Főoldal > DIÉTA > 4 isteni mediterrán étel, amit ne hagyj ki, ha nyaralsz!

4 isteni mediterrán étel, amit ne hagyj ki, ha nyaralsz!

ételkülönlegesmediterránnyárnyaralás
0

Írta:

Isteni bolognai spagettit készítesz, ezért meg vagy győződve arról, hogy remekül ismered az olasz konyhát? Miután a tavalyi nyaraláson megkóstoltad a csevapcsicsát és az ajvart, úgy gondolod, hogy a horvát konyhaművészet sem tartogathat újdonságokat számodra? Pedig bizonyos ételeket feltétlenül ki kell próbálnod, ha mediterrán országokban nyaralsz! Hogy megkönnyítsük a választást, most bemutatjuk a négy legjobb […]

Isteni bolognai spagettit készítesz, ezért meg vagy győződve arról, hogy remekül ismered az olasz konyhát? Miután a tavalyi nyaraláson megkóstoltad a csevapcsicsát és az ajvart, úgy gondolod, hogy a horvát konyhaművészet sem tartogathat újdonságokat számodra? Pedig bizonyos ételeket feltétlenül ki kell próbálnod, ha mediterrán országokban nyaralsz! Hogy megkönnyítsük a választást, most bemutatjuk a négy legjobb és legegészségesebb „délszaki” ételt!

Padlizsános dőzsölés – Görögország

Gyrost, tzatzikit és baklavát ma már nálunk is minden sarkon lehet kapni, ezért ha Görögországban nyaralsz, akkor valami igazán eredetit és különlegeset kóstolj meg! A padlizsán nálunk még mindig különlegességnek számít, a görögök azonban az egyik legismertebb ételüket, a muszakát készítik belőle. Bár a muszaka alapját a sok zöldség adja (a padlizsán mellett hagymát, paprikát, és burgonyát is tesznek bele), a sok disznóhúsnak és a tetejére szórt sajtnak köszönhetően ez az egytálétel még a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető diétásnak. Készülj fel rá, hogy egy nagy adag muszaka elfogyasztása után egy ideig nemhogy a tengerben lubickolni, de még mozdulni se nagyon lesz kedved!
Tippünk: A muszakát minden tavernában egy kicsit másképp csinálják, ezért ha ízlett, érdemes újabb és újabb helyeken is kipróbálnod! Ha a padlizsántól idegenkedsz, próbáld ki a burgonya muszakát, ez az étel ugyanis a mi rakott krumplinkra emlékeztet egy kicsit!

0020533_1.jpg ()

Paella – rizseshús spanyol módra

A spanyolok egyik legnépszerűbb étele az elkészítésére szolgáló edényről kapta a nevét – a paella szó ugyanis eredetileg serpenyőt jelent. A paella távolról talán a mi rizses húsunkra emlékeztet, hiszen ennek az ételnek is a disznó- vagy csirkehús és a rizs az alapja, ízesítése azonban teljesen eltér a nálunk megszokottól. A spanyolok a rizst sáfránnyal fűszerezik, az ételt hagymával, zöldpaprikával, hagymával, paradicsommal és articsókával és tengeri herkenytűkkel is bolondítják, a főzéshez pedig kizárólag olívaolajat használnak.
Tippünk: Ha paellát eszel, feltétlenül kóstold meg hozzá a spanyolok könnyű gyümölcsborát, a sangriát is!

Minestrone – az olasz csodaleves

Pizza, focaccia, spagetti, penne, tagliatelle  – ha tésztáról van szó, akkor az olaszok fantáziája nem ismer határokat. Ha a négysajtostól kezdve a bolognain át a carbonaraig már mindent végigkóstoltál, akkor jól fog esni az egy könnyű, mégis laktató olasz leves: a minestrone. Mint a legtöbb nemzeti ételnek, a minestronének is ezerféle változata létezik, a paradicsom, a rozmaring, a zeller és a bazsalikom azonban sohasem hiányozhat a hozzávalók közül. A minestrone annál jobb, minél többféle zöldség kerül bele – a hagyma, a fokhagyma, a sárga- és fehérrépa, a káposzta, a cukkíni és a burgonya kombinációja egyedülálló, sajátosan mediterrán ízvilágot alkot.
Tippünk: A minestronét a legtöbb helyen a tészta nélkül készítik, ezért ha teheted, te is ezt a változatot kóstold meg! A levesbetét nélküli levessel rengeteg kalóriát megspórolhatsz, hiányérzeted viszont egyáltalán nem lesz, hiszen a minestrone a tetejére szórt parmezánnak köszönhetően ugyanis a tészta nélkül is isteni finom!

Halat hallal – Horvátországban

Bár Horvátországban is sok finom és különleges fogással találkozhatsz, jobb ha tudod, hogy horvát konyha valójában nem létezik – déli szomszédaink ételein a magyar, a szerb, a török, a görög és az olasz gasztronómia érezteti a hatását. Ha ennek ellenére szeretnél valami helyi specialitást kipróbálni, akkor mindenképpen a halételekkel kezdd! A horvátok a húst legtöbbször hallal helyettesítik, és szívesen készítenek főtt vagy a rostélyon sült halakat, a leggyakrabban tonhalat, tintahalat, makrélát, szardíniát vagy szardellát esznek – a „halrosélyost” pedig általában friss kenyérrel, káposztával és citromkarikákkal tálalják.
Tippünk: Ha a sok halas étel után már valami édesre is vágynál, akkor próbáld ki a tojásból, tejből és karamellből készült különleges édességet, a rosatát is!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X