Főoldal > DIÉTA > Húsvéti menü bűntudat nélkül

Húsvéti menü bűntudat nélkül

diétaételfogyókúrahúsvéttavaszünnep
0

Írta:

Sonka, tojás, majonézes saláta és foszlós kalács – ugye nálad sem múlhat el a húsvét ezek nélkül a finomságok nélkül? Bármennyire szeretnél is az ünnep alatt megfeledkezni a diétádról, néhány alapvető dolgot tudnod kell a hagyományos húsvéti ételekről! Segítségképpen bemutatjuk a négy leghizlalóbb húsvéti finomságot! Egy csábítóan zsíros finomság: a húsvéti sonka Ha valami, hát […]

Sonka, tojás, majonézes saláta és foszlós kalács – ugye nálad sem múlhat el a húsvét ezek nélkül a finomságok nélkül? Bármennyire szeretnél is az ünnep alatt megfeledkezni a diétádról, néhány alapvető dolgot tudnod kell a hagyományos húsvéti ételekről! Segítségképpen bemutatjuk a négy leghizlalóbb húsvéti finomságot!

Egy csábítóan zsíros finomság: a húsvéti sonka

Ha valami, hát a főtt, füstölt sonka biztosan nem hiányozhat a húsvéti menüből! Ez a húsétel persze nem tartozik a legegészségesebb fogások közé: rengeteg zsírt és koleszterint tartalmaz, ráadásul meglehetősen sok kalória van benne (100 grammonként körülbelül 370 kcal). A húsvéti sonka vásárlásakor arra is nagyon oda kell figyelned, hogy megfelelő minőségű árut válassz! Ne dőlj be a hipermarketek csábító akcióinak: az alacsony ár sokszor silány minőségre utal, az olcsó sonkát ugyanis gyakran szójával, vagy más húspótló anyagokkal javítják fel!
Tipp: Azzal még nem teszed tönkre a fogyókúrádat, ha húsvétkor elfogyasztasz egy-két szelet sonkát, de a zsíros részeket tedd félre! Ha a diétád érdekében mégis lemondanál a hagyományos falatokról, akkor a sertéshúst helyettesítsd pulykasonkával!

0018382_1.jpg ()

Édes bűnbeesés a csokinyúllal

Egy kutatás szerint a húsvéti időszakban 967 tonna csokoládét vásárolunk – ez azt jelenti, hogy ilyenkor fejenként körülbelül egy tábla csokoládénak megfelelő mennyiséget fogyasztunk el! Bár a csokit a fogyókúrázók ősellenségének tartják, egyáltalán nem mindegy az, hogy milyen minőségű édességet vásárolsz! Alapszabály, hogy a csoki csomagolásán mindig olvasd el az összetevők listáját, és ne vegyél meg olyat, ami ét- vagy tejbevonómasszából készült! Ezeknek a „csokiutánzatoknak” nemcsak az ízük rosszabb, mint a valódi csokoládéé, de hiányoznak belőle a csokoládé legértékesebb összetevői, az antioxidáns hatású flavonoidok is – így pedig már semmi mentséged nem marad a húsvéti nasizásra!
Tipp: Válassz magas kakaótartalmú termékeket – ezek picit drágábbak, de az egészséged miatt megéri rájuk áldozni. Ha kisgyerekeknek veszel csokinyuszit akkor még inkább figyelj oda a minőségre! Gondoskodj arról is, hogy a gyerekek ne egyszerre falják fel az édességet! Egy kevés csoki kifejezetten jót tesz, a mértéktelen nassolás azonban hamar elhízáshoz vezet – jobb, ha ezt a kicsik is minél hamarabb megtanulják!

Krumplis, majonézes kalóriabomba

A sonkából és tojásból álló húsvéti hidegtálról a majonézes krumplisaláta sem hiányozhat – ez bizony rossz hír azoknak, akik az ünnepek alatt is szeretnének odafigyelni az étkezésükre! Bár a burgonyasaláta önmagában még nem tartalmaz olyan sok kalóriát (egy adagban körülbelül 300 kcal van), a tejföl és a majonéz magas zsírtartalma miatt ez az isteni étel sajnos kifejezetten egészségtelennek számít…
Tipp: Ha lehet, a majonézes krumpli helyett valamilyen idényzöldségekből – például retekből, zöldhagymából, fejes salátából – készült finomságot készíts! A majonézt helyettesítsd sovány joghurttal vagy kefirrel. Ha mégis burgonyasalátát ennél, akkor csökkentett zsírtartalmú tejfölt és majonézt használj, a majonéz egy részét pedig kefirrel helyettesítsd!

Édes, foszlós, illatos – a húsvéti kalács

A kakaós kalácsról a gyerekkori közös, családi reggelik jutnak eszedbe? Húsvétkor bátran nosztalgiázhatsz, hiszen az ünnepi asztalon ennek a hagyományos kelt tésztának is ott a helye! A legtöbb süteményhez hasonlóan azonban ez a finomság is fehér lisztből és finomított cukorból készül, így ha kalácsot eszel, a pluszkalóriákkal és a sok szénhidráttal mindenképpen számolnod kell!
Tipp: Egy-két szelet kalácsot persze azért megehetsz, de bánj óvatosan a margarinnal és a lekvárral! A legjobb, ha reggelire fogyasztod a kalácsot, mert a szervezetednek egész nap van ideje megemészteni. Keress olyan receptet, amely teljes kiőrlésű lisztet és barna cukrot javasol – ha ilyen kalácsot készítesz, máris nyugodtabb lelkiismerettel falatozhatsz!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X