Főoldal > DIÉTA > Így fogyj könnyen egy-két ruhaméretet!

Így fogyj könnyen egy-két ruhaméretet!

Beverly Hillsdiétafogyókúra
0

Írta: and

Neked ajánlott a diéta… … ha megkedvelted a tápanyagok kombinálásán alapuló 90 napos, vagy a Testkontroll étrendet… ha szívesen építed be az étrendedbe a gyümölcsöket … ha egyáltalán nem szeretnél lemondani az édes ízekről Az eredeti Beverly Hills diéta alapelve Az eredeti Beverly Hills-diétát Judy Mazel fejlesztette ki. Híres színészek és színésznők – köztük Jack […]

Neked ajánlott a diéta…

… ha megkedvelted a tápanyagok kombinálásán alapuló 90 napos, vagy a Testkontroll étrendet
… ha szívesen építed be az étrendedbe a gyümölcsöket
… ha egyáltalán nem szeretnél lemondani az édes ízekről

Az eredeti Beverly Hills diéta alapelve

Az eredeti Beverly Hills-diétát Judy Mazel fejlesztette ki. Híres színészek és színésznők – köztük Jack Nicholson, Jodie Foster, Maria Shriver és Linda Grey –  voltak a követői. Az étrend több elméletet kombinál: pl. a tápanyagok szétválasztásának elve vagy a gyümölcsökben található enzimek fogyasztó hatása. A diéta egyik alapelve szerint a hízást a rosszul emésztett ételek okozzák, ezért a módszer a gyorsan emészthető és enzimekben gazdag étrend kidolgozásával segíti a fogyást. A súlyvesztést segíti elő az eredeti étrend hosszú, gyümölcsökben gazdag bevezető szakasza is, amit csak ritkán szakít meg a fehérjében bővelkedő ételek fogyasztása. Az eredeti étrendnek van egy olyan verziója is, amely a drasztikus bevezető gyümölcsalapú fázist elhagyja. Az eredeti Beverly Hills-diéta fő ételcsoportjai: gyümölcsök (mini-szénhidrát), midi és maxi-szénhidrátok (zöldségek, gabonák vegyesen), zsírok (olaj, vaj, majonéz), fehérjék (húsok, halak, tej, tejtermékek és tej alapú édességek). Az egészséges emberek számára szinte korlátlanul fogyasztható gyümölcsök listája: eper, papaya, szőlő, kiwi, mangó, szilva, sárgabarack, friss füge, görögdinnye – ezeket a gyümölcsöket a módszer követésekor önmagukban, egy óra eltéréssel lehet fogyasztani. Más étkezések előtt két órával  lehet fogyasztani.  

Az eredeti étrend szabályrendszere

A szénhidrátban gazdagabb ételeket tilos a fehérjében gazdag ételekkel együtt enni, de zöldségekkel kombinálhatóak. A zsiradékok a gyümölcsök kivételével mértékkel bármely ételcsoporthoz fogyaszthatóak. Az eredeti módszer kevés hús és hal fogyasztását írja elő, és nem javasolja a tej- és tejtermékeket. Sajnos a tudatos ételkombinálás módszere tudományosan nem igazolt,  ahogyan az enzimalapú fogyasztó módszer sem. Az sem bizonyított, hogy a rosszul emésztett étel hizlalna – a felszívódás romlása pont hogy fogyást eredményez. A testtömeg csökkenésének oka vélhetően az energiafelvétel csökkenése és a tápanyagok hasznosulásának romlása.

A szakértő véleménye:
A húsok és halak gazdagok vasban, fehérjében és B12-vitaminban, így ezek elhagyása vagy mennyiségük csökkentése is ártalmas lehet. Sajnos a tudatos ételkombinálás módszere tudományosan nem igazolt, ahogyan az enzimalapú fogyasztó módszer sem. Az sem bizonyított, hogy a rosszul emésztett étel hizlalna: a felszívódás romlása pont hogy fogyást eredményez. A testtömeg csökkenésének oka vélhetően az energiafelvétel csökkenése és a tápanyagok hasznosulásának romlása.

