Főoldal > DIÉTA > 3 isteni sütőtökös finomság

3 isteni sütőtökös finomság

édességétellevesnovemberőszsalátasütőtök
0

Írta:

A sütőtök a legegészségesebb zöldségfélék egyike – nem véletlen, hogy a kisbabák szinte elsők között kóstolhatják meg ezt a kerek vagy hosszúkás formájú, sárgás színű zöldségfélét. A sütőtök rengeteg vitamint tartalmaz, és – amint erről a színe is árulkodik – tele van a szem egészségéhez nélkülözhetetlen, antioxidáns hatású karotinnal is. A sütőtök tökéletes finomság, ha […]

A sütőtök a legegészségesebb zöldségfélék egyike – nem véletlen, hogy a kisbabák szinte elsők között kóstolhatják meg ezt a kerek vagy hosszúkás formájú, sárgás színű zöldségfélét. A sütőtök rengeteg vitamint tartalmaz, és – amint erről a színe is árulkodik – tele van a szem egészségéhez nélkülözhetetlen, antioxidáns hatású karotinnal is. A sütőtök tökéletes finomság, ha az őszi hajrában méregteleníteni szeretnél, hiszen serkenti az emésztést, gyulladáscsökkentő hatású, ráadásul elenyészően kevés kalóriát tartalmaz. Most bemutatjuk az idei ősz legszuperebb sütőtökös receptjeit!

Sütőtök-krémleves – hideg napokra
Hozzávalók:

1 kg sütőtök (meghámozva)
1 nagy krumpli
1 közepes alma
2-3 evőkanál méz
1 dl narancslé
2 húsleveskocka
egy evőkanál olívaolaj
egy csipet só, bors és szerecsendió
kakukkfű
1 dl tejszín
Így készítsd a levest:
Ha a hűvös novemberi napokon valami pikáns, melengető finomságra vágysz, akkor bátran próbáld ki ezt az isteni, laktató levest! A sütőtököt szeleteld fel, majd tedd a sütőbe és süsd kb. 45-50 percig! Eközben a hagymát pucold meg, vágd össze, majd a kakukkfűvel együtt dinszteld meg egy kevés olívaolajon! Csepegtess a hagymára egy kis mézet és várd meg, amíg az karamellizálódik! Ezután öntsd fel a keveréket körülbelül másfél liter vízzel, dobd bele a leveskockát, valamint a meghámozott, felaprított almát és krumplit, és várd meg, amíg puhára főnek! Tedd a levesbe a sütőtök kikapart húsát, sűrítsd botmixerrel, majd add hozzá a narancslevet és a fűszereket is! A tejszínt a legvégén csurgasd bele a levesbe. Tálalás előtt hagyd egy kicsit kihűlni, mert forrón nem érvényesülnek annyira az ízek!
Tippünk: Ha az elkészült levest nem találod elég édesnek, akkor barna cukorral ízesítheted, ha pedig savanykásabb ízekre vágysz, akkor még néhány csepp citromlevet tegyél bele!

0022181_1.jpg ()

Almás-narancsos sütőtöksaláta – könnyű és tápláló vitaminbomba
Hozzávalók:

1 közepes sütőtök
3 alma
1 narancs, illetve egy narancs leve
1 citrom leve
1 marék mazsola
akácméz
hámozott, pirított tökmag
Így készítsd a salátát:
A tököt, valamint az almát és a narancsot pucold meg, majd vágd fel apró (kb. 2-3 centis) kockákra! A citrom és a narancs levét csavard ki (szükség esetén 100 százalékos citrom és narancslevet is használhatsz), majd csepegtesd a salátára! A saláta tetejére csurgass egy kevés mézet, majd szórj rá egy marék mazsolát és egy kis tökmagot is!
Tippünk: A sütőtököt most nyersen kell felhasználnod, így ez az étel talán még azoknak is ízlik majd, akik a sült tökért annyira nem rajonganak. A sütőtöksaláta nemcsak finom, de kimondottan tápláló és egészséges is, ezért bátran fogyaszd, ha a hűvös őszi délutánokon valami éhségűző csemegére vágysz!

Gyömbéres-fahéjas sütőtöktorta – különlegesen édes ízek
Hozzávalók a tésztához:

250 gramm liszt
150 gramm margarin
2 evőkanál porcukor
1 csipet só
½ kávéskanál sütőpor
egy kevés víz
A krémhez:
800 gramm sütőtök (tisztítva)
100 gramm barnacukor
1,5 dl joghurt
1 kávéskanál őrölt gyömbér
¼ kávéskanál reszelt szerecsendió
½ kávéskanál őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja
2 evőkanál vaníliás pudingpor
Így készítsd a tortát:
A tészta hozzávalóit gyúrd össze, csomagold fóliába, majd egy órára tedd a hűtőbe! Közben a sütőtököt hámozd meg, darabold fel, és egy kevés vízen párold puhára. A tésztát nyújtsd ki egy kicsit, majd tedd bele egy kivajazott tortaformába, a széleit nyomkodd le, a tetejét pedig szurkáld meg! Fedd be a tésztát sütőpapírral (nehezékként tehetsz rá egy kis lencsét, babot vagy más száraz hüvelyest), és süsd előmelegített sütőben kb. 10-12 percig! Amíg a tészta elkészül, készítsd el az öntetet: keverd össze a barnacukrot a joghurttal, a fűszerekkel és a pudingporral, majd add hozzá a citrom reszelt héját is! Tedd az öntetet az elősütött tészta tetejére, és közepes bordamagasságon körülbelül még egy óráig süsd!
Tippünk: Ez a pikáns tortát akár egy csésze kávé vagy tea, akár valamilyen édes likőr mellé is kínálhatod – ideális finomság, ha egy barátnőzős-beszélgetős délutánra készülsz!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X