Főoldal > DIÉTA > A 7 legjobb ételpárosítás – szerintünk

A 7 legjobb ételpárosítás – szerintünk

diétaételpárosításfogyókúra
0

Írta:

Egyes élelmiszerek nemcsak tökéletesen kiegészítik egymást és harmonikus íz-kombinációt alkotnak! Ha ügyesen kombinálod az egyes élelmiszereket, a bennük lévő tápanyagokat még könnyebben hasznosíthatja  a szervezeted, illetve a különböző kombinációk segíthetik az emésztést is. 1. Marhasült salátávalA marhahús sok vasat tartalmaz, amelyet az emberi szervezet könnyebben fel tud venni és fel tud használni, mint a növényekből […]

Egyes élelmiszerek nemcsak tökéletesen kiegészítik egymást és harmonikus íz-kombinációt alkotnak! Ha ügyesen kombinálod az egyes élelmiszereket, a bennük lévő tápanyagokat még könnyebben hasznosíthatja  a szervezeted, illetve a különböző kombinációk segíthetik az emésztést is.

1. Marhasült salátával
A marhahús sok vasat tartalmaz, amelyet az emberi szervezet könnyebben fel tud venni és fel tud használni, mint a növényekből származó vasat. Ha C-vitamint is tartalmaz az ebéded, a húsból még több vasat tud hasznosítani a szervezeted.
Tipp: Az ízletes steaket tálald salátával, vagy a fogás után igyál meg két deci narancslét. Az ebéd utáni kávéról illetve teáról mondj le, mert a koffein gátolja a vas felvételét.

2. Virsli mustárral
Néha a legegyszerűbb ételre sincs idő, ilyenkor te is valami könnyen elkészíthető fogás – például sajtos tészta,  vagy virsli – mellett döntesz? A virslik néhány fajtája nagy mennyiségű zsírt is tartalmazhat és nehezen emészthető.  A mustárban található illóolajok, az úgynevezett glükozinolátok, nemcsak a csípős ízért felelősek, de segíthetik az emésztést is. 
Tipp: Ha nem szeretnéd fölösleges zsírpárnákat, a virslit mustárral fogyaszd!  A mustárnak ugyanis kevesebb az energiaértéke, mint a többi ételízesítőnek. 10 dkg mustárban csak 95 kalória van, ugyanennyi ketchup 105, a  majonéz pedig 735 kalóriát tartalmaz.

0016862_1.jpg ()

3. Burgonya túróval
A fehérje a szervezet az izmok felépítésében és az anyagcsere folyamatokban is nagy szerepet játszik. Hogy az elfogyasztott élelmiszerekből mekkora mennyiség alakulhat át a test fehérjeraktárába, azt a tápanyagok biológiai felhasználhatósága mutatja. A tyúktojásnál ez az érték megközelítően 100, amely etalonnak számít a fehérjeforrások között. A burgonya és a túró kettőse ezt az értéket is túlszárnyalja, együtt fogyasztva biológiai felhasználhatóságuk értéke 130.
Tipp: Felejtsd el az unalmas ízeket, fűszerezd a túrót kedved szerint. Például keverj 10 dkg túróhoz 1-2 evőkanál zsírszegény joghurtot, vágj bele két újhagymát és sózd meg ízlés szerint.

4. Hal vagy osztriga citrommal
A tengeri eredetű ételek, halak, rákok és kagylók nagy mennyiségű cinket tartalmaznak. A cink segíti az anyagcserét és támogatja az immunrendszert, számos hormon és enzim építőanyagaként növeli a szervezet ellenálló képességét. A vashoz hasonlóan az állati eredetű élelmiszerekből származó cinket könnyebben veszi fel a szervezet. A folyamatot a C-vitamin tovább segíti. Az osztriga mellől tehát nem csak az íze miatt nem hiányozhat a citrom.
Tipp: Kizárólag csak friss osztrigát használj fel!  Nem elég a tömör és zárt szerkezet, de kinyitás után egy kis magába zárt tengervíznek is ki kell folynia belőle. Kismamáknak nem ajánlott a fogyasztása!

5. Zöld tea citrommal
A zöld teának magas az antioxidáns tartalma, amely segíthet megelőzni a rák, a szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulását. Sajnos az értékes anyagok nagy része az emésztési folyamatban tönkremegy. Egy amerikai tanulmány viszont kimutatta, hogy a C-vitamin megvédi az antioxidánsokat.
Tipp: A langyos zöld teába facsarj friss citromot, így ötször annyi antioxidánst tud hasznosítani a szervezeted.

6. Joghurt gyümölccsel
Nincs is finomabb kímélő desszert a házi, zsírszegény gyümölcsös joghurtnál! A tejtermékek, sok kalciumot tartalmaznak, a kalcium pedg segít  megőrizni a csontok „erejét”. A gyümölcsben található savak miatt  a szervezet jobban tudja hasznosítani az állati eredetű kalciumot.
Tipp: A joghurt mellé fogyassz mindig a szezonnak megfelelő idénygyümölcsöt, de télen fogyaszthatsz jó minőségű fagyasztott málnát vagy epret is. Ne feledd: a kalcium csak D-vitamin jelenlétében tudja kifejteni csontokat erősítő előnyös hatását!

7. Spenót tükörtojással és főtt burgonyával
A spenótról kiderült, hogy nem tartalmaz annyi vasat, mint ahogy azt korábban gondolták. Ennek ellenére Popey kedvenc – és egyetlen – eledele értékes nyomelemek tárháza.
Tipp: A növényekből származó vasat könnyebben felveszi a szervezet, ha C-vitamin és állati fehérje is jelen van vele együtt a gyomrodban. A tükörtojással és főtt burgonyával tálalt spenótfőzelék nemcsak gazdag vitaminokban, hanem könnyen elkészíthető, tartalmas ebéd is.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X