0021206_1.jpg ()

Módosított Beverly Hills diéta

Az új diéta kialakításakor megtartottuk azokat a részeket, amelyek miatt sokan kedvelik ezt módszert, de megváltoztattuk azokat az elemeket, amelyek csökkentették a fogyás biztonságát, és beépítettünk néhány, a szervezeted salaktalanítását és zsírégetést is elősegítő módszert. Az ebédre és vacsorára fogyasztható és társítható élelmiszerek listája megegyezik az eredeti módszerben szereplő ételekkel. A Beverly Hills-diéta és a megreformált változat között a legnagyobb különbség az, hogy az utóbbi étrend kiegyensúlyozottabban tartalmazza a különböző tápanyagokat,  változatosabb és könnyebben követhető. A megreformált módszer – az eredeti étrend egyik változatához hasonlóan - elhagyja a drasztikus, bevezető 10 napos gyümölcsszakaszt. Ezt kedved szerint 1-2 bevezető gyümölcsnappal pótolhatod, vagy teljesen el is hagyhatod. A módosított étrend alapelve, hogy a nap folyamán délelőtt lehetőleg csak friss, enzimekben gazdag gyümölcsöket lehet enni, a főként tejre és tejtermékre épülő tízórai kivételével.

Hogyan kövesd a diétát?

  • Délelőtt fogyassz főként enzimben gazdag gyümölcsöt és friss gyümölcsleveket. Az aszalt gyümölcsök gyakori fogyasztását a reformált módszer sem javasolja. Azért, hogy kivédd a farkaséhséget és gyomorsavtermelést, reggelire és tízóraira ihatsz zsírszegény tejet és ehetsz némi tejterméket is.
  • 12.00 óra után állati eredetű illetve szénhidrátban gazdagabb növényi eredetű élelmiszerek – így a gabonából készült ételek – is fogyaszthatók, de ezek is csak külön étkezések keretében, magukban vagy zöldségekkel kiegészítve.
  • Az ebéd zöldségből, burgonyából vagy gabonából és más jelentős szénhidráttartalmú nyersanyagból készült étel is lehet. Mennyiségi kontroll nincs, ám figyelj tested jelzéseire: meddig étkezel valóban az éhséged csillapítására, és mikortól falatozol pusztán megszokásból vagy lelki okokból! 
  • A nagyobb fehérjetartalmú étkezést lehetőleg hagyd vacsorára, és az ételt ha teheted, este 8-ig fogyaszd el. A menüdben szerepeljenek a magasabb fehérjetartalmú élelmiszerek zöldségekkel kiegészítve. Nem engedélyezett a korlátlan hús- és tejtermék fogyasztása, ez ugyanis nem segíti elő a zsírleadást. Javasolt vacsora: egy szelet hús, hal, tojás, zsírszegény tej- és tejtermék (pl: zsírszegényen elkészített körözött, félzsíros és sovány túró, sovány sajtok), virsli, felvágott, sovány sonka – olyan mennyiségben, ahogyan azt egy normál étkezés mellett egy átlagos ember elfogyasztaná. 
  • A bőséges folyadékfogyasztás a salakanyagok fokozott ürítésén túl elősegítheti a tömeg megtartását illetve a fogyást is, ezért fogyassz naponta minimum 2-3 l alkoholmentes folyadékot. Javasolt naponta 2-3 csésze illatos és antioxidáns hatású zöld vagy fekete teát is beépíteni az étrendbe – ezzel fokozhatod a szervezet anyagcseréjét, energiafelhasználását.
  • Koffeintartalmú italokat mértékkel tartalmazhat az étrended.
  • A zsírégetést mozgás mellett elősegítheti a magas C-vitamin tartalmú citromlé, csipke tea fogyasztása is.
  • A tejtermékek fogyasztása az eredeti étrenddel szemben az európai ember számára nagyon fontos, ezért (ha nincs tejfehérje-allergiád vagy tejcukor-intoleranciád) naponta fogyassz kalciumban és D-vitaminban gazdag sovány tejet , tejtermékeket.
  • Az alkoholnak magas az energiatartalma, így az alkoholos italok megnehezítik a fogyást, de az egészséges étrendbe napi 1-2 dl bor fogyasztása belefér. Ez a gyümölcsökhöz fogyasztható az eredeti étrend szerint, míg más alkohol tartalmú italok a szénhidrátban gazdagabb étkezésekhez ihatóak mértékkel.
  • Fogyaszthatsz teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret és tésztát is, mert gazdagok rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban.
  • A cukrot mérsékelt mennyiségű barna cukorral, vagy ami még egészségesebb, ellenőrzött helyről származó mézzel helyettesítheted.
  • Főzéshez, ételkészítéshez használj növényi olajokat: pl.: hidegen sajtolt magolajat, lenmagolajat, de a salátákat extra szűz olívaolajjal is készítheted.
  • Az energia- és így tápanyagbevitel csökkenése miatt javasolt lehet orvossal, dietetikussal konzultálva egy komplex multivitamin és ásványi anyag készítmény mindennapos használata is.

