Főoldal > DIÉTA > 3 fogyókúrás finomság – hús helyett

3 fogyókúrás finomság – hús helyett

húspadlizsánpatisszontofuvegetáriánus
0

Írta:

A húsmentes étrend már rég nem csak a salátákból és a rántott sajtból áll – ha úgy döntöttél, egy ideig mellőzöd a sülteket, bátran próbálj ki más húspótló élelmiszereket is! Íme, a Wellnesscafe kedvenc húsmentes fogyókúrás receptjei! 1. Patisszon Ha gyorsan szeretnél megszabadulni a pluszkilóktól, hús helyett használj patisszont - ennek a finom tökfélének 91 százaléka […]

A húsmentes étrend már rég nem csak a salátákból és a rántott sajtból áll – ha úgy döntöttél, egy ideig mellőzöd a sülteket, bátran próbálj ki más húspótló élelmiszereket is! Íme, a Wellnesscafe kedvenc húsmentes fogyókúrás receptjei!

1. Patisszon

Ha gyorsan szeretnél megszabadulni a pluszkilóktól, hús helyett használj patisszont - ennek a finom tökfélének 91 százaléka víz, ráadásul száz grammnyi zöldségben mindössze 31 kalória és 6 gramm szénhidrát van, zsírtartalma pedig elhanyagolható! Így nemcsak a karcsúságodat, hanem az egészségedet is megőrizheted, ugyanis a patisszonban sok az E-, B-, C- és D-vitamin és a béta-karotin, de a magja is rengeteg értékes omega-3 zsírsavat tartalmaz.
Tipp: Friss csillagtököt júniustól vásárolhatsz a piacokon és zöldségárusoknál – mindig kemény, sértetlen héjú darabokat vásárolj! Bár Magyarországon leggyakrabban a rántott patisszon kerül az asztalra, ha fogyókúrázol, inkább grillezd a zöldségszeleteket, sőt akár nyersen is fogyaszthatod!

A Wellnesscafe receptje: tejszínes patisszon
Hámozz meg és magozz ki két-három kisebb patisszont, vágd kockákra, majd főzd meg sós vízben! Ha megpuhult, rakd egy jénai tálba a zöldséget, fűszerezd meg, öntsd le másfél-két deciliter tejföllel, szórd meg egy kevés sajttal, majd pár percre tedd a sütőbe!

0020175_1.jpg ()

2. Tofu

A tofu az ázsiai konyhaművészet egyik nagy kedvence, nem véletlenül: a szójababból készült, sajt állagú élelmiszerből semleges íze miatt számtalan finom, mégis egészséges ételt készíthetsz. A tofuban ugyanis rengeteg a B- és az E-vitamin, a magnézium, a kalcium és a cink, ráadásul lecitint is tartalmaz, amely többek között serkenti az idegrendszert, és csökkenti a koleszterinszintet. Ráadásul ha tofuval helyettesíted a húst, a pluszkilók miatt sem kell aggódnod – száz grammban mindössze 75 kalória van, és alig van benne zsír!
Tipp: Szerencsére ma már itthon is többféle tofut lehet kapni – a legelterjedtebb a fűszer nélküli változat, de egyre több üzletben árulnak füstölt és zöldségekkel kevert tofut is. Sőt, akár krémes tofut is vásárolhatsz, amelyet elsősorban desszertekhez és szószokhoz használhatsz fel!

A Wellnesscafe receptje: tofupörkölt
Kockázz fel egy fej vöröshagymát és egy-két gerezd fokhagymát, egy kevés olajon pirítsd üvegesre! Adj hozzá 20-30 dkg közepes nagyságú kockákra vágott tofut, ízesítsd paprikával, egy kevés sóval és ízlés szerinti fűszerekkel. Önts rá annyi vizet, hogy elfedje, majd főzd kilenc-tíz percig!

3. Padlizsán

Ez a zamatos, Indiából származó zöldség a tökéletes húspótló: ugyan vitamin- és ásványianyag-tartalma nem jelentős, mégis érdemes rendszeresen beiktatnod az étrendedbe, mert számtalan ízletes ételt készíthetsz belőle! A padlizsán ráadásul igazi fogyókúrás jolly joker – száz gramm mindössze 27 kalóriát tartalmaz, szénhidrát- és fehérjetartalma sem jelentős, ráadásul gyorsítja az emésztést!
Tipp: Mindig kemény, élénk színű, csillogó héjú padlizsánt vásárolj, az éretlen vagy éppen fonnyadt darabokat soha ne vedd meg!

A Wellnesscafe receptje: padlizsánkrém
Májkrém és felvágott helyett készíts padlizsánkrémet a szendvicsedbe – egy padlizsánt szurkálj meg hústűvel, majd süsd meg hagyományos vagy mikrohullámú sütőben! Ha készen van, vágd félbe a zöldséget, és kapard ki a belsejét! Apríts fel egy vöröshagymát és pár gerezd fokhagymát, keverd a padlizsán húsához, majd ízesítsd sóval, borssal, ecettel, és egy kevés olívaolajat is önts hozzá!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X