A ribizli számokban100 gramm gyümölcs az alábbi tápanyagjellemzőkkel rendelkezik: 29 kcal/121 kJ 1,1 gr fehérje 05 gr zsír 10-15 gr szénhidrát 8 gr körüli növényi rost Mit rejt? ezzel a gyümölccsel könnyedén biztosíthatod napi C-vitamin szükségleted – 100 gr feketeribizliben átlagosan 189 mg, a piros színű változatban a feketénél negyedannyival kevesebb található a C-vitaminból. sok […]
A ribizli számokban
100 gramm gyümölcs az alábbi tápanyagjellemzőkkel rendelkezik:
- 29 kcal/121 kJ
- 1,1 gr fehérje
- 05 gr zsír
- 10-15 gr szénhidrát
- 8 gr körüli növényi rost
Mit rejt?
- ezzel a gyümölccsel könnyedén biztosíthatod napi C-vitamin szükségleted – 100 gr feketeribizliben átlagosan 189 mg, a piros színű változatban a feketénél negyedannyival kevesebb található a C-vitaminból.
- sok benne a B- és E-vitamin
- jelentős mennyiségű vasat tartalmaz
- káliumban és nátriumban gazdag
- a piros ribizliben lévő csíraölő hatású szalicilsav az emésztőrendszer bakteriális fertőzése esetében hat jótékonyan
Miért olyan jó?
- vitamintartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert
- a C-vitamin a májműködést serkenti és méregteleníti a vért
- elősegíti a vas beépülését a táplálékokból
- a gyümölcs héjában lévő pektinek jótékonyan hatnak az emésztésre, segítik az egészséges bélflóra kialakulását
- szorulás esetén is segítségedre lehet: serkenti a nyál- és a gyomorsavtermelést is
- enyhíti a gyulladásos folyamatokat, így köszvény és reuma esetén is sikerrel alkalmazható
Hogyan fogyaszd?
Sokakat visszariaszt a gyümölcs savanyú íze és a benne található magok is zavaróak lehetnek – mégis arra buzdítunk, hogy a gyümölcsöt lehetőleg nyersen és frissen fogyaszd. Így részesülhetsz leginkább a benne található C-vitaminból.