Főoldal > DIÉTA > Segítség! Székrekedéssel küzdök! – a dietetikus válaszol

Segítség! Székrekedéssel küzdök! – a dietetikus válaszol

diétaemésztésfogyókúraszékrekedés
0

Írta:

“Kedves András! Nagyon régóta küzködök azzal, hogy nem emésztek rendesen. Reggelente nem tudok elmenni wc-re és ez az egész napomat megkeseríti. 8. éve hogy hasfájással telik el minden napom. Mit kellene tennem hogy javítsak az emésztésemen? Este vagy reggel milyen ételek vannak jó hatással a bélflórára, amelyek segítenek abban, hogy minden reggel tudjak emészteni? Válaszát előre is köszönöm.” […]

“Kedves András!

Nagyon régóta küzködök azzal, hogy nem emésztek rendesen. Reggelente nem tudok elmenni wc-re és ez az egész napomat megkeseríti. 8. éve hogy hasfájással telik el minden napom. Mit kellene tennem hogy javítsak az emésztésemen? Este vagy reggel milyen ételek vannak jó hatással a bélflórára, amelyek segítenek abban, hogy minden reggel tudjak emészteni? Válaszát előre is köszönöm.”

Kedves levélíró!

Az emésztésével feltehetően nincs gond (ahhoz enzimhiány és más bajok kellenének), a székletürítés a probléma – a kettőnek nincs közvetlen köze egymáshoz, mert más területen és más időben zajlanak. Csak egy orvosi kivizsgálás tudná kideríteni azt, hogy mi a gond. Nem kizárt (könnyen előfordulhat), hogy már aranyeres panaszoktól is szenved, még akkor is, ha nem is feltétlenül tud erről. Emésztési zavar is okozhatná a problémát, de akkor kevésbé jellemző a székletürítés hiánya, ellenben puffadás és hasmenés nagyobb valószínűséggel jelentkezik. Természetesen más okok is lehetnek a háttérben – ezt kellene orvosi kivizsgálással kideríteni.

Mit tehetsz még székrekedés ellen?

Adatait nem adta meg, de egyébként egészséges embereknél a bélmozgás fokozásához és a széklet nedvességtartalmának, mennyiségének növeléséhez megoldást jelenthetnek átmenetileg vagy tartósan a következő módszerek:

  • fogyasszon sok-sok folyadékot, zöldségek-gyümölcsöket, aszalt szilvát
  • ajánlott lehet Laevolac-laktulóz szirup 
  • figyeljen az étrend és életmódváltásra is (pl. ha nem sportolt, kezdjen el rendszeresen mozogni)
  • glicerines kúp alkalmazása
  • a bélflóra támogatása pre- és probiotikumokkal – ha máskülönben egészséges -vélhetően nem fog ártani – ehhez gyógyszertárban kaphat készítményeket (az étrend is befolyásolja természetesen)

Ne feledd: a fenti módszerek alkalmazásával kapcsolatban javasolt orvos vagy gyógyszerész tanácsát kikérni.

A gyomor és vékonybél az, ahol az emésztés döntően zajlik, ehhez a mikrobáknak nincs közvetlenül köze (bár ez a kérdés bonyolultabb). A pontos tanácsadáshoz keveset árult el magáról, javasolok még egy orvosi kivizsgálást, akkor kiderül, mit tehet még.

Üdvözlettel
Tihanyi András


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X