ha kétszer is a tányérodra kerülnek. Válaszd a kevésbé zsíros halakat, a lazacot, a pisztrángot, a tonhalat, a heringet vagy a busát.
  • A fehér kenyeret cseréld zabkorpából, rozs- vagy teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérre. Időnként helyettesítsd extrudált kenyérrel.
  • Törekedj rá, hogy a zöldségeket nyersen fogyaszd, így juttathatod a legtöbb vitamint és ásványi anyagot a szervezetedbe, ráadásul a nyers zöldségekben lévő értékes rostanyagok rendkívül jó hatással vannak az emésztésre.
  • A gabonaféléket (rozs, árpa, zab, hajdina) magas tápértékük miatt lehetőleg még a délelőtt folyamán iktasd be étrendedbe, hogy egész napra energiát biztosíthassanak számodra.
  • Egyél minél több bogyós, lehetőleg piros színű gyümölcsöt – málnát, ribizlit, epret vagy áfonyát –, ezek tele vannak antioxidánsokkal és C-vitaminnal, amelyek lassítják az öregedést és segítik a bőr kollagén-helyreállító folyamatait.
  • Ne feledkezz meg a tejtermékekről sem, mindennap fogyassz tejet, sajtot, joghurtot vagy kefirt!

A formába hozó skandináv diéta 5 napos mintaétrendjéért lapozd fel a Wellness magazin legfrissebb, novemberi számát!

Képek forrása: Profimedia.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X