Főoldal > DIÉTA > Segítünk, hogy ne edd túl magad karácsonykor!

Segítünk, hogy ne edd túl magad karácsonykor!

diétafogyókúrakarácsonytúlevés
0

Írta: and

Rossz szokás? Már előre rettegsz az anyósjelölt zsíros töltött káposztájától, az agyoncukrozott bejglitől, a véget nem érő kalóriadús fogásoktól? Hát igen, ez idő tájt mindenki szereti megmutatni, mennyire jó vendéglátó, ami még nem is lenne baj, sőt! De valamiért sokan úgy gondolják, az a jó, ha az étkezés végeztével a vendég zsákként terül el a […]

Rossz szokás?

Már előre rettegsz az anyósjelölt zsíros töltött káposztájától, az agyoncukrozott bejglitől, a véget nem érő kalóriadús fogásoktól? Hát igen, ez idő tájt mindenki szereti megmutatni, mennyire jó vendéglátó, ami még nem is lenne baj, sőt! De valamiért sokan úgy gondolják, az a jó, ha az étkezés végeztével a vendég zsákként terül el a fotelban, és órákig mozdulni sem bír. Pedig ez korántsem a legszerencsésebb végkifejlet. „A tradíciók fontosak, az viszont egyáltalán nem mindegy, hogy amit eszünk, azt hogyan készítjük el, hogyan tálaljuk, és végül milyen gyorsan fogyasztjuk el. Ha odafigyelünk a részletekre, megelőzhető például, hogy az új évet újonnan felszedett kilókkal kezdjük” – szögezi le dietikus szakértőnk, Henter Izabella, aki beavat bennünket a részletekbe is.

0023080_1.jpg ()

Pirulapara

Először is eloszlatnánk egy téveszmét: nem sokat ér, ha a lakomák után püffedő hassal bekapsz egy emésztésserkentő pirulát, mondván, az majd megoldja a dolgot. Hogy miért nem? Egyrészt azért, mert ezek a készítmények ugyan recept nélkül kaphatók, mégis lehet mellékhatásuk. A savcsökkentők például elég nagy bonyodalmat okozhatnak, ha ugyanis a fogamzásgátlóval egyszerre veszed be őket, gátolják annak felszívódását. Ha gond van a veséddel, alumíniumtartalmú savcsökkentőt nem is szedhetsz – az ilyen jellegű tilalmakat egyébként feltüntetik a betegtájékoztatóban, így azt mindig olvasd el, akkor is, ha a házigazda nyomja a kezedbe a vény nélkül kapható csodaszert. Az emésztést javító szerek egy másik csoportjával is vigyáznod kell: ezek a hasnyálmirigy és a vékonybél enzimjeinek kivonatait tartalmazzák, és konkrétan a táplálék felszívódást könnyítik meg – és ezzel együtt azok hasznosulását, magyarán a hízást.
Tipp: Jobban jársz, ha a lakomák közötti szünetekben emésztést serkentő gyógyteát kortyolgatsz, vagy étkezéskor egy kupica pálinkával, egy pohár könnyű borral „oldod a zsírokat“ – természetesen csak most, az ünnepek alatt. Jót tesz az is, ha étkezés után – desszertként – joghurtos vagy kefires gyümölcsturmixot, narancsos, grépfrútos joghurtot fogyasztasz.

Időzíts!

Sokat teszel az egészségedért, ha a karácsonyi nagyevést kora délután befejezed – így a gyomrod még lefekvés előtt le tudja küzdeni az elfogyasztott lakomát. Ha tehát te vársz vendégeket, úgy időzíts, hogy az ebédet legkésőbb fél négyre befejezzétek, és a vacsorához is inkább hat előtt tálalj, mint utána. Ugyanez igaz arra az esetre is, ha ti vagytok hivatalosak vendégségbe: nyugodtan mondd meg például, hogy korai ebédet vagy vacsit szeretnél. Játszhatsz a menüvel is! Vendéglátóként ez egyszerű (lásd tippjeinket később), de vendégségben sem lehetetlen. Beállíthatsz például egy doboz light tejföllel, mondván, nálatok már elfogyott a káposzta, viszont maradt tejföl, így elhoztad. Ugyanígy érdemes figyelned arra, hogy bejgli vagy pogácsa helyett könnyebb joghurtos sütit vigyél: így már garantáltan többféle édesség lesz az asztalon, te pedig feltűnés nélkül kivehetsz egy szeletet a vendéglátóéból, egyet pedig a tiédből. Ha ez utóbbiból meghagysz egy kicsit a tányérodon, nem tukmálnak rád egy újabb szeletet.

A témáról bővebben a Maxima magazin 26. számában olvashatsz!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X