Isteni receptek könnyen és gyorsan!
Mire figyelj az ételek elkészítésénél?
- Lehetőleg olyan zöldségleveleket szerezz be, amelyeket nem permeteztek.
- Felhasználás előtt alaposan mosd le a leveleket.
- A siker érdekében tartsd be a javasolt elkészítési módot.
- A hozzávalók egy adag, tisztított mennyiséget jelölnek.
1. Sonkatekercs kínai kelben
Hozzávalók:
8 szelet selyemsonka
4 nagy kínai kel levél
1 teáskanál vaj
1 teáskanál graham liszt
2×1 teáskanál reszelt sajt
0,5 dl sovány tej
Elkészítés:
A kínai kel leveleit alaposan, folyó víz alatt mosd meg, tedd szűrőbe, majd forrázd le forró, enyhén, sós, köményes vízzel. Ha kihűlt, csurgasd le és tedd a leveleket kiterítve egy tányérra. Minden levélre tegyél 2-2 szelet selyemsonkát. Ha kész, palacsintaszerűen tekerd fel. A tekercseket fektesd egymás mellé egy lapos jénai üvegtálba vagy tűzálló kerámiatálba. Forrósítsd fel a vajat, adj hozzá lisztet, kissé pirítsd át, majd önts hozzá tejet, forrald fel és szórd meg fele adag reszelt sajttal. A kész besamelmártást öntsd a tekercsekre és a tetejüket hintsd meg reszelt sajttal. Tálalás előtt tedd forró sütőbe kb.10 percre. Ha a teteje is megpirult, tálalhatod.
2. Salátalevélbe göngyölt paradicsomos mozzarella
Hozzávalók:
2 x annyi friss salátalevél, amennyi koktélparadicsom van
10 dkg light mozzarella
10 dkg koktél paradicsom (kb. 10 db)
annyi magozott olajbogyó, amennyi koktélparadicsom van
Elkészítés:
Annyi göngyöleg legyen, amennyi koktélparadicsom van. Vágj lyukat minden koktélparadicsomba és tegyél bele 1-1 olajbogyót. Rakj egymásra 2-2 szelet salátalevelet, ha kész, tedd félre. A mozarellát vágd annyi vékony szeletre, amennyi koktélparadicsom van. A sajtszeleteket helyezd el egyenként a dupla salátaleveleken, és mindegyikre tegyél egy-egy paradicsomot is. A kész kis csomagokat göngyöld fel, szúrd át szendvicslándzsával, és fogyasztásig tartsd a hűtőben.
3. Sajtos rizzsel sodort szőlőlevél
Hozzávalók:
5 nagy permetezetlen szőlőlevél
5 evőkanál főtt rizs
2 evőkanál reszelt light sajt
2 dkg apróra vágott kapribogyó
2 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld
1 db zöldség leves kocka
Elkészítés:
A kész, főtt rizst keverd el a reszelt sajttal, az apróra vágott kapribogyóval és a fél adag apróra vágott petrezselyemzölddel. Oszd el 5 egyenlő részre. A szőlőleveleket mosd meg alaposan, tedd szűrőbe, majd forrázd le enyhén sós forró vízzel. Csurgasd le és várd meg, amíg kihűl. Oldd fel a leveskockát fél liter vízben, majd forrald fel. A szőlőleveleket terítsd ki egy tányérra. Tegyél mindegyikre 1-1 adag sajtos rizst, sodord fel, a végeit a töltött káposztához hasonlóan dugdosd be, majd tűzd meg fogpiszkálóval. Ha felforrt a zöldségkockás víz, tedd bele a rizses szőlőleveleket és főzd kb.10 percig. Szűrd le, majd melegen tálald.
4. Zöldséges palacsinta
Hozzávalók (2 db palacsintához)
1/2 db tojás
1 púpozott evőkanál teljes kiőrlésű liszt
1 púpozott evőkanál rozsliszt
1, 5 dl sovány tej
0, 5 dl szódavíz (szénsavas ásványvíz is megteszi)
pici só, frissen őrölt bors – ízlés szerint
sütéshez 2×1 kávéskanál olaj
Elkészítés:
Tedd a tojást egy tálba és a tejjel együtt verd fel csomómentesre. Ha kész, keverd tejszínsűrűségűre a liszttel, sóval, őrölt borssal, majd hagyd állni 20 percig. Közben vágd fel a zöldséget és a virslit. Ha szükséges, a tésztát hígítsd 0, 5 dl szódavízzel, majd egyenként süsd ki a palacsintákat. Kend meg a darabokat 1-1 kanálka pizzakrémmel, majd a zöldségkeveréket töltsd a meleg palacsintába. Ha kész, fogyaszthatod.
Töltelékhez:
2×1 teáskanál pizzakrém
10 dkg reszelt friss uborka
2 db virsli, vékonyra metélve
5 dkg vékonyra metélt paprika
5 dkg retek vékonyra metélve
2 db újhagyma hosszában felcsíkozva
Elkészítés:
Keverd össze a felaprózott zöldségeket és a virslit. A pizzakrémmel kend meg a palacsintákat és töltsd a zöldségkeveréket a meleg palacsintába.
5. Kelkáposzta roló
Hozzávalók:
4 db kelkáposzta levél
10 dkg darált főtt, füstölt sonka
1 db tojás
2 evőkanál főtt, lecsepegtetett árpagyöngy
1 teáskanál vöröshagymakrém
1 dl natúr joghurt
1 kávéskanál olaj
só, kömény, majoranna, fűszerpaprika – ízlés szerint
Elkészítés:
Főzz puhára 4 db kelkáposztalevelet enyhén sós, majorannás vízben. Csepegtesd le és hagyd kihűlni. Közben készítsd el a tölteléket: a darált főtt, füstölt sonkát keverd össze 1 db tojással, a főtt, lecsepegtetett árpagyönggyel, vöröshagymakrémmel, ízlés szerint sóval, őrölt köménnyel, őrölt borssal és fűszerpaprikával. Ha a töltelék masszává alakult, akkor a krémet töltsd a 4 db kelkáposztalevélbe és a leveleket szorosan, rolószerűen tekerd föl. Rakd kiolajozott tűzálló tálba, öntsd le a natúr joghurttal, és tedd a tálat fedél nélkül előmelegített, forró sütőbe. Kb. 10 perc alatt süsd meg. A meleg tekercseket vágd ketté és rendezd tányérra.
Képek forrása: Profimédia