Főoldal > DIÉTA > A legnehezebben emészthető ételek – kerüld őket a hőségben!

A legnehezebben emészthető ételek – kerüld őket a hőségben!

diétaemésztésfogyókúragyomor
0

Írta: and

Nyáron a nagy meleg nagyon megterheli a szervezetet, ezért kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Hasonló a helyzet az alkoholos italokkal is: bár egy pohár hideg sör kortyolgatása kellemes érzés és egy kis bor elmaradhatatlan kísérője bizonyos ételeknek, de a nagyobb mértékű alkoholfogyasztás – mivel fokozza folyadékveszteséget – egyáltalán nem ajánlott. Ahogy az sem javasolt, hogy a napon […]

Nyáron a nagy meleg nagyon megterheli a szervezetet, ezért kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Hasonló a helyzet az alkoholos italokkal is: bár egy pohár hideg sör kortyolgatása kellemes érzés és egy kis bor elmaradhatatlan kísérője bizonyos ételeknek, de a nagyobb mértékű alkoholfogyasztás – mivel fokozza folyadékveszteséget – egyáltalán nem ajánlott. Ahogy az sem javasolt, hogy a napon ülve, a szabadtűzön főzött babgulyás vagy a jó csípős, izzasztó halászlé mellé pár üveg sört is elfogyassz – ez még a fiatal és teljesen egészséges szervezetet is nagyon megterheli. Érdemes tehát odafigyelned arra, hogy mit, és mennyit eszel-iszol.   

0019603_1.jpg ()

Mire figyelj a hőségben?

Egy nagyobb lakomázás, vagy mennyiségét tekintve kisebb, ám a gyomrot jobban megterhelő étkezés után, bizonyára te is többször tapasztaltad, hogy a különböző ételek eltérő módon hatnak a szervezetedre, és különböző ideig ülnek meg a gyomorban. A szárazabb, darabosabb, zsírosabb és/vagy rostosabb ételek laktatnak, ám a zsíros-olajos és erősen fűszeres (gyakran magyarosnak nevezett) ételek után jobb, ha pár órán át nem végzel nehéz fizikai munkát, és kerülöd a napot is. Nyáron tehát még inkább ajánlott a napi ötszöri kisebb étkezés.

  • Nyáron se hagyd ki az étrendedből a  teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, még akkor sem, ha az jobban laktat, mint a fehér lisztből készült pékáru.
  • Kerüld viszont a zsírban sütött ételeket, szardíniakonzervet, zsíros libahúst, sertészsírt, a jól kisütött szalonnát, pörköltöt, halászlevet, töltött káposztát. 
  • A zsíros sajtok helyett fogyassz inkább sovány sajtokat.
  • A zsíros tejfölt helyettesítsd a soványabb (12%-os) tejföllel illetve kefirrel.
  • Kerüld a túl erős fűszerek használatát.
  • Délután– ha teheted – iktass be egy órás pihenőt.
  • A nap folyamán többször, kisebb adagokban minden étkezéshez és az étkezések között is fogyassz folyadékot, pl: vizet, ásványvizet, friss, hígított gyümölcs- és zöldségleveket  - szomjúságérzetedtől függően. 
  • Kerüld az alkohol fogyasztását, mert az alkoholtartalmú italok növelik a folyadékveszteséget, hasznos összetevőket pedig csak kis mennyiségben tartalmaznak.
  • Ne feledd: 5-6-7 órán át – amíg az étel emésztése tart - hiába iszol bőségesen, vagy fogyasztasz el egy negyed dinnyét, ezek frissítő hatása nem, vagy csak később érvényesül. Nehéz étkezések után ne fogyassz nagy mennyiségű gyümölcsöt. Célszerűbb 1-2 órával a főétkezések előtt elmajszolnod a lé- és rostdús finomságokat.

A szakértő véleménye:
A leírtak szerencsére nem azt jelentik, hogy nehezen emészthető ételeket egyáltalán nem ehetsz nyáron: nyugodtan fogyaszthatod kisebb-nagyobb mennyiségben őket, csak arra figyelj, hogy az étrendedben azok az ételek szerepeljenek, amelyek nem terhelik meg a hőség által amúgy is kimerült szervezetedet.

Ha a munkád, időbeosztásod nem engedi meg a gyakori étkezéseket, még előnyöd is származhat abból, ha könnyebb, nem túl zsíros és fűszeres, de jobban telítő ételeket fogyasztasz.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X