Főoldal > DIÉTA > Forró tea vagy hideg ital hőség ellen? – a dietetikus válaszol

Forró tea vagy hideg ital hőség ellen? – a dietetikus válaszol

hőségitalnyárteavíz
0

Írta: and

A hőség hatása a szervezetre Az emberi test tömegének kb. 50-70 %- a víz, kortól, nemtől, egészségi állapottól, környezeti körülményektől függően. A verejtékezés segít a test működése során termelődött hő leadásában. A bőrön keresztül hő távozik, ám ez a folyamat csak addig működik hatékonyan, amíg a külső hőmérséklet alacsony és a légmozgás a bőr felett […]

A hőség hatása a szervezetre

Az emberi test tömegének kb. 50-70 %- a víz, kortól, nemtől, egészségi állapottól, környezeti körülményektől függően. A verejtékezés segít a test működése során termelődött hő leadásában. A bőrön keresztül hő távozik, ám ez a folyamat csak addig működik hatékonyan, amíg a külső hőmérséklet alacsony és a légmozgás a bőr felett erőteljes. Hőségben a hőleadás hatékony módja a párologtatás. Ilyenkor fokozódik a verejtékezés, a teljes verejtékmennyiség általában nem is tud elpárologni, egy része folyékony formában távozik a bőrről. A verejtékezés a nagymértékű folyadék- és ezzel együtt elektrolitvesztés miatt növeli a kiszáradás létrejöttének kockázatát, fáradékonyabb leszel és izomgörcsök is előfordulhatnak. Ha nem iszol eleget, akkor a vizelet koncentráltabb lesz, ami fokozhatja a vesekőképződés és a húgyúti fertőzések kockázatát. A gyermekek és idősek folyadékháztartása könnyebben felborul, és kevésbé érzik magukat szomjasnak. 

0019770_1.jpg ()

Mit fogyassz a hőségben? 

  • A cukros, hűs italok ellátják a szervezetedet energiával, de energia és a folyadék pótlására nem a legmegfelelőbbek. Kis mennyiségben fogyaszthatod őket rendszeresen, ám ne velük csillapítsd a szomjadat.
  • Helyettük fogyassz inkább gyümölcsleveket frissen vagy dobozos formában – ízlés szerint akár hígítva is. Ne feledd: az energiaitalok és a kávé a folyadékpótlásra teljesen alkalmatlanok!
  • Ha sok folyadékot veszítesz (például ha hőségben sportolsz) jótékony hatásúak lehetnek a sportitalok, mert szénhidrátot, vizet és elektrolitokat tartalmaznak.  
  • Egészséges emberek illetve szabadidő-sportolók számára naponta és edzés alatt is  remek szomjoltó a víz és az ásványvíz, ha a mozgás időtartalma nem haladja meg az egy órát.
  • Az arab országokban nagyon népszerűek a forró teák. Ezek az italok – egy-két csésze erejéig – fokozhatják verejtékezést, így átmenetileg úgy érezheted, hogy lehűtik a szervezetedet, de a legjobb, ha szobahőmérsékletű, vagy annál valamivel hidegebb italt fogyasztasz, mert a jéghideg és a forró italok is megterhelhetik a szervezetedet.  

Mire figyelj?

Az ajánlott folyadékfogyasztás egészséges embereknek napi 2-3 liter, ami az aktivitástól és környezeti tényezőktől függően lehet ennél több is. Az egészséges életmódot követő emberek étrendjében a tiszta víz különösen fontos szerepet tölt be: ez lehet csapvíz, tiszta, friss forrásvíz, vagy rendszeresen váltogatott fajtájú ásványvíz is. Hőségben tehát a nap folyamán többször, kisebb adagokban, minden étkezéshez és étkezések között is fogyassz nem túl hűs vagy forró folyadékot, pl: vizet, ásványvizet, friss gyümölcs és zöldségleveket, higított gyümölcsleveket – szomjúságérzeted szerint. Kerüld az alkoholos italok fogyasztását, mert növelik a folyadékveszteséget, hasznos összetevőket pedig csak minimális mennyiségben tartalmaznak.

Képek forrása: Profimédia

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X