Főoldal > DIÉTA > A 3 legjobb zsírégető őszi zöldség

A 3 legjobb zsírégető őszi zöldség

fogyókúrakelbimbósavanyú káposztatökzöldség
0

Írta:

Tanácstalanul álldogálsz a zöldséges standok előtt? Nem tudod, mit válassz az egyre gyérülő őszi-téli választékból? A savanyú káposztával a tökfélékkel és a kelbimbóval biztosan nem jársz rosszul: ízletes és egészséges ételeket készíthetsz belőlük, és még a kalóriák miatt sem kell aggódnod! Savanyú káposzta Ízletes, tele van C-vitaminnal, és még a fogyásban is segít – a […]

Tanácstalanul álldogálsz a zöldséges standok előtt? Nem tudod, mit válassz az egyre gyérülő őszi-téli választékból? A savanyú káposztával a tökfélékkel és a kelbimbóval biztosan nem jársz rosszul: ízletes és egészséges ételeket készíthetsz belőlük, és még a kalóriák miatt sem kell aggódnod!

Savanyú káposzta

Ízletes, tele van C-vitaminnal, és még a fogyásban is segít – a savanyú káposzta a tél igazi Jolly Jokere, hiszen azokban a hónapokban is bárhol vásárolhatsz belőle, amikor friss zöldséget alig találsz a piacokon. Érdemes is beiktatnod az étrendedbe: a savanyú káposzta a benne lévő C-vitaminnak, mangánnak, cinknek és réznek köszönhetően erősíti a szervezeted ellenálló képességét a baktériumokkal és vírusokkal szemben, de tisztítja a beleket, és szabályozza működésüket is. Mivel az apróra vágott levelek B-vitamint is tartalmaznak, fogyasztásuk jó hatással van az idegrendszerre, enyhíti a szorongást és a rossz közérzetet, elűzi a depressziót.
Hogyan fogyhatsz a savanyú káposztával?
Mivel 100 gramm savanyú káposzta mindössze 20 kcal-t tartalmaz, bátran beépítheted a fogyókúrás menübe is – hiszen amellett, hogy alig van benne kalória, diétázás közben is védi az immunrendszeredet, és a növényi rostoknak köszönhetően az emésztésedet is felgyorsítja.
Recept tipp: Almás-sonkás savanyú káposzta
Negyed kiló savanyú káposztát csepegtess le, vágd durva darabokra. Egy savanykás alma húsát, illetve tíz dekagramm gépsonkát csíkozz fel, és keverd a káposztához. Egy pohár tejfölt fűszerezz meg egy kevés borssal és sóval, majd öntsd rá a salátára, végül díszítsd egy kevés petrezselyemlevéllel.

0022161_1.jpg ()

Kelbimbó

A kelbimbó a téli ebédek és vacsorák ideális alapanyaga, ugyanis akár a leghidegebb időben is frissen beszerezheted, ráadásul tele van vitaminnal és ásványi anyagokkal, amelyek megvédik a szervezetedet a téli betegségekkel szemben. Rengeteg benne a C-, B- és K-vitamin, de kalciumot, béta-karotint, magnéziumot, foszfort, vasat és ként is tartalmaz, ezért csökkenti a gyulladásokat, erősíti az immunrendszert, sőt számos kutatás szerint rákmegelőző hatása is van.
Hogyan fogyhatsz a kelbimbóval?
A kelbimbót jól használhatod a fogyókúrádhoz is, ugyanis nagyon magas a víz- és a rosttartalma – hatóanyagai segítik az anyagcserét, ráadásul tíz dekagramm kelbimbóban mindössze 36 kcal van.
Recept tipp: Joghurtos-sajtos kelbimbó
Húsz-harminc dekagramm kelbimbót enyhén sós vízben főzz puhára, majd szedd ki egy kivajazott tűzálló tálba. Ha szereted a fűszeres ételeket, szórj rá egy kevés sót, borsot vagy ételízesítőt, majd öntsd le egy pohár sovány joghurttal, és szórj rá reszelt sajtot! Tíz-tizenöt percig süsd, majd tálald!

Tök

Az illatos sült tök tradicionális késő őszi-téli csemege, ám a különböző tökfajtákat más, diétás ételek elkészítéséhez is felhasználhatod. Nem fogod megbánni, hiszen amellett, hogy ízletes fogások kerülnek majd az asztalodra, az egészségedet is véded: a főzőtök levében lévő szerves nátrium és só méregteleníti a májat, segíti a működését, sőt a vércukorszintet is csökkenti, emiatt a cukorbetegségben szenvedők is bátran fogyaszthatják. Nem szabad elfeledkezned a tökmagról sem, amely a réznek, a cinknek, a szelénnel, a mangánnak és E-vitaminnak köszönhetően tisztítja a vért, megszünteti a székrekedést, és enyhíti a vese, a prosztata és a húgyhólyag megbetegedéseit.
Hogyan fogyhatsz a tökkel?
100 gramm főzőtökben (más néven úritökben vagy spárgatökben) átlagosan 30-31 kcal van, 1,1-1,5 g fehérje és 5-6 g szénhidrát és nagyon kevés zsír van, ezért akkor is fogyaszthatod, ha éppen diétázol. Sőt, májtisztító hatásának köszönhetően méregtelenítő kúrák alkalmával is érdemes rendszeresen tökből készült ételeket enned.
Recept tipp: tökös tócsni
Gyalulj le fél kilogramm spárgatököt, adj hozzá egy fej lereszelt vöröshagymát, illetve két tojást. Ezután szórj a keverékre egy-két teáskanál lisztet, öt-tíz dekagramm apróra reszelt sajtot, majd fűszerezd a keveréket sóval, borssal. Egy kevés olajat forrósíts fel, szaggasd bele a tökös keveréket, és süsd pár percig!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X