Főoldal > DIÉTA > Ledobnál néhány kilót? 4 tiltólistás étel és ital

Ledobnál néhány kilót? 4 tiltólistás étel és ital

bőréhségétvágyfogyókúrapéksüteményzeller
0

Írta:

Gondoltad volna, hogy a cukros péksütemények nemcsak hizlalnak, hanem az étvágyadat is növelik? Hogy egy pohár bor vagy egyes gyógyteák ugyancsak meghozzák a kedvedet az evéshez? Lássuk, melyek azok az ételek és italok, amelyeket érdemes kiiktatnod a fogyókúrád ideje alatt – és melyek azok, amelyek segítenek a diétás étrend betartásában! 1. Tilos: Bor Bármennyire is […]

Gondoltad volna, hogy a cukros péksütemények nemcsak hizlalnak, hanem az étvágyadat is növelik? Hogy egy pohár bor vagy egyes gyógyteák ugyancsak meghozzák a kedvedet az evéshez? Lássuk, melyek azok az ételek és italok, amelyeket érdemes kiiktatnod a fogyókúrád ideje alatt – és melyek azok, amelyek segítenek a diétás étrend betartásában!

1. Tilos: Bor

Bármennyire is kellemes elkortyolgatni egy pohár finom vörös- vagy fehérbort étkezés előtt, sajnos kénytelen vagy lemondani erről az italról, ha fogyókúrázol! Nem véletlenül tartja ugyanis a mondás, hogy „egy pohár bor étvágyat, két pohár bor jókedvet csinál”: ha evés előtt iszol bort, a vér cukorszintje és az inzulintermelés hirtelen megnövekszik, majd nagyon gyorsan lecsökken, ezért pár percen belül rád tör a farkaséhség, ilyenkor pedig nehéz ellenállni a finom falatoknak. Érdemes kiiktatnod a mindennapjaidból a sört is – a „folyékony kenyér” a kutatások szerint szintén étvágygerjesztő hatású, ráadásul nagy mennyiségben hizlal is.
Amit helyette fogyaszthatsz: víz
Amíg fogyókúrázol, maradj inkább az ásványvíznél: minél több vizet iszol, annál ritkábban érzed majd magad éhesnek! Fogyassz el minden étkezés előtt egy pohárral, a víz eltelíti a gyomrodat, így kevesebb ételt kívánsz majd! Nagyon hatásos étvágyűző a gyümölcsturmix is: a turmixgép ugyanis felhabosítja a zsírszegény tejet, az így belekerülő oxigén és a gyümölcsben lévő rostok pár órára garantáltan elűzik az éhséget!

0021517_1.jpg ()

2. Tilos: Péksütemények

Te is abban a tévhitben élsz, hogy ha reggel, munkába menet vagy délelőtt megeszel egy croissant-t vagy más péksüteményt, azzal egy időre megtelíted a gyomrodat, így nem kell majd ebédelned? Sajnos tévedsz, ezek a pékáruk tele vannak egyszerű szénhidrátokkal, például cukorral, amelyek gyorsan a vérbe kerülnek, és megnövelik a vércukorszintet, ellenreakcióként viszont a hasnyálmirigy inzulint termel – így bár a gyomrod valóban tele van, a szervezeted kívánja az ételt.
Amit helyettük fogyaszthatsz: hántolatlan gabonából készült pékáruk
A pékségeket ettől még nem kell messziről elkerülnöd, csupán jobban oda kell figyelned arra, hogy milyen pékárut vásárolsz: olyan kenyeret és zsömlét válassz, amelyhez teljes kiőrlésű, hántolatlan gabonából készült lisztet használtak fel. Ezekben ugyanis sok ballasztanyag és komplex szénhidrát van, így elfogyasztásuk után sokáig jóllakottnak érzed magad.

3. Tilos: Fűszeres ételek

Az erősen fűszeres ételek is meghozzák az étvágyat, ezért egy időre próbálj kevesebbet használni az ízesítőkből! Világszerte évszázadok óta használják a fahéjat, a szegfűszeget, az ánizst és a köményt a betegségek, műtétek utáni felépülés gyorsítására: gyógyhatásuk abban rejlik, hogy meghozzák az étvágyat, és megszüntetik az emésztési problémákat. Ezért a fogyókúrád ideje alatt fűszeres előételek helyett inkább fogyassz el egy tányér nem túl sós erőlevest vagy zöldséglevest!
Amit helyettük fogyaszthatsz: sok-sok zöldség és gyümölcs
Készíts magadnak olyan ételeket, amelyeknek az alapanyaga jellegzetes ízű, ezért nem kíván különösebb fűszerezést: káposztából, hagymából, paradicsomból és paprikából isteni fogásokat állíthatsz össze. Ráadásul a zöldségekben és a gyümölcsökben lévő rostanyagoknak köszönhetően a farkaséhség sem fog gyötörni, ezeket az élelmiszereket a gyomrod ugyanis lassabban tudja megemészteni!

4. Tilos: Gyermekláncfű tea

Bár csak jót teszel azzal az egészségednek, ha cukros üdítők helyett esténként inkább egy-két csésze gyógyteát kortyolgatsz el, némelyik gyógynövénnyel vigyáznod kell, ha fogyókúrázol: a fehérüröm, a benedekfű, a gyömbérgyökér és a gyermekláncfű – amellett, hogy megszünteti az emésztési problémákat, az epe-, a máj- és a vese működését is segíti – sajnos fokozza az étvágyat!
Amit helyette fogyaszthatsz: zeller tea
A zeller szabályozza a pajzsmirigy működését, segít a méregtelenítésben, ezért a legjobb természetes étvágycsökkentők közé tartozik – készíts belőle teát! Apríts össze egy kevés zellerlevelet, öntsd le forrásban lévő vízzel, majd hagyd állni tíz-tizenöt percig. Miután leszűrted, már ihatod is!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X