Mire figyelj?

  • Betegségek esetén kérd ki szakember (orvos, dietetikus) tanácsát.
  • Terhesség, szoptatás alatt az étrendet ne alkalmazd! 
  • Háziorvosod vagy dietetikusod folyamatosan felügyelje az egészségi állapotodat.
  • Add meg a módját az evésnek! Ne siess, ne kapkodj, élvezd a körülötted lévők társaságát!
  • Kerüld a mesterséges édesítőszerrel készült „light” édességeket, helyettük alkalmanként fogyassz aszalt gyümölcsöket!
  • Próbálj meg változatosan és kis mennyiségeket enni!
  • Fogyassz minél több ásványvizet, teát, gyümölcsteát, mert ezzel is változatosabb és követhetőbb lesz a testtömeg-csökkentő étrend.
  • Időnként számold ki egy-egy napi étrended energiatartalmát. Az eredeti étrend túlzottan energiaszegény – napi 1200-1500 kcal alá orvosi felügyelet nélkül soha ne menj le tartósan!
  • Ha lemondasz a tejről- és tejtermékről, kalcium kiegészítést javaslunk orvossal, dietetikussal konzultálva!
  • Mozogj rendszeresen! A mozgás még hatékonyabbá teszi a módszert.

Értékelés a szakember szemével:

Előnyök:

  • A Módosított Beverly Hills-diéta előnye a zöldségek és gyümölcsök nagy mennyiségű fogyasztása és ezek népszerűsítése.
  • A tej- és tejtermékek általunk beépített fogyasztása biztonságosabbá és kímélőbbé teszi az étrendet – ezek a kímélő módosítások az emésztőrendszerre is jó hatással vannak.

Hátrányok:

  • Az étrend eredeti formájának követése illetve helytelen kivitelezése, vagy az ajánlottnál hosszabb ideig tartó, esetleg szigorúbb alkalmazása hiányállapotok kialakulásához vezethet és egészségkárosodást okozhat. 
  • Nincs tudományos alapja az étrendnek.
  • Ha kihagyod a tejet- és a tejtermékeket az étrendből, gyorsabb lehet a fogyásod, de valószínűleg nem viszel be a szervezetbe elegendő kalciumot.

Ne feledd: Tartós eredményt csak az étrended és az életmód megváltoztatásával érhetsz el. A pár hónapig alkalmazott tehermentesítő jellegű étrendet tartósan nem javasolt követni. Fokozatosan, egy-két hét alatt vezesd be a tudatos ételkombinálás nélkül készült ételeket a táplálkozásodba, és próbáld ki a Wellness- vagy Mediterrán étrend valamelyikét. A kalóriaszámoláshoz kérj tanácsot dietetikusainktól.

Következő cikkünkben egy hetes mintaétrendet ajánlunk a diéta mellé.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X