Főoldal > DIÉTA > A zöld tea erős hőhullámot okoz?

A zöld tea erős hőhullámot okoz?

egészséghőhullámmenopauzatezöld tea
0

Írta:

“Tisztelt András! 54/168/71 viszonylag egészséges életet élő nő vagyok, de időnként hőhullámokkal küszködöm. Nagyon szeretem a zöld teát, amit általában ősszel-télen használok, amikor elfogynak a kerti gyümölcsök. Sajnos többször tapasztaltam, hogy a tea fogyasztása felerősíti a hőhullámokat, holott a szakértők az ellenkezőjéről írnak. Milyen tapasztalata van ebben a kérdésban ?Üdv.” “Kedves Mazsola1989! Nem nagyon olvastam […]

“Tisztelt András!

54/168/71 viszonylag egészséges életet élő nő vagyok, de időnként hőhullámokkal küszködöm. Nagyon szeretem a zöld teát, amit általában ősszel-télen használok, amikor elfogynak a kerti gyümölcsök. Sajnos többször tapasztaltam, hogy a tea fogyasztása felerősíti a hőhullámokat, holott a szakértők az ellenkezőjéről írnak. Milyen tapasztalata van ebben a kérdésban ?
Üdv.”

0021795_1.jpg ()

“Kedves Mazsola1989!

Nem nagyon olvastam szakértőktől az ellenkezőjéről. Komolyabb szakirodalomban még a fitoterápiás menopauza-tüneti kezelések jelentős részét is megkérdőjelezik. Arról sem felejtkezhetünk el, hogy az egyéni eltérések is óriásiak lehetnek

Sajnos nem találtam meggyőző adatokat ezen a téren a pozitív vagy negatív hatásról. A zöld teát a súlygyarapodás ellen zsírégetőként, a rákos megbetegedések kockázatát mérséklő, és a csontritkulás ellen részleges védelmet adó, illetve a hőhullámok ellen is védő gyógynövényként ajánlják az érintett hölgyeknek. Állatkísérletek alapján elmondható, hogy a fekete tea valószínűleg emelheti a férfi nemi hormon (tesztoszteron) szintjét a vérben, egy enyhe, nyugtató, feszültségoldó hatás mellett. A rendelkezésünkre álló adatok alapján nők esetében a zöld tea enyhíthetné a menopauza tüneteit úgy, hogy a női nemi hormon (ösztrogén) szintet mérsékli, míg a fekete tea fokozhatná a tüneteket a női nemi hormon szintjének emelésével. Egy vizsgálat alapján kiderült, hogy egy zöld teát is tartalmazó gyógynövény kombináció mérsékelte a hőhullámokat. Utóbbi kutatásból azonban sajnos nem vonhatunk le következtetéseket a teára mint önálló gyógynövényre nézve, a nemi hormon szintekre gyakorolt hatás pedig minden tea változatnál ellentmondásos – hiába ismerjük a háttérben zajló biokémiai folyamatokat. Nem zárnám ki a lehetőséget, hogy a zöld tea negatív hatással lehet a hőhullámokra, hasonló (hormonszintek átmeneti befolyásolása) vagy eltérő módon.

Ami bizonyos: a zöld tea antioxidáns hatású vegyületei a zöldségek-gyümölcsök pótlására bizonyos mértékig alkalmasak lehetnek, de az ital nem helyettesíti sem a vitaminokat, sem az ásványi anyagokat, amelyekre a szervezetnek szüksége van. Ha kellemetlen tüneteket nem tapasztalunk, akkor mértékkel és tea formájában (nem kivonatként kapszulában) fogyasztva számos előnye lehet ennek az illatos finomságnak.
Nem zárom ki azonban a lehetőséget, hogy a zöld tea is negatív hatással lehet a hőhullámokra a hormonszintek átmeneti befolyásolásával (amely hatás mint láttuk nem csak nőkben érvényesül), ahogyan az sem kizárható, hogy a többség számára kedvező a hatása, de egy-egy embernél ettől eltérően hat. Ilyen esetekben inkább kerüljük gyakori fogyasztását.

Üdvözlettel

Tihanyi András”


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X