Főoldal > DIÉTA > Veszélyes táplálkozási buktatók ünnep alatt

Veszélyes táplálkozási buktatók ünnep alatt

diétaegészségfogyókúraünnep
0

Írta: and

Bár néhányan már az ünnepi evés-ivás gondolatától is rosszul vannak, többségünk mégis évről-évre beleesik abba a hibába, hogy ilyentájt rendszertelenül és mértéktelenül tömi magába a finomságokat. A folyamatos habzsolás azonban rosszullétekkel – gyomor- és fejfájással, rossz közérzettel – bosszulja meg magát. Tóth Bernadett dietetikussal azt jártuk körbe, milyen táplálkozási buktatókat tartogatnak számunkra az ünnepek. 1. […]

Bár néhányan már az ünnepi evés-ivás gondolatától is rosszul vannak, többségünk mégis évről-évre beleesik abba a hibába, hogy ilyentájt rendszertelenül és mértéktelenül tömi magába a finomságokat. A folyamatos habzsolás azonban rosszullétekkel – gyomor- és fejfájással, rossz közérzettel – bosszulja meg magát. Tóth Bernadett dietetikussal azt jártuk körbe, milyen táplálkozási buktatókat tartogatnak számunkra az ünnepek.

1. buktató: Ünnepi készülődés sok stresszel

Állandó problémaforrás, hogy stresszként éljük meg az ünnepre való készülődést, és az ezzel járó feladatokat. A végtelennek tűnő rohanásnak aztán kapkodás, idegeskedés lesz a vége.– Tippünk: Állítsd össze előre az ünnepi menüt és a bevásárló listát! Ha lehet, ne hagyd az utolsó pillanatra a bevásárlást, mert a nagy fejetlenségben olyan élelmiszerek is a kosaradba kerülhetnek, amiket eredetileg nem is akartál megvenni. Célszerű egy nagyobb szupermarketet választani, ahol minden egy helyen kapható, ezzel sok időt megspórolhatsz, ráadásul a bevásárlás is gazdaságosabb lesz.

2. buktató: Túl nagy adagok készítése

Ha nem gondolod át előre a menüt, akkor – attól félve, nehogy kevés legyen –túlzásba eshetsz, és a kelleténél több ételt készítesz el. Főzőcskézés közben pedig bekapsz egy-két falatot akkor is, ha csak a szemed kívánja. Ez megterheli az emésztőrendszert, ami fáradtsághoz, és persze a felesleges kilók gyarapodásához vezet.
Tippünk: Ügyelj a mennyiségre! Kalkulálj a családtagok és a vendégek számával. Ha elkészülsz egy fogással, kínálásig tedd el szem elől, így elkerülheted, hogy lépten-nyomon csipegess belőle. Ha netán mégis túl sok étel marad, csomagolj belőle a vendégeknek!

0022665_1.jpg ()

3. buktató: Sok zsír és cukor fogyasztása

Az ünnepek tájékán többségünk „egyszer van karácsony”-felkiáltással jóval több zsíros vagy éppen cukorban bővelkedő ételt fogyaszt, mint amennyit büntetlenül megúszhatna.
Tippünk: Ne felejtsd el, a könnyű ételek is nyújthatnak élvezetet! A zöldségeket párold, vagy készíts belőlük salátát, így nem veszítenek vitamin- és ásványianyag-tartalmukból. Az önteteket ne készen vásárold, hanem magad állítsd össze: használj olajokat (olíva-, lenmag-, szezám- vagy dióolaj jó választás lehet), ezek ugyanis gazdagok jótékony zsírsavakban és könnyebben emészthetők, mint a majonézes változatok. A húsokat inkább párold vagy pácold be, és így süsd meg sütőzacskóban, lehetőleg kerüld a bő olajban sütést. A sütemények közül részesítsd előnyben a túrós, joghurtos, gyümölcsös édességeket, így kevesebb kalóriával bombázod a szervezetedet. A lisztet lehetőség szerint helyettesítsd teljes kiőrlésű liszttel vagy zabpehellyel, az ezekben lévő rostok segítik az emésztést, és nagy telítő értékük révén megakadályozzák a túlevést.

4. buktató: Az alkohol is hizlal!

Ez az időszak jó alkalom a koccintásra, de az alkoholfogyasztásban sem árt mértéket tartani! A szeszes italoknak ugyanis nemcsak a kalóriatartalmuk magas, de nagyobb mennyiségben az emésztőrendszernek és az idegrendszernek sem kedveznek.
Tippünk: Koccintáskor igyál vörösbort – amely jótékony hatással van a szív- és érrendszerre –, és a poharat mindig csak negyedig/félig töltsd meg. Az ünnepek alatt se feledkezz meg a megfelelő mennyiségű folyadék (ásványvíz, cukrozatlan teák, 100 százalékos gyümölcslevek) fogyasztásáról, mert a szervezet hidratálása ilyenkor is nagyon fontos.

A témáról bővebben a Wellness magazin december-januári számában olvashatsz!

Vigyázat, partizóna!
Ha partira vagy hivatalos, nem árt megfogadnod az alábbi tanácsokat:
– A partira érkezés előtti órákban már csak könnyű ételeket fogyassz. Nem tanácsos viszont üres gyomorral érkezni, mert ez növeli a habzsolás esélyét!
– Ha ebédre hívtak meg, kicsit többet megengedhetsz magadnak, mint mondjuk egy késői vacsoránál. Ilyenkor még a desszert is becsúszhat, amit este már érdemes átgondolni a korábban fogyasztott ételek függvényében.
– A választásnál inkább azokat a különlegességeket részesítsd előnyben, amelyekkel a hétköznapokon ritkábban találkozol.
– Csak óvatosan a tejszínes koktélokkal, mert ezek rengeteg kalóriát tartalmaznak!
– Ne járj rá a kenyereskosárra! Bármilyen gusztusosak is a péksütemények, ha már az előételnél teleeszed magad velük, a későbbi fogásoknál nagyobb önkontrollt kell gyakorolnod. Ha teheted, válassz inkább a teljes kiőrlésű fajtákból!
– Bánj csínján a köretekkel! Jobb, ha a sült krumpli, az olajban tocsogó tepsis burgonya, a krokett és a rösti – magas kalóriatartalmuk és nem túl kedvező glikémiás indexük miatt – piros lámpát kapnak. Helyettük fogyassz barna rizst vagy párolt zöldségeket a húsok mellé.
– Téged is kecsegtet a gusztusos sajtokkal megrakott tál? Mire ide jutsz, általában már jól vagy lakva, ezért ha semmiképpen sem szeretnél lemondani róla, inkább az előételek sorában fogyaszd.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X