Főoldal > DIÉTA > Mínusz 2 kiló 2 hét alatt almadiétával

Mínusz 2 kiló 2 hét alatt almadiétával

almadiétaegészségfogyókúra
0

Írta: and

Ha olyan táplálékkiegészítőt keresel, amely kisimítja a ráncokat, hatékonyan eltünteti a narancsbőrt, és csökkenti a koleszterinszintet, ne a patikába szaladj, hanem a zöldségeshez. Vegyél egy nagy halom almát, mert ennek a csodás gyümölcsnek a héja alatt, a lédús húsban elrejtőzve rengeteg aktív hatóanyag található. – Én mindenkinek csak ajánlani tudom a rendszeres almafogyasztást. Száz gramm […]

Ha olyan táplálékkiegészítőt keresel, amely kisimítja a ráncokat, hatékonyan eltünteti a narancsbőrt, és csökkenti a koleszterinszintet, ne a patikába szaladj, hanem a zöldségeshez. Vegyél egy nagy halom almát, mert ennek a csodás gyümölcsnek a héja alatt, a lédús húsban elrejtőzve rengeteg aktív hatóanyag található.
– Én mindenkinek csak ajánlani tudom a rendszeres almafogyasztást. Száz gramm mindössze negyven kalóriát tartalmaz, és a benne található anyagok valóban egészségvédő hatásúak – magyarázza Kiss Erika dietetikus. Ha pontosan utánanézünk, mi minden van az almában, meg fogunk lepődni. Gazdag, selymes színét a klorofill, a karotinoidok és az antociánok adják. Ezek az antioxidánsok lassítják az öregedést, és távol tartanak jó néhány betegséget. Az alma illata és íze az egyszerű cukrok és gyümölcssavak jelenlététől függ, valamint attól a 250 illó molekulától, melyek az érés során alakulnak át.Cukrot is tartalmaz, de ezek egyszerű típusúak (monoszacharidok), amelyeket nem kell megemészteni, és a szervezetünkben azonnal felszívódnak. Az egyik ilyen cukor a fruktóz, melyet a cukorbetegeknél is alkalmazhatunk, hiszen nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. – Az almában található cukrok jótékonyan hatnak a kedélyállapotra is – teszi hozzá Kiss Erika –, hiszen megkönnyítik a triptofán szállítását. Ez az aminosav a szerotonin egyik előfutára, amely antidepresszáns hatású és jó közérzetet biztosító hormon. Ne feledjük el azonban az alma lényegét, a rostokat se. Az összerágott alma ugyanis, amikor leér a belekbe, kocsonyás masszává alakul át, amely bekebelezi a glukózt, és segíti a felszívódását. Ezenkívül elősegíti a jó mikroorganizmusok szaporodását, rendszeres fogyasztása pedig hatékonyan csökkenti a vér koleszterinszintjét is.

Könnyű falat

Száz gramm alma 6-8 mg C-vitamint juttat a szervezetbe, gyakorlatilag a felnőtteknek ajánlott napi adag egytizedét. Bár az ásványianyag-tartalom eltérő lehet a talaj, a trágyázás, a klíma és az érés menetétől függően, az biztos, hogy minden egyes darab almában sok kálium van (125 mg 100 grammban), ezt követi a magnézium és kalcium. A kálium csökkenti a has puffadását, és jó narancsbőr ellen, magnéziumtartalma pedig a sportolni vágyók számára igazi jótétemény, mert segíti az izmok regenerálódását. A kalciumot magyarázni sem kell, az biztos, hogy a csontok megköszönnek minden falatot.

0022607_1.jpg ()

Harapnivaló gyógyszer

Akarsz még indokokat, hogy miért szedd le a legelsőként megérett almákat, és, hogy miért ne hagyd abba az almaevést? Jöjjön akkor a tudomány! Egy nemzetközi kutatócsoport bebizonyította, hogy ez a „paradicsomi gyümölcs” képes megelőzni a tumor néhány formáját, főleg a nyelőcső, a vastagbél, az emlő és a prosztata területén jelentkező daganatos elváltozásokat. Az University of Massachusetts egyik kutatása szerint pedig az almalé erősíti a memóriát, és segít megelőzni az Alzheimer-kór kialakulását. Mindez a kvercitrin nevű antioxidánsnak köszönhető, mely bőségesen van jelen főleg a piros almában. Végül az utrechti egyetem egyik tanulmányában arról olvashatunk, hogy a várandósság idején elfogyasztott alma csökkenti az asztma kialakulásának kockázatát a magzatnál. Ezen a ponton nincs más hátra, mint felidézni a régi mondást: „mindennap egy alma az orvost távol tartja”. Ha mindennap eszel egyet, az elhízás miatt sem kell többé aggódnod. Ideális kiegészítője minden diétának, soványítókúrának, hiszen a magas rosttartalom jóllakottá tesz anélkül, hogy elnehezítene, vagy felpuffadnál. És hogy a tízezer létező fajtából melyiket vedd meg? Bízd magad az érzékeidre: érintsd meg a gyümölcsöt, és győződj meg arról, hogy kemény, nem marad nyoma, ha kicsit megnyomod, nincsenek rajta ütések, horpadások, és legfőképp szagold meg, mert a jó alma mindig jó illatú.

Színes almapaletta

Fuji
Japán őshonos fajta, nagyon ropogós, édes és lédús. Különlegessége, hogy mindig gömbölyű, de sosem szimmetrikus.

Golden Delicious
A legelterjedtebb almafajta Európában. Héja intenzív sárga színű, húsa nagyon édes. Ideális kezdőétel a hat hónapnál idősebb kisbabák számára.

Granny Smith
Zöld héjú, hideg húsú, fanyar, savanykás ízű. Kiválóan alkalmas saláták és szorbet készítéséhez.

Pink Lady
Gömbölyű és piros, jól bírja a sütőben sütést.

Pinova
Héja sárgás-zöldes, élénkpiros erezettel. Lédús a húsa, ropogós és édes. Tökéletesen laktató és édes falat uzsonnára, tízóraira.

Red Delicious
Klasszikus piros alma, ropogós és fényes. A világon ezt termesztik a legtöbbet. Sok fajtáját ismerjük, és mindegyik rendkívül édes és ízes.

Ranett
Ételek készítésekor verhetetlen, tortához, húsok mellé köretként ajánlott. Héja ráncos, sárgászöld színű, savanykás és gyengéd húsú.

Gala
Elsőként érik ez a piros héjú, világos sárgás erezetű, nyersen és főve egyaránt ízletes alma.

A diétáról bővebben a Nők Lapja Egészség magazin decemberi számában olvashatsz!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X