Főoldal > DIÉTA > Anorexia – Sokkoló divat Hollywoodból!

Anorexia – Sokkoló divat Hollywoodból!

anorexiadiétadivatfogyókúrasztároktáplálkozás
0

Írta:

Színésznők az anorexia fogságában Jessica Alba kamaszkorában annyira félt az elhízástól, hogy minden nap saját maga készítette el ebédjét és vacsoráját, amely többnyire egy kevés salátából állt. Ugyan a teste éhezett, naponta háromszor kemény kardio-edzéseken vett részt – csak a szakembereknek és családja segítségének köszönheti, hogy nem vált maga is az anorexia áldozatává. A Honey és […]

Színésznők az anorexia fogságában

Jessica Alba kamaszkorában annyira félt az elhízástól, hogy minden nap saját maga készítette el ebédjét és vacsoráját, amely többnyire egy kevés salátából állt. Ugyan a teste éhezett, naponta háromszor kemény kardio-edzéseken vett részt – csak a szakembereknek és családja segítségének köszönheti, hogy nem vált maga is az anorexia áldozatává. A Honey és a Sin City sztárja pár éve ismét kiegyensúlyozottan táplálkozik, és csak annyit jár edzőterembe, amennyit a szervezete kíván – ennek köszönhetően első gyermeke, Honor születése után pár hónappal már újra topformában volt.
Nicole Ritchie, Lionel Ritchie lánya, a heves, botrányos bulikról és heroinfüggőségéről elhíresült partikirálynő is megküzdött az anorexiával – a betegségbe majdnem belehalt ő és négy hónapos magzata is. A 157 centis Nicole alig 32 kilót nyomott, és még a legkisebb, XS-s ruha is lógott rajta, amikor életveszélyes állapotban kórházba szállították. Komoly hízókúrára fogták, amelynek szerencsére meglett az eredménye: kislánya egészségesen jött világra.
Christina Riccinek, az Álmosvölgy legendájából és A rém című filmből ismert színésznőnek is meggyűlt a baja az evészavarokkal – saját bevallása szerint az életveszélyes fogyás minden trükkjét egy filmből leste. A különleges arcú sztár annyira nem volt megelégedve az alakjával, hogy időnként napokig semmit nem evett, ám minden nap több kilométert futott. Christina szakemberekhez fordult, akik segítettek neki visszaállni a helyes táplálkozásra – de a teljes gyógyulás még távol van. 

0015947_1.jpg ()

Mi az anorexia?

Hasonló problémával küzdött, küzd Calista Flockhart, Kate Moss, Lindsay Lohan és a rossz nyelvek szerint Keira Knightley is. Az anorexia nervosa 95 százalékban nőket érint, és akár halálos is lehet – egyre több fiatal lány kerül kórházba életveszélyes állapotban. Az anorexia nervosa áldozatai mindent megtesznek azért, hogy fogyjanak: durva és egészségtelen diétákba és állóképességüknek nem megfelelő edzésbe kezdenek. A szakemberek akkor állapítják meg valakinél a betegséget, ha testsúlya az elvárt szintnél már 15 százalékkal alacsonyabb, ennek ellenére a páciens még mindig azt hiszi magáról, hogy kövér vagy túlsúlyos.

Milyen tünetekből ismerheted fel a betegséget?

  • Alacsony testsúly
    Legkönnyebben erről a tünetről ismerheted fel, hogy valamelyik ismerősöd anorexiás – az orvosok akkor diagnosztizálják hivatalosan így a betegséget, ha az illető súlya a magasságához és az életkorához viszonyítva kevesebb, mint a normál testtömegindex 85 százaléka
  • Szorongás, depresszió
    Az anorexiás beteg összes gondolata a táplálkozás és a fogyás körül forog, a legtöbben egy idő után megszakítják a kapcsolatot barátaikkal, családtagjaikkal, gyakran rosszkedvűek, sőt kialakulhat náluk depresszió is.
  • Menstruációs zavarok
    A nem megfelelő táplálkozás miatt nem termelődik elég nemi hormon, ez pedig komoly következménnyel járhat. Akár évekre elmaradhat a havi vérzés, csökken a teherbe esés esélye és a szexuális vágy is megszűnhet.
  • Szőrösödés, száraz, sárgás bőr
    A hormonális változások hatására az anorexiás betegek egy részének az álla, arca, karja és lába szőrösödni kezd. Bőrük a folyadékihiány miatt kiszárad, hámlani kezd.
  • Vérszegénység, fáradékonyság
    A helytelen táplálkozásnak, az éheztetésnek köszönhetően az anorexiások folyamatosan gyengék, fáradékonyak, szervezetükből számos olyan ásványi anyag és vitamin hiányzik, amely szükséges a legfontosabb szervek működéséhez. 
  • Hasi fájdalom, székrekedés
    A folyamatos koplalás nemcsak az immunrendszert, hanem az emésztőrendszert is megviseli. Rostok és folyadék hiányában nem tud megfelelően működni, ez pedig a legtöbb esetben görcsös fájdalommal jár.

  

Képek forrása: Profimédia 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X