Főoldal > DIÉTA > Top 4 fogykúrás tavaszi zöldség

Top 4 fogykúrás tavaszi zöldség

diétafogyókúrazöldség
0

Írta:

Pakold tele a hűtődet friss zöldséggel – ezek segítségével nemcsak fogyhatsz, hanem a hosszú tél után feltankolhatsz vitaminokkal is! Így egyszerre formálhatod a testedet, és leküzdheted a tavaszi vitaminhiányt az összes kellemetlen tünettel együtt! 1. Sárgarépa Serkentsd az emésztésedet friss, ropogós sárgarépával – sok benne a rost, ezért ha rendszeresen fogyasztod, gyorsabbá és kiegyensúlyozottabbá válik az […]

Pakold tele a hűtődet friss zöldséggel – ezek segítségével nemcsak fogyhatsz, hanem a hosszú tél után feltankolhatsz vitaminokkal is! Így egyszerre formálhatod a testedet, és leküzdheted a tavaszi vitaminhiányt az összes kellemetlen tünettel együtt!

1. Sárgarépa

Serkentsd az emésztésedet friss, ropogós sárgarépával – sok benne a rost, ezért ha rendszeresen fogyasztod, gyorsabbá és kiegyensúlyozottabbá válik az emésztésed és a bélműködésed, a répalé ugyanis tisztítja a beleket! A sárgarépa ízletes is, ezért ha muszáj nassolnod valamit a főétkezések között, rágcsálj megpucolt, vékonyra vágott nyers répát, ugyanis egészen alacsony az energiaértéke, mindössze 218 kJ!
Tipp: Fogyaszd nyersen chips és ropi helyett, de gyümölcscentrifugával ki is csavarhatod a levét! Mivel a répában sok-sok zsírban oldódó A-vitamin van, ha répasalátát készítesz, öntözd meg egy kevés búzacsíra olajjal!

2. Hónapos retek

A hónapos retek a legkeresettebb kora tavaszi zöldség – a hosszú tél után ugyanis ez kerül leghamarabb a zöldségesekhez és a piacokra. Tele van C-vitaminnal, ezért erősíti az immunrendszeredet, sőt a benne lévő anyagok fertőtlenítik a szervezetet, ugyanis kiűzik a bélflórában lévő baktériumokat. A retek a tökéletes fogyókúrás zöldség: annyit ehetsz belőle, amennyit csak kívánsz, ugyanis rengeteg benne a rostanyag, viszont alacsony az energiatartalma. Ráadásul serkenti az anyagcserét, csökkenti a zsír- és koleszterinszintet, fokozza a vesék működését és a máj méregtelenítő munkáját is.
Tipp: A reteksaláta ízletes köret lehet, de önmagában is tápláló finomság –  vágd szeletekre a hónapos retket, majd öntsd le fűszerekkel kikevert sovány joghurttal! A retket a szendvicsekből se hagyd ki: egy kis snidlinggel, túróval és korpás kenyérrel nagyon finom és egészséges!

0017841_1.jpg ()

3. Spárga

Ne idegenkedj a spárgától – az egyik legjobb fogyókúrás zöldség, fél kilogrammban ugyanis csak nyolcvan kalória van. A benne lévő összetevők segítik az anyagcserét, gyorsítják a zsírsejtek lebontását, méregtelenítik a szervezetet, a rostok pedig kíméletesen tisztítják a bélrendszert. Ráadásul a spárga szebbé varázsolja a bőrt is és javítja az általános közérzetet is!
Tipp: Alaposan tisztítsd meg a spárgát, a fás részeket vágd le a zöldségről. Enyhén sós vízben főzd tíz percig – ezután bármilyen salátához keverheted, de köretként is fogyaszthatod!

4. Cékla

A cékla nem kifejezetten tavaszi zöldség, de amíg nem találsz friss, ropogós répát vagy retket a piacon, addig is bátran fogyaszd a céklát, hiszen igazi vitaminbomba. Tavasz eleji méregtelenítéshez és immunerősítéshez tökéletes választás, ugyanis tele van vassal, foszforral, A-, B- és C-vitaminnal. A benne lévő cholin nevű anyag tisztítja a májat, a vesét és a húgyhólyagot is, ezért  a tisztítókúrád jóval hatékonyabb lesz, ha sok céklát fogyasztasz. Sőt, a lila zöldség serkenti az emésztést, a gyomor és a belek munkáját, és elősegíti az izmok növekedését. Ne feledd, aki izmos, sokkal több kalóriát tud elégetni!
Tipp: Készíts céklaturmixot: facsard ki a zöldség levét, hígítsd fel vízzel, uborkalével vagy sárgarépalével. Igyál a keverékből naponta háromszor két decilitert. Ízletes, fogyaszt, ráadásul egészséges is!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X