Főoldal > DIÉTA > 6 dolog, amiről senki sem mondta, hogy hizlal!

6 dolog, amiről senki sem mondta, hogy hizlal!

diétafogyókúra
0

Írta: and

1. Kevés vitamin Azoknak a nőknek, akik elegendő mennyiségű vitaminhoz jutnak, kisebb az étvágyuk, mint azoknak, akik nem. Arra még nem sikerült rájönni, hogy ez miért van így, de szakértőnk szerint az ok valószínűleg abban rejlik, hogy testünk megérzi, amikor az alapvető tápanyagok szintje alacsony a szervezetben, és arra ösztönzi az embert, hogy addig egyen, […]

1. Kevés vitamin

Azoknak a nőknek, akik elegendő mennyiségű vitaminhoz jutnak, kisebb az étvágyuk, mint azoknak, akik nem. Arra még nem sikerült rájönni, hogy ez miért van így, de szakértőnk szerint az ok valószínűleg abban rejlik, hogy testünk megérzi, amikor az alapvető tápanyagok szintje alacsony a szervezetben, és arra ösztönzi az embert, hogy addig egyen, amíg hozzá nem jut a megfelelő mennyiségű tápanyaghoz.
MEGOLDÁS:
Zöldségek, gyümölcsök, hal és olajos magvak – írtuk márciusi Nők Lapja Egészség magazinban a vitamindús étrendről. Lapozd fel, de persze multivitamint is elkezdhetsz szedni!

2. Túlsúlyos barátok

Ha a legjobb barátnőd meghízik, 57 százalék az esélye arra, hogy követni fogod. Ennek fő oka, hogy a legtöbb ember a barátairól másolja a követendő viselkedésmódot, és ha ők repetáznak, vagy desszertet rendelnek a főétel után, nagy valószínűséggel te is ezt fogod tenni.
MEGOLDÁS:
Ha megtörtént a baj, kezdjetek közös fogyókúrába a barátnőddel. Javasolj olyan közös programokat, amelyeknek nincs közük az étkezéshez, esetleg járjatok együtt tornázni. Ha mégis közös étkezésre kerül a sor, menjen elébe a problémának, és rendelj te először, hogy kevésbé befolyásoljon a másik ételválasztása.
– Ha minden kötél szakad, füllents! – javasolja Kiss Erika. – Mondd azt a barátnődnek, hogy ég a gyomrod, ezért most kisebb adagot eszel, vagy fáj az epéd, ezért kerülöd a zsírosat. Ha egészségügyi okok miatt utasítod vissza az ételt, könnyebb elfogadni.

3. Kalóriatörténelem

Tegyük fel, hogy gyerekkorod óta minden napodat egy tányér reggelizőpehellyel kezdted. Meglepő tény, de ugyanaz a 28 grammos adag tíz kalóriával többet tartalmaz ma, mint 25 évvel ezelőtt, ami elegendő ahhoz, hogy évente fél kilót hízz. És ez sok más, régóta fogyasztott élelmiszerre is igaz lehet.
MEGOLDÁS
Akkor is nézd meg egyes termékek kalóriatartalmát, ha régóta rendszeresen fogyasztod őket! – tanácsolja Kiss Erika. – Időről időre változnak az összetevők, de ezt nem mindig jelzik külön. Mostanában számos cég nem tesz sót termékeibe, ugyanakkor az ízfokozás érdekében sokszor több zsír vagy cukor kerül bele.

0020460_1.jpg ()

4. Lassú májműködés

A máj szervezetünk legfőbb zsírégető szerve, ha azonban túlterheljük különféle mérgekkel, mint amilyen az alkohol vagy egyes szennyezőanyagok, túlságosan elfoglalttá válik ahhoz, hogy a tisztítómunka mellett még hatékony zsírégetéssel is foglalkozzon, így súlyunk nem változik, sőt emelkedhet is. Egyes felmérések szerint az emberek 15 százalékának lassú a májműködése, ami hozzájárul a súlygyarapodáshoz.
MEGOLDÁS:
Csökkentsd a májat terhelő tápanyagok arányát, és fogyassz naponta májtisztító hatású étrend-kiegészítőket, például máriatövis-kivonatot – tanácsolja a dietetikus.

5. Adagok

Az elmúlt harminc év alatt az átlagos lapos tányér átmérője 23 centiről 33 centire nőtt, és ez bizony azt is jelenti, hogy az adagok is nőttek. – A legtöbb ember már nem is emlékszik, mekkora is egy normális adag étel – állítja szakértőnk.
MEGOLDÁS: 
Tányér helyett használd mértékegységként a saját öklét! Étkezéseink köret- vagy fehérje-adagja ne legyen nagyobb saját öklünknél, a tányér fennmaradó részére pedig tegyél inkább zöldséget vagy gyümölcsöt. Ez már önmagában heti egy-két kiló fogyást eredményezhet.

6. Az agy

Azok az emberek, akik pozitívan gondolkoznak, amikor diétába fognak, könnyebben szabadulnak meg a kilóktól, mint azok, akik kétkedve kezdenek fogyókúrázni. Ha ugyanis az agya azt gondolja, hogy olyasmit tesz, amitől  szerencsétlenül érzi magát, megpróbálja megállítani a folyamatot. Tehát ilyenkor minden egyes cukrászdát és pékséget észreveszünk, ami utunkba kerül.
MEGOLDÁS: 
Szakértőnk azt tanácsolja, hogy összpontosíts arra, miért is szeretnél lefogyni, és ismételgesd magának, hogy képes vagy rá. Ha sikerül átprogramoznia az agyadat, lehet, hogy legközelebb nem a pékséget, hanem a mellette megnyílt edzőtermet veszed észre.

A témáról bővebben a Nők Lapja Egészség magazin augusztusi számában olvashatsz!

Képek forrása: Profimédia

